1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Traji-Komik Bir Hayali İhracat
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Traji-Komik Bir Hayali İhracat

A+A-

Traji-Komik Bir Hayali İhracat

Değerli okurlarım, traji-komik bir hayali ihracat hikâyesini daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Yıl 2009. Toplam 1502 adet beyanname ve bunun 612 adedi hakkında yapılan araştırmada, gerçeğe aykırı dâhilde işleme kapsamında yapılan ihracat fob olarak 13.312.824.55 dolar bunları kim mi tespit ediyor tabii gümrük müfettişleri peki sonrasında ne oluyor derseniz, işte onları da şimdi sizlere birer birer anlatmaya başlayalım.

