1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. SİGARA KAÇAKÇILIĞI'NIN ANKARA BELGELERİ
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

SİGARA KAÇAKÇILIĞI'NIN ANKARA BELGELERİ

A+A-

- SİGARA KAÇAKÇILIĞININ ANKARA BELGELERİ -

 

 

Türkiye'nin başının belası, gümrüklerin, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Dairesi’nin bir numaralı gündem maddesi sigara, tütün ve makaron kaçakçılığında önemli bir dosyayı daha açmak istiyorum sizlere. Aynı gümrük kaçakçılık istihbarat birimlerinin olduğu gibi emniyetin kaçakçılık ve organize suçlar dairesi ve ona bağlı kaçakçılık ve organize şube müdürlüklerinin ana çalışmaları içinde hiç eksilmeyen, eksilecek gibi de görünmeyen bu kaçakçılığı biraz da belgelerle ortaya koymak istiyorum.

 

Yazımızın materyalleri Ankara'dan. İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı'nın verileri bunlar. Yapılan mücadelenin, mücadeleyi de geçin savaşın belgeleri az sonra okuyacaklarınız. Önce kısa bir giriş ve yakalamalarla başlayacağım yeni yazıma...

 

RAPORDAKİ MAKARON DETAYI

 

Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Dairesinin raporlarını incelediğimde gözüme çarpan ilk detay teknolojinin ve özverili çalışmaların sonucunda, kara hudut sınırlarımızda alınan fiziki ve askeri tedbirler sonucunda ülkeye sokulan kaçak sigara oranında gözle görülür bir azalma yaşanırken, dondurulmuş, sigaranın uç kısmı ya da filtresi olarak adlandırılan makaron girişlerinde ise bir artış söz konusudur. Yine şunun da altını kırmızı kalemle çizmek isterim ki; 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa derç edilmesi ile ele geçirilen suç unsurunda da büyük artış yaşanmıştır.

 

KAÇAK DEŞİFRE EDİLDİ

 

Özellikle son zamanlarda sigara, tütün ve makaron kaçakçılığına yönelik çalışmalar gerçekten de takdire şayandır. Çünkü devletin kolluğu sadece maddeyi yakalamakla kalmamış. Maddenin ülkeye sokulması, ülke içerisinde pazarlanması, bu pazarlamanın yerleri ve aktörlerini de deşifre etmiştir.

 

Rapora göre Kaçak Sigara, Tütün ve Makaron konusunda deşifre edilen kısımlar çarpıcı ve aynen şöyledir:

 

1-) Sırtçılık Olarak Tanımlanan ve Hayvan Sırtında Getirilen Kaçak Tütün Mamullerinin Ülkeye Sokulması

 

2-) Doldurulmuş Makaron Olarak Adlandırılan Ürünün Piyasaya Arz Edilmesi

 

3-) Zulalı Araçlara Gizlenen Tütün Mamullerinin Ülke İçerisinde Dolaşımı Ve Piyasaya Arz Edilmesi

 

4-) Piyasada Yasal Olarak Satılan Sigaralar ve Nargile Tütünlerinin Taklitlerinin Piyasaya Arz Edilmesi

 

5-) Sarmalık Tütün Mamulü ve Makaronlarının Bandrollerinin Mükerrer Kullanılarak Piyasaya Arz Edilmesi

 

6-) Kaçak Tütün Mamullerinin İnternet Ortamında Satışı Kargo Gönderimleri İle Ülke İçerisinde Nakli.

 

7-) Ülkemize Yolcu Girişlerinde Karınca Tabir Edilen Yöntemle Yolcu Muafiyetinin Kötü Kullanılması.

 

8-) Sahte Evrakla Kurulan Yasadışı Makaron İmalathanesinde Üretilen Makaronların Piyasaya Arz Edilmesi.

 

9-) Merdiven Altı Üretim Olarak Tabir Edilen Kompresörlü Makinalarla Üretilen Doldurulmuş Makaronların Piyasaya Arz Edilmesi.

 

10-) Tesis Kurma Uygunluk Belgesi Olan Ancak Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi Olmayan Firmalar Tarafından Üretilen Ürünlerin Piyasaya Arz Edilmesi

 

Şunu da yazımıza ekleyelim. Operasyonlar ve deşifre çalışmaları sonucunda 167 adet yasadışı imalathane emniyet ekiplerince belirlenmiş ve doğal olarak gereği yapılmıştır.

 

İSTANBUL MERKEZLİ OPERASYONLAR

 

Doğal olarak emniyet arz-talebin yoğun yaşandığı İstanbul'da çok önemli ve ses getiren operasyon ve soruşturmalara imza atmıştır. Yasal bir firma adına sahte olarak düzenlenmiş makaron üretim izin belgesi ve yasadışı makaron fabrikası kurulduğu ve piyasaya arz izni bulunmayan markalarda makaronların yasadışı yollarla ticaretinin yapıldığı KOM ekiplerince belirlenmiş. Daha sonra ilgili savcılıkların da yetkisiyle bu kaçakçıya devletin tokadı atılmıştır.

 

Araya şunu da girerek İstanbul'da yine ses getiren diğer bir operasyona değineceğim. Ülkemizde yasal satışı bulunan sigaraların Avrupa ülkelerinde benzerlerine oranla daha ucuz olmasından dolayı ülkemizde satılan yasal sigarayı yurt dışında cazip hale getirmektedir. Kısa süre önce İstanbul'da gerçekleştirilen operasyonda ülkemizde yasal satışı bulunan bandrollü sigaraların Avrupa ülkelerine gönderilmekte olan yasal yükün içine gizlenmek suretiyle yurt dışına çıkarılmak istenirken KOM ekiplerince söz konusu sigaralara el konulmuştur.

 

İSTATİSTİKLERE GELİNCE..

 

KOM Ekiplerinin istatistiklerine gelince kaçak sigara ve türevleri konusunda adeta savaş verildiğini rakamlardan anlayabilirsiniz.

İstatistiki bilgilere göre;

 

KOM BİRİMLERİNCE 2021. YILINDA 6050 OPERASYON GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ VE 8.935 ŞÜPHELİ HAKKINDA İŞLEM YAPILMIŞ.

 

GERÇEKLEŞTİRİLEN OPERASYONLARDA,

 

3.891.883. Paket Kaçak Sigara

 

51.512.377 Adet Dolu, 1.702.805.554 Adet Boş Makaron

 

326.848 Adet Puro/Sigarillo

 

334.035 KG (Sarmalık, Nargile, Pipo vb) Ele Geçirilmiştir.

 

KOM birimlerince yapılan operasyonlar bir önceki yılla karşılaştırıldığında olay sayısı yüzde 28'lik artış, şüpheli sayısında ise yüzde 30 artış gözlenmiştir.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ilgili birimi KOM'un ülke belası kaçak sigara ve türevleri ile yaptığı mücadelenin özeti aynen yukarıdaki gibidir. İlerideki yazımda raporda ilgi çeken diğer unsurları da köşemde okuyabilirsiniz.

 

YAZARIN NOTU

“Buradan Amasra’daki Maden Faciasında Hayatını Kaybeden Emekçi Kardeşlerime Allah’tan Rahmet, Ailelerine Başsağlığı ve Sabır Diliyorum. Ülkemizin Başı Sağ Olsun!”

 

Bundan Sonraki Yazımda, Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerinin Bünyesinde Bulunan Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüklerinin Hem Gümrük Hem De Dışarıda Yaptıkları Operasyonlarını Köşemde Tüm Ayrıntılarıyla Okuyacaksınız.

..................

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
83 Yorum