1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. TAVUĞA NİYET İNSANA KISMET
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

TAVUĞA NİYET İNSANA KISMET

A+A-

TAVUĞA NİYET İNSANA KISMET

TAVUKLA BİLE DİİB’LİYORLAR!

DİİB’DE VURGUN BİTMEK BİLMİYOR!!

ALIN SİZE BİR ÖRNEK

HAYVANA YEM ALACAĞIZ DEDİLER, EKMEKLİK BUĞDAY ALDILAR!..

SAYIN MÜDÜR DİKKATİNİZE…

‘YAZAR NOTLARI MÜTHİŞ’

Değerli okurlarım, saygıdeğer yol arkadaşlarım tekrar merhaba. Önce geçmiş iki bayramımız olan Kurban ve Cumhuriyet Bayramınızı canı gönüldün kutlar, sevdiklerinizle nice bayramlar geçirmenizi dilerim. Sizlere bu haftaki yazımda, ekonomi hayatımıza Gümrük Birliği anlaşmaları sonucu giren ve bir önceki yazımda da irdelediğim dâhilde işleme rejimi ile ilgili bilgiler ve örnekler vererek konuyu daha çok açmak ve sizi bilgilendirmek istiyorum. Çünkü gerçekten çok önemli bir konu üzerinde durduğumu iyi biliyorum. Yazılarımda devlet tarafından tanınan bu iyi niyetli girişimin nasıl kötü kullanıldığına dikkat çekmek istiyorum.

Dâhilde işleme rejimi iyi niyetli işadamları ve firmaları adına iyi bir teşvik olurken, kötü niyetli kişilerce de amacı dışında kullanılması sonucu ne yazık ki ülke ekonomisini baltalıyor! Konu istismar edildikçe işin şekli değişiyor, olay istismar ediliyor ve birileri haksız yere devleti dolandırıp açıkçası köşeyi dönüveriyor. Nasıl mı? Bakın size bir örnek vereyim; hem şaşırın hem de devletin iyi niyetiyle tanınan bu teşvikin nasıl kötüye kullanıldığını daha iyi anlayın!!

Tavuğa dediler ekmeğimize koydular!

Adı şimdilik bende kalsın, Türkiye’de faaliyet gösteren çok ünlü bir gıda firması Ekonomi Bakanlığı’na başvurarak, kanatlı hayvan ihracatını gerçekleştireceğini ve bunun için de hayvanların beslenmesinde kullanılmak üzere yemlik buğday için dâhilde işleme izin belgesi alır. Ama bakanlıkta belgeye yalnızca buğday yazılır. Her nedense Ekonomi Bakanlığı bu belgeyi verirken, yemlik buğday ile buğday ayrımına dikkat etmez. Firma belge işini bu şekilde hallettikten sonra işe koyulur. Nasıl mı koyulur anlatayım:

İŞTE SİZE ÖRNEK

Bilindiği gibi dâhilde işleme rejimi bir teşvik rejimidir. Yani devlet, dünya piyasa fiyatlarında ham madde temin etmek suretiyle ihracatı arttırmak, ihraç ürünlerine uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırmak, ihraç pazarlarını geliştirmek ve ihraç ürünlerini çeşitlendirmek amacıyla ihraç ürününü elde etmede kullanılan ara malı ve yardımcı maddelerin ithalatında gümrük vergi ve resimleri ile KDV’yi şartlı olarak tahsil etmez. Nedir bu; şartsız vergisiz olarak ithal ettiğinin ara mallarını ihraç edeceği üründe kullanacaksın şartıdır. Şimdi burada yukarıda bahsettiğim ünlü firmanın, kanatlı hayvan ihraç edecek ya da bunları besleyeceği yemi ki bu genelde kırık buğday şeklindedir vergisiz olarak ithal edecek vergisiz olarak ettiği bu yemle de hayvanları besleyecek ve sonra bu hayvanları ihraç edecek yani böylece ihracatımız artacak, ülkeye döviz girecek. Buraya kadar her şey normal seyrinde, ancaakkkkk.

Peki ya sonrası..

Sonrası dolambaçlı ve çok çirkin yakışmamış bence. İddia odur ki; bu firma ne yazık ki bu teşviki iyi şekilde kullanmaz. Sözde çakacak ya devlete aklındaki planı uygulamaya başlar. İhraç edeceği kanatlı hayvanlar için dâhilde işleme izin belgesine aldı ya artık, sorma gitsin. Bir de belgeye hazır yemlik buğday değil buğday yazdırmıştı ya. Oh! ortamda hazır çakmaya durur mu hiç bu tanınmış firma. Onlarda durmamış zaten. Bakın neler yapılmış?

