1. YAZARLAR

  2. Nazlı TANSALIÇ

  3. Sandıktan “Uyarı” Çıktı!
Nazlı TANSALIÇ

Nazlı TANSALIÇ

Yazarın Tüm Yazıları >

Sandıktan “Uyarı” Çıktı!

A+A-

Sandıktan “Uyarı” Çıktı!

 

29 Mart seçimleri birçok spekülasyona, şaşırtıcı sonuçlara rağmen sonunda hayırlısı ile bitti.

 

AKP ilk geldiği zamanlarda neden oy oranı çok yüksekti? Bunu 2 nedene bağlayabiliriz.

 

Biliyorsunuz, 2001 yılında yaşanan kriz ve sonrasında dönemin başbakanı rahmetli Ecevit’in rahatsızlığı… AKP için aslında bu büyük bir fırsat oldu. O dönemlerde Rahşan Hanım, Rahmetli Bülent Ecevit’in krizin ardından çözümler ürettiğini ama meyvelerini AKP hükümetinin topladığına yönelik ifadelerde bulunmuştu. Belki de öyle oldu. 2001 krizinin ardından kısa vadede çözüm üretenler, şimdi niye bu başarıyı sağlayamıyorlar diye düşünmüyor değilim..

 

Bir başka sebepte, o günlerde Recep Tayyip Erdoğan yasaklıydı, sorunlar yaşıyordu; mağdurdu; mazlumdu. Bilirsiniz halkımız her zaman mağdur olanın yanında olmuştur. Bizim halkımızın büyük bir yüreği var; vicdanı ve insani duyguları var.Bu sayede, o dönemlerde AKP büyük bir oy potansiyeli ile yarışı kazanmıştı..

 

Bu seçimde düşünülenler olmadı.Türkiye genelinde hedef olarak belirlenen yerler alınamadı ve belki de AKP ilk kez sendeledi. Bunu beklemiyorlardı ama sandıktan çıkan bu sonuç onlara sürpriz oldu.Çünkü sandıktan çıkan oy oranları beklenenin altındaydı.

 

Özellikle AKP’nin kesin kazanacağım dediği Doğu Anadolu Bölgesinde hüsrana uğradığını gördük.

 

Hatırlarsanız; AKP özellikle Doğu Anadolu’da vatandaşa seçim döneminde belli yardımlarda bulunmuştu.Kömür yardımı,beyaz eşya yardımı vs.. Ama seçim gecesi sandıklar açıldıkça vatandaşı bunlarla etkilemek mümkün değilmiş, bunu da bu sayede anlamış oldular (olduk) .

 

AKP aslında daha çok inatlaştığı yerlerde kaybetti. İnatlaştığı derken; inatla istediği kalelerde hüsrana uğradı. Diyarbakır,Ş.Urfa,Antalya,İzmir,Mersin vs. gibi illeri alamadı.

 

Hatırlarsanız Başbakan 29 Mart seçimlerinde %50 - %52’ye varan bir oy beklentisi içinde olduklarını açıklamıştı. Ama sandıklardan çıkan tablo Türkiye genelinde %38’lik bir potansiyele sahip olduklarını gösterdi. Ve AKP 2004 yerel seçimlerinde %41 oy oranına, 2007 seçimlerinde de %47’lere varan bir oy oranına sahipti.2009 yerel seçim sonuçları, Erdoğan için soğuk bir duş etkisi yaratmıştır diye düşüyorum.

 

Ve İstanbul’a gelindiğinde...

 

AKP’nin doğduğu şehirdir İstanbul diyebiliriz. Çünkü Erdoğan’ı belki de ilk tanıdığımız şehirdir İstanbul. AKP için, Türkiye için önemli bir şehir..

 

İstanbul hem CHP, hem AKP için önemliydi.Kıran kırana bir mücadele yaşandı; seçim sonuçları açıklanırken de bu mücadele belki de düello hız kesmeden devam etti.

 

CHP güçlü silahını İstanbul’dan yana kullandı.Kemal Kılıçdaroğlu seçim arenasında büyük bir başarı ortaya koydu. Belki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olamadı ama benim gözümde, gönlümde kazandı. CHP adına sandıktan çıkan sonuçlar Kılıçdaroğlu’nun başarısı, Baykal’ın yenilgisidir (!)

 

İstanbullu Kılıçdaroğlu’nu sevdi; Türkiye Kılıçdaroğlu’nu sevdi. Sıcak-samimi buldu.Ve Kılıçdaroğlu yarıştı ve bence başardı. Chp’yi hareketlendirdi. Oy oranlarını arttırdı. Bu çok önemli bir şey!. CHP aslında Kılıçdaroğlu ile yola devam etmeli.. Baykal artık bayrağı Kılıçdaroğlu’na devretmeli.. Ama bu mümkün değil biliyorum. Baykal asla o bayrağı teslim etmeyecektir. Neyse..

 

Bu yerel seçimler, neyi ortaya koydu?

Vatandaş uyarısını yaptı ve tepki oylarını ortaya koydu. Bundan sonra bu uyarı iyi algılanırsa,reform revizyonu hızlı bir şekilde yapılabilirse, vatandaşa daha doğru bir üslupla yaklaşabilirlerse ki özellikle sayın başbakan işte o zaman güven yeniden tazelenir.Eğer bunlar dikkate alınmazsa, yaşanan küresel krizin etkileri arttıkça, işsizlik sorunu büyüdükçe bunun sonuçları genel seçimlerde karşılarına büyük bir güven kaybı olarak çıkabilir. Çünkü gemi öyle ya da böyle su almaya başladı bile... AKP bu uyarı dikkate almalı, yoksa büyük bir hüsranla karşı karşıya kalabilir.

29 Mart seçimlerinin sonuçları hepimize hayırlı olsun.

 

Günün Sözü:

 

“Hatayı açıkça görmek, insanı harekete geçirir. İnsan ancak düştüğünü fark ederse ayağa kalkabilir.”

Alex Carrel

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.