1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. MERSİN'İ YENİDEN ANLATMAK GEREKİRSE...
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

MERSİN'İ YENİDEN ANLATMAK GEREKİRSE...

A+A-

MERSİN'İ YENİDEN ANLATMAK GEREKİRSE

HANİ DİYECEĞİM ODUR Kİ SAYIN PEKCAN!

- MERSİN'İN 'AKAR'YAKIT İŞLERİ -

 

Mersin'i yeniden ve yeniden anlatmak gerekirse... Hani göz çıkarmak için yeniden ve yeniden olanı biteni anlatmak gerekirse... Ve memleketim, vatanımın bu zor günlerinde hani Mehmet kanını, canını verirken, birilerinin haram yemek için neler yapmak istediğini anlatmak gerekirse... Bir de ve birde iyi niyetinden hiç şüphe duymadığım ve yanlış bilgilendirildiğine yürekten inandığım Sayın Bakan Ruhsar Pekcan'a hatırlatmak gerekirse Mersin'de son durum şöyle;

NE İLK NE DE SON OLACAK?

Aslında Mersin'de o birimin kaçakçılık olayı ne zaman patlayacak diye beklemiyor değildim. Hafızalarınızda yeri hale tazedir. Önce ciğer, böbrek kaçakçılığını yazdım. Hani ses çıkar bakanlık üzerine düşeni yapar diye... Nafile... Sonra, sonra durmadık tabi. Aradan kısa süre sonra ilk yaptığı kaçakçılıktan kendine bir şey yapılmadığını gören ee tabi cesaretlenen kaçakçı ve işbirlikçileri Mersin Serbest Bölge Müdürlüğü'nde kendini gösterdi... Bereket hani eve ekmek götürürken vicdanı pamuk çuvalı gibi rahat ve yumuşak olan bizim çocuklar vardı... Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü çalışanları... Hani hırsıza karşı dimdik duran bizim vatan evlatları... Onlar işi patlatınca bizde bu aslanların yaptığını köşemize taşıdık... Hani ilgilenen olur falan, fıstık diye... Olmadı... Kaçakçı ve işbirlikçileri daha da cesaretlendi. Hem öyle bir cesaretlendi ki bıraktı ciğeri, dalağı, böbreği... Hedef, hedef Mersin Akaryakıt Gümrüğü'ydü...

KONYA BOŞ DURUR MU? DURMAZ TABİ..

Mersin'deki çocukların meslektaşları hani o ayakta dimdik duran polislerimiz bu sefer Konya'da patlattı işi. Konya İl Emniyet Müdürlüğü KOM ekipleri çöktü kaçakçının üzerine... Sonuç malum... Hem operasyonu yazalım, hem de biraz akaryakıtta neler döndüğünü harmanlayıp anlatayım sizlere...

BÖYLE ÇÖZÜM ÜRETEMEZSİNİZ!

Sevgili okurlarım ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri TASİŞ ve AKARYAKIT Gümrükleri personeli cezalandırma gümrükleri değildir. Zehirli arpa yazımdan sonra, 1000 ton arpa için iç elleşme iznini veren müdür yardımcısını akaryakıt gümrüğüne göndermekle çözüm üretemezsiniz, sevmediğiniz gümrük personelini bu gümrüklere göndermekle sorun çözülmez. Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli vergi kalemi akaryakıttır ve tüketimin %90’na yakını ise ithal edilmektedir. 27. fasılda yer alan akaryakıt ürünlerinde gümrük vergisi yoktur. KDV %18 olarak tahsil edilirken, hükümetin en önemli vergi gelirlerinden Özel Tüketim Vergisi litre başına 1,7945 TL’dir.

Ancak Ticaret Bakanlığı’na bağlı Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Akaryakıt Gümrük Müdürlüğü’ne siz muayene memurluğundan yeni Müdür Yardımcılığına geçmiş birisini vekâleten müdür olarak atıyorsunuz. Ama alfa toksinli arpaların 6000 tonuna elleşme izni veren müdür yardımcısı ile ilgili bir işlem yaptınız mı?

Bakın değerli okurlarım; Yurt dışından aldığınız akaryakıtlarda ulusal marker yoktur, bu malın millileşmesi ile birlikte siz ulusal marker alırsınız EPDK’dan ve millileştirdiğiniz ürünün piyasaya arzını yapabilir hale gelirsiniz. Daha basit anlatımla eğer bir akaryakıtın içinde ulusal marker yoksa kesinlikle ve kesinlikle o akaryakıt kaçak akaryakıttır ve vergileri ödenmemiştir.

OPERASYONA GELİNCE... SIKI DURUN AMA!

Gelelim olayımıza; Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı ekiplerince akaryakıt kaçakçılığının önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında elde edilen bilgiler, Konya Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü’ne iletildi.

