1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. NE OLACAK BU KAÇAK SİGARANIN HALİ
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

NE OLACAK BU KAÇAK SİGARANIN HALİ

A+A-

 

NE OLACAK BU KAÇAK SİGARANIN HALİ
 

SİGARAYA ‘ZAM’ KAÇAKÇILARIN İŞTAHINI KABARTTI
 

DEVLETTEN KAÇAK SİGARAYA DÖRTLÜ KISKAÇ

 

Kaçak sigara ile devletin yaptığı amansız mücadeleyi size bu köşeden en ince ayrıntısına kadar aktardım. Son zamanlarda sigara başta olmak üzere TEKEL ürünlerine gelen devasa zamlara da bakacak olursak aktarmaya da devam edecek gibi görünüyoruz.

 

Bu yazımda da size gümrük, sahil güvenlik, jandarma ve polis teşkilat mensuplarımızın son zamanlardaki operasyonlarını aktarmadan şunun da altını kırmızı kalemle çizmek istiyorum.

 

TEKEL ürünlerine yapılan büyük zamlar kaçakçının iştahını kabartmış durumda. Özellikle piyasaya kaçak tütün, makaron ve tütün benzeri ürün sokmak için kaçakçı adeta istim üzerine. Bu nedenle kolluk kuvvetlerimizin işi zor.

 

Allah yardımcıları olsun!

 

GELELİM ŞİMDİ DE EN SON OPERASYONLARA
Evet...! Gelelim son operasyonlara. Başta emniyet, jandarma, sahil güvenlik, gümrük muhafazanın sigara, makaron, elektronik sigara kaçakçılığı ile mücadelesi son sürat devam ediyor. Kolluk kuvvetlerimiz bu kaçakçılık türünde varını yoğunu operasyonlarda harcıyor.

2023’ün Ağustos ve Eylül aylarında yapılan operasyonları ayrıntılarla aktarmak isterim size. Özellikle de 04-09-2023’te Ankara'da yapılana dikkat çekmek isterim. Sırasıyla aktarıyorum:

 

SİZCE NEREDEN GELİYOR KAÇAK SİGARA?
Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Müdürlüğü ile İstihbarat Şube Müdürlüğü Ekiplerinin ortak yürüttüğü operasyonda Ankara Niğde otoyolu Gölbaşı mevkiinde seyir halindeki bir tır durdurulur. Tırda yapılan aramalarda 472 bin 500 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirilir. Bu Ankara’da tek seferde en yüksek kaçak sigara yakalaması olarak kayıtlara geçer. Araya girelim hemen tır hangi yolu kullanıyor? Niğde...! Peki sizce kaçak sigara hangi gümrükten geliyor? Nokta, nokta bırakıyorum orayı siz doldurun...

 

İSTANBUL AVRUPA BAĞLANTILI OPERASYON

7 Ağustos 2023 günü İstanbul Pendik Limanı’nda 43 bin 200 adet kaçak elektronik sigara ele geçirildi. Gümrük muhafaza ekipleri, Almanya’dan hareket eden İtalya üzerinden Türkiye’ye Ro-Ro gemisiyle gelen bir tırı takibe aldı. Ekipler tarafından X-Ray taramasından geçen tırın dorsesinde yoğunluk görülmesi üzerine hangara alınan tırın dorsesinde tam tamına 43 bin 200 adet elektronik sigara ele geçirilir.

 

KAYSERİ'DE POLİS DEVREDE!

11 Ağustos 2023 günü Kayseri’de 1 Milyon Makaron ele geçirildi.  Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri il dışından getirilen yüklü miktarda makaronların depolarda saklandığı ve piyasaya sürüldüğü bilgisi üzerine harekete geçen ekipler operasyon kapsamında 1 milyon boş makaron ele geçirilir.

 

BOLU'DA MAKARON OPERASYONU
16 Ağustos 2023 günü Bolu Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 5 milyon 499 bin 480 dev makaron operasyonu gerçekleştirdiler.