Dâhilde işleme mevzuatında EŞDEĞER EŞYA (işlem görmüş ürünün yani ihraç ürününün elde edilmesinde ithal eşyanın yerine kullanılan ve ithal eşyası ile asgari 8’li (sekiz) bazda gümrük tarife istatistik pozisyonu ticari kalite ve teknik özellikleri itibariyle aynı kalite ve nitelikleri taşıyan serbest dolaşımda bulunan eşya) diye bir şey var yani dâhilde işleme izin belgesi kapsamında ihraç edeceği ürünü elde etmek için aynı kalitede serbest dolaşımındaki ürünü kullanıp ihracatı yaparsın daha sonra da teşvik kapsamında vergilerden muaf ithalatta yapabilirsin. Peki, bizim bu ünlü firmamız ne yapmış? Onu da hemen açıklayalım:

Vergisiz TMO’dan almış!!

Tavukları beslemek için eşdeğer eşya kullanabilme hakkından faydalanarak, TMO’dan yine vergisiz olarak kırık buğday şeklinde yemi alır. Bir güzel hayvanlarını besler ve büyüterek ihraç eder. Daha sonra ne mi yapar? “Ben eşdeğer eşyayı iç piyasadan temin ettim, kullandım ve ihracatımı gerçekleştirdim. Artık vergilerden muaf ithal hakkım doldu kullanayım” der. Fakat firmamız yemlik buğday değil de, 1. sınıf buğdayı getirir. İhracatı daha önce yaptığı için de, bu 1. sınıf buğdayı serbestçe kullanma hakkını kazanır. Böylece 1. sınıf buğdayı da un sanayine satar. Ve iki taraftan da haksız kazanç elde etmiş olur.

Kazançlardan ilki yemlik buğday ile 1. sınıf buğday arasındaki vergi farkıdır. İkinci kazanç ise, çok yüksek vergili buğdayı vergisiz ithal edip, un sanayine satarak elde ettiği fahiş kazançtır.

Ya o müfettiş olmasa?

Bu firma bunu yaparak kısacası zenginliğine zenginlik katarken; helal süt emmiş bir gümrük müfettişi çıka gelir ve firmanın kapısını çalar. Yolsuzluğu bulur ve hemen soruşturmaya başlar. Müfettiş‘hazine kaybını buldum size devletimizi soydurmayacağım’ der. Firma çok güçlü bir firma olduğu için de müfettişe baskılar artar.

Müfettiş ciddi baskı görür!

Yine iddia odur ki, bakanlığın üst düzeyinden biri müfettişe ciddi baskı yapar. Müfettiş bu baskılara boyun eğmez. Hatta üst düzey yöneticisine de der ki: “Bu İşin Bir De Kaçakçılık Boyutu Var!” Ancak yine iddiaya göre, bakanlık bu müfettişe sahip çıkacağı yerdeişi gücü bir kenara bırakır ve bu firmayı kurtarmanın peşine düşer.

KONUNUN SIKI TAKİPÇİSİYİM

Dediğim gibi benim duyumum bunlar. Ancak eğer olay bana geldiği gibi cereyan ettiyse durum gerçekten çok vahim. Bu konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde geniş bilgiler ışığında bir yazı daha yazacağım. Dosyanın ya da olayın sıkı takipçisiyim. Yardım ettiği iddia edenlere buradan duyurulur. Sonradan darılmaca gücenmece yok.

Unutmadan bu firmanın aynı konuyla ilgili olarak, Samsun Gümrüğü’nde de 5 dosyasının olduğu hatta dosyalardan birinin Ankara’ya bile gönderildiği bilgisine ulaştım. Samsun’da bu firmanın dışında birçok firmanın da yine aynı konuyla ilgili olarak dosyaları mevcut! Hatta yine çok ünlü bir firmanın da, Samsun’da 10 ayrı dosyasının olduğu da bana gelen bilgiler arasında.. Bu buğday işi Türkiye gündemini önümüzdeki günlerde çokça işgal edeceğe benziyor. Gümrük müfettişlerimizin eğer önü kesilmezse, bu tarz yolsuzlukların ortaya çıkacağı kanaatindeyim.

