1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. MERSİN'DE BİR ŞEYLER DEĞİŞİR Mİ?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

MERSİN'DE BİR ŞEYLER DEĞİŞİR Mİ?

A+A-

MERSİN'DE BİR ŞEYLER DEĞİŞİR Mİ ?

- NÖBET REZALETİ -

 

2017 yani neredeyse 5 yıl önce bir yazı yazmışım köşemde..

'Kıymetli okurlarım' diye söze girip devam etmişim.

‘TRANSİT KAÇAKÇILIĞININ ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ’

'Transit Eşya Kaçakçılığı gümrüklerin kanayan yarası. Kaçakçının adeta kaçağı gerçekleştirmek için en sık başvurduğu yöntemlerden. Alın size sıcak mı sıcak iki örnek. İki örnekte ülkenin başkenti Ankara'dan.. Şeytanın bile aklına gelmeyen bir kaçakçılık olayı. Bakın okuyun sizlerde bana hak verin!

OTO YEDEK PARÇA KAÇAKÇILIĞI

Pendik Gümrük Müdürlüğü'ne RO-RO gemisiyle gelen tırlardan birinde oto yedek parçası olduğu gümrük kayıtlarında yazılıdır. Aynı kayıtlarda oto yedek parçalarının Irak'a gideceği bilgisi yer alır. Irak'a gitmek üzere yola hazırlanan tıra gümrük, 'riskli eşya' nedeniyle A.T.S yani araç takip sistemi sağlayıcısı cihaz takılır. Böylelikle tırı merkezi Ankara'daki merkezden kontrol edilecektir. Ama yukarıda yazdıkça şeytanın aklına bile gelmez diye. Kaçakçı boş durur mu? Onlarda kendilerine ait Mercedes otomobillerine A.T.S düzeneği monte ederler.

TEKNOLOJİK KAÇAKÇILIK

Hal böyle olunca söz konusu tırı Ankara'daki merkezden takip eden yetkililer tırın seyrinde hiçbir anormallik görmezler. Kaçakçının teknolojik kurnazlığı işe yaramıştır. Ancak unutulan çok önemli bir detay vardır.

O da teknolojinin henüz insanoğlunun beynini ele geçiremediğidir. Çünkü tırdan şüphelenen Ankara Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü görevlileri tırı takibe almışlardır. Söz konusu tır Ankara'da içindeki oto yedek parçaları boşaltılarak içine hurda konulmuştur. Tır şoförü tam Irak'a gitmek için marşa basarken operasyon başlar. Ekipler tıra el koyarken işin perde arkasındaki çakallarla ilgili adli işlem başlatılır.

DEĞİŞEN BİR ŞEY VAR MI BAKALIM?

Şimdi 5 yıl önceki yazımızı bir kenara koyarak, şimdilere gelip değişen bir şey var mı bir bakalım. Yer malumunuz sizde sıkıldınız ama yapacak bir şey yok MERSİN...

BİR BAŞKA YOL DA ŞÖYLE;

Transit eşya kaçakçılığında iştigal edenler yukarıda söz ettiğim yolun dışında bir yol daha izliyorlar. Örnek verelim.

Tabii ki Mersin'den…

Gümrüğe beyanı şöyle yapıyorlar 'yurt dışından kapı kilidi getirdik’ Sonra eşyayı antrepoya alıyorlar. Ancak sizlerin de malumudur ki konteynırda kilit hariç lüks eşyalar doludur. Eğer bir ihbar söz konusu değilse iş tereyağdan kıl çeker gibi sonuçlanır. Herkes mamasını alır yeni vurgunun, çakalların yolunu gözler. Ama gümrükten helal süt emmiş namuslu biri çıkarsa yandı gülüm keten helva. Söz konusu konteyner tespite alındığında itlik, p.ştluk hepsi kabak gibi ortaya çıkar. İş ortaya çıkınca da çakalların uşaklarını bir telaş alır 'ne yapalım da bu firmayı kurtaralım' diye. Hemen bir dilekçe yazarlar derler ki ' Aslında biz namuslu insanlarız. Ama bugün üzerimizde bir şaşkınlık var. Aslında biz bu eşyaları transit yapacaktık' derler. Ama anasının ak sütü ile büyümüş gümrükçüyü kirli düzenlerine dahil edemezler.

ŞAPA OTURMUŞLAR!

Mersin Gümrüğü’nde geçtiğimiz Ekim ayında tam tespiti yapılan ve ATS takılarak İRAN’a gidecek konteynırda hile hurda döndüğünden şüphelenen bizim çocuklar tırı aramaya sokar. E tabi sokunca da rezalet ortaya dökülür. Tırda beyan harici lüks gözlük, çantalar yerlere saçılır. Saçılınca eşyaların marka ve türlerini yazmayan tosunlar şapa oturur. Bizim tosuncuklar kara kara düşünmeye başlarlar.

Şunu hemen yazımızın altına ekleyelim. Bu konu ile ilgili olarak yazılarım sürecek. Beklemedeyim bilginiz ola! Birde öneri de bulunayım sizlere bu konularda fikir sahibi olmak isteyenlere ETKİ TV’deki 11 EYLUL 2021 tarihli ‘KOCA TIR GÜMRÜKTE NASIL KAYBOLDU?’ programımı izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Bu programı izlediğinizde ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız.

NÖBETTE DE TORPİL OLUR MU?

Üzülüyorum yazmaya ama maalesef nöbet tutulan yer gümrük olursa olur. Gelen ihbarlardan bir tanesini yazayım bakın sizlere. Yer Sarp Sınır Kapısı. Gönderenler marabalar yazım sonrası kızacak olanlar ise 'Sınır namustur' kavramını unutmuş, hiçe sayan torpilli beyzadeler...

“Aykut Bey merhabalar...

Sarpta çalışıyorum.köşenizde bahseder misiniz bilmem ama torpilli memurlardan yorulduk.Sarpta sahada çalışan bir avuç memur nöbeti döndürmeye çalışıyoruz.Bölge müdürlüğüne bağlı yeterince memur olmasına rağmen memur sıkıntısı yaşıyoruz.Tanıdığı olan torpili olan kendini liman, bölge müdürlüğü ve sarp müdürlüğüne idari binadaki birimlere aldırıyor.yukarıda torpilli memurlar oturacak yer bulamazken sahada çalışan gariban memurlar izin bile alamıyor.ücretsiz izin isteyen memurlara personel yok değip tayinle gelen memurları sahada çalıştırmak yerine yatacakları rahat edecekleri yere alıyorlar.Gümrük muhafaza memurlarının yeri saha iken kaymakam ,bölge müdürü ve gümrük müdürünün sekreterleri muhafaza memuru.Ayrıca veznede ve idari binadaki birimlerde çalışan muhafazalar asli görev alanları dışında çalıştırılmaktadır.Büyüklerimiz torpilli memurları sahaya indirebilselerdi belki memur sorununu azaltmış olurlar.tekrar iyi günler diliyorum.”

 

-YAZARDAN !!!SON DAKİKA!!! FLAŞ NOT-

……….. Gümrüğü’nde Antrepolarda Kaçakçılık

 

Mühürler Kimlerin Elinde? Mal Değişimleri? Stok Kayıtları Doğru Mu? Sayımlar Sağlıklı Mı? Kamera Kayıtlarında Kesilme Oluyor Mu? 

Cevabı Bekleyen Sorular… Yakında!..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
27 Yorum