 

ANKARA VE ADANA'DA OPERASYON

7 Eylül 2023 günü Ankara ve Adana’da gerçekleştirilen operasyonlarda 8.6 milyon değerinde kaçak makaron ele geçirildi. Gümrük muhafaza bir iş yerinde yaptıkları aramada ve bir kamyonda doldurulmuş makaronlar ele geçirilir. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü bünyesindeki tütün özel ekibi Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde bir işyerine yaptıkları operasyonla 1 milyon 182 TL değerinde 3 milyon 540 bin makaron ele geçirildi.

Tütün özel ekibince Adana’da jandarma ile koordineli şekilde yürütülen operasyonda da 7 milyon 500 bin TL değerinde 3 milyon değerinde 3 milyon 712 bin 500 doldurulmuş makaron ele geçirilir.

 

KAPIKULE'DE ELEKTRONİK OPERASYON

8 Eylül 2023 günü Kapıkule’de 13 milyon değerinde kaçak elektronik sigara ele geçirildi bu operasyonla ilgili Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat yaptığı açıklamada, Kapıkule Gümrük Kapısı’nda gerçekleştirilen operasyonda 13 milyon 220 bin Türk Lirası değerinde elektronik sigara ve aksamları ele geçirildi.

Gümrük Muhafaza Teşkilatımız kaçakçılıkla mücadelede kapsamında titiz ve özverili çalışmaları neticesinde ülkemize yasal olmayan yollarla getirilmeye çalışılan halk sağlığını etkilemeye yönelik yapılan kaçakçılık girişimlerinin önüne geçmeye devam etmektedir.

Operasyonu gerçekleştiren çalışma arkadaşlarımızı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum dedi. Bizde Sayın Bakanın yukarıdaki sözlerine aynen katılıyoruz.

Değerli okurlarım, artık kaçakçılar boş makaron yanında doldurulmuş makaron yani kısaca sigarayı piyasaya sürmeye çalışıyorlar. Kısacası işi büyütmüşler. Ne diyelim tekrardan sigara kaçakçılığı ile mücadelede ekiplere başarılarının daim olmasını diliyorum.

 

-YAZARDAN SON DAKİKA FLAŞ NOT-

Tarafıma gönderilen ihbar mektubuna göre; Mersin - İzmir - Bursa - Trabzon ve Giresun gibi idarelerde yapılan ithalatlarla ilgili olarak çok önemli iddiaları aşağıda sizlere aktarıyorum:

Yapılan ithalat işlemlerinde devletin toplaması gereken vergilerin tarife saptırması - numune değiştirme - menşe saptırması - antrepoda ürün değiştirme gibi organizasyonların başladığı, atı alanın Üsküdar’ı geçtiği,

Beyan edilen örme kumaşlar: aslında antidampingli dokuma kumaşlar olduğu,

Örme kumaşlar için çıkarılan referans fiyatlardan çalmak için antrepolarda mal değiştirmeler yapıldığı - numune değiştirerek, tarife saptırması yolu ile düşük referans kıymetli tarifelerden ithalat yapılarak devletin KDV’sinin yok edildiği,

Mısır’dan yapılan ithalat işlemlerinde 300’den fazla konteyner işlemleri için sahte eur 1 belgesi ithalat yapılarak devletin zarara uğratıldığı,

X-ray işlemlerinden sonra: gümrük ve muhafaza personellerince birlikte muayene tespit yapılması gerekirken, konteynerın antrepoya aktarılarak değiştirme yapılarak tarife saptırmasına gidildiği, tahsil edilmesi gereken vergilerin yok edildiği,

Mısır’dan sahte eur1 ile sütyen ithalatı yapanların tekrar sütyen gibi konfeksiyon ithalatı yapmak için önce Türkiye’den kargo ihracatı yapılarak sütyen malzemesi ihracatı yapıldığı ve Gürcistan’da üretilmiş gibi gösterilen tekstil ürünleri ithalatında menşe saptırması yapıldığı,

Bu işlemleri yapmak için bazı memurların bazı gümrükçüler ile organizasyon kurdukları da yine tarafıma gelen iddialar arasında..

 

- YAZAR NOTU -

Aktaş Gümrüğü’nde Neler Oluyor?

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
53 Yorum