Konya Polisi, bir kuruluş tarafından satın alınan kaçak akaryakıtın teslimi esnasında operasyonu başlattı. Operasyonda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) dağıtıcı lisanslı firmaya ait tankerden 12 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildi! Çalışmalar kapsamında söz konusu kaçak akaryakıtın, dağıtıcı firmaya ait Mersin'de bulunan Akaryakıt Antreposundan yüklendiği tespit edildi.

Bunun üzerine Mersin Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ekiplerince söz konusu depolama tesisine operasyon düzenlendi. Tesiste yapılan aramada ise 5,2 Milyon Litre Kaçak Akaryakıt ele geçirildi!

Konya ve Mersin'de operasyonlarda gözaltına alınan 3 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

Söz konusu operasyon, Cumhuriyet tarihinin tek seferde en fazla kaçak akaryakıtın ele geçirildiği operasyon olarak kayıtlara geçti.

Şimdi olayı değerlendirirsek; 5,2 Milyon litre kaçak akaryakıtın ÖTV’si yaklaşık 9,3 Milyon TL yapar. Başta vatan evladı Mersin KOM personelini ve Konya KOM personelini buradan tebrik ediyorum. Bu vahim olayda, aynı antrepo içinde gümrüklü depolardan milli depolara bu akaryakıt hangi ithalat beyannamesi ile geçti, gümrük idaresi stok kayıtlarını neden incelemedi? Yılda iki defa akaryakıt gümrükleri tam sayım yapar eğer ki bu antrepoya son yıllarda giriş kayıtları ve çıkış kayıtları incelenirse kaçakçılık ortaya çıkar. İlgili kurum ulusal marker belirli miktarlarda verir ve yapılan ithalata göre marker denetimi yapılır. Daha basit anlatımla, 10 litre ithalat yaptıysanız, 100 litrelik marker alamazsınız. Zaman kaybetmeden bu antreponun son 3 yılda ne kadar millileşmemiş akaryakıt aldığı ne kadar millileştirme beyannamesi açtığı ne kadar milli malı yurt içine sattığı karşılaştırılarak kaçakçılığın boyutu ortaya çıkarılabilir ancak vekâleten atanan Bölge Müdürü ile vekâleten atanan Müdür ile olacak işler değildir bunlar.

Ülkemizin son günlerde yaşadığı olumsuzlukları da göz önünde tutarak, vatan evladı Mersin KOM personelini buradan göreve çağırıyor; aynı zamanda cumhuriyet tarihinin tek seferde en fazla kaçak akaryakıtını yakaladıkları içinde kendilerini gönülden tebrik ediyorum.

Sayın Ruhsar PEKCAN’a da soruyorum; GÜMRÜKLER VEKÂLETEN DAHA NE KADAR YÖNETİLECEK?

Hani diyeceğim odur ki sevgili okurlarım; memleketin bu zor günlerinde, hani bebeleri vatanın geleceği uğruna toprağa verirken, birileri de hırsızlıkla geleceğini oluşturmaya çalışıyor. Bir yanda can bir yanda haram yeme savaşı anlayacağınız!

Neyse ben bir kere daha yazımı başta Sayın Bakan Ruhsar Pekcan'a ve diğer yetkililere sunuyorum. Ee tabi unutmadan emeği geçen tüm polislerimizin alınlarından öpüyor ve her birine Allah razı olsun diyorum.

- YAZARDAN SON DAKİKA FLAŞŞ NOT -

ÇEŞME Gümrük Müdürlüğü’nde Dört ( 4 ) Gümrük Görevlisi RO-RO Gemisi Yanaşmadan Önce 17.03.2020 Tarihinde Yüksek Ateş Şüphesi İle Hastaneye Sevk Edilmiş; Test Sonucu Bir Personelde Kovid-19 Virüsü Pozitif Çıkmış, Diğer Üç Personelde ise Test Sonucu Negatif Çıkmıştır. Bunun Üzerine 45 Kişiyi İle İlgili Olarak Acilen Karantina Uygulanmasına Geçilmiş! Çeşme Gümrüğü’ne ise 35 Yeni Personel Geçici Olarak Görevlendirilmiş! Peki, Bu Personelin Çoğunun İzmir’den Göreve Gelip Gitmeleri İle İlgili Olarak Yetkililer Gerekli ve de Yeterli Önlemleri Acaba Alıyorlar Mı?

Bu konuyla ilgili yaşanan tüm gelişmeleri, buradan siz değerli okurlarıma an be an aktarmayı sürdüreceğim.

 

- YAZARIN NOTU -

İddia odur ki; Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nde çalışan bir personelin tahakkuka attığı imza miktarı ile aldığı arasında ciddi fark olduğundan söz ediliyor. Bu iddiaları araştırmak yetkililerin görevi olsa gerek! Buradan söylüyorum; sözü olana sütunlarım sonuna kadar açık.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
83 Yorum