-Mersin’de Katkı Maddesi Vakası-

İkinci konumuz da bir hayli enteresan. Yer bizim meşhur Mersin Gümrüğü. Konumuz MALTO DEKSTRIN ithalatı yani gıda katkı maddesi. Olay kısaca şu:

Bir gümrük müşavirliği firması, ithalat işlemlerini gerçekleştirmek için Mersin Gümrüğü’ne başvurur. Gümrükçe beyanname muhteviyatı evraklar incelenir; 2007/13066 bakanlar kurulu kararı ile fiziki muayenesine müteakip ‘Kırmızı Hatta sevki uygundur’ görüşüyle o dönemdeki muayene memuru tarafından müdürlük makamına arz edilir. Müdür yardımcısı tarafından uygun görüşte arzdan sonra da, gümrük müdürü olur verir. Şimdi bunda ne var ki diyebilirsiniz.

BİLGİNİZE SAYIN MÜDÜR

Yukarıda bahsettiğim2007/13066 sayılı Bakanlar Kurulu kararının yürürlükten kaldırılması, Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı’nın 15.12.2011 tarihli ve 10099 sayılı yazısı üzerine 10.11.1988 tarihli ve 3501 sayılı kanunun 2.maddesi üzerine bakanlar kurulunca 16.12.2011 tarihinde kararlaştırılmıştır. Yukarıda söz ettiğim ithalatla ilgili olarak, gümrük muayene memuru, müdür yardımcısı ve gümrük müdürü kaldırılan bakanlar kurulu kararıyla ilgili olarak ithalatçı firmanın beyannamesinde açıkça görülmekte ki 2012 yılı tarihi hem muayene memurunun, hem müdür yardımcısının, hem de müdürün imzalarından anlaşılmaktadır. Bu da gösteriyor ki, Orta Akdeniz Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürlüğünün yapılan değişikliklere uyum sağlayamadığının ve mevzuata hâkim olamadığının çok acı bir örneğidir. Bölge Müdürünün dikkatine sunulur.

YAZARIN NOTU

Bu haftaki yazarın notları öyle yabana atılacak cinsten değil! Öyle ki, inanın hepsinden ayrı ayrı bir köşe yazısı çıkar. Buyurun haklı mıyım haksız mıyım siz karar verin.

1- Sabiha Gökçen Havalimanı ile ilgili olarak bir iddiayı da siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum. Burada görev yapan bazı muayene memurlarını,  özel fatura kapsamında görevli oldukları yerde uzunca süre tutuldukları, bölge müdürlüğünün ise bu tip yerlerde görev yapan kişilerin 15 günde bir yerlerinin değiştirilmesini istemesine rağmen müdür tarafından anılan müdürlükçe bu kişilerin görev yerlerinin değiştirilmediği iddia ediliyor!! Kısacası, bölge müdürlüğünün kararı kağıt üzerinde kalıyor.. Buradan yetkililerin dikkatine..

2- Mersin Gümrüğü’nde üst düzey bir yönetici olan bayana her ne hikmetse hep atama piyangosu vuruyor! Bu bayan memuriyete Mersin’de başlıyor ve uzunca bir süredir de görevini Mersin’de sürdürüyor. Bu bayan yöneticiyle ilgili olarak bakanlık acaba ne düşünüyor? Son yapılan ve sonra bakan tarafından iptal edilen atamalarda özellikle doğum yeri olarak aynı yerde görev yapamayacağı belirtilen birçok personelin de ataması iptal edilmişti… Acaba bu bayan için de nasıl bir rotasyon uygulanacak? Herhalde Mersin Gümrüğü için olmazsa olmaz bir yönetici olsa gerek.

3- Esendere Gümrüğü’nde görevli iken 8 ay önce tayinleri çıkan gümrük muayene memurlarının niçin halen ilişikleri kesilmiyor? Bu kişilerle ilgili olarak, öyle bir iddia var ki sizlerle hemen paylaşmak istiyorum: Jandarma kontrolü sırasında bir muayene memurunun üzerinden tam 100 bin dolar çıktığı, orada namusuyla ve şerefiyle görev yapan gümrük muayene memurlarının ilişikleri kesilirken acaba bu kişilerin arkasında Ankara’daki ağabeyleri mi vardı? Sayın müsteşarın dikkatine sunulur!

Son olarak, Ambarlı Gümrüğü'nde İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat ekiplerinin eğitimli uzman köpeği Lilly tarafından ortaya çıkartılan 3,5 Milyon Liralık kaçak sigara operasyonundan dolayı görevlileri buradan tebrik eder ve başarılarının devamını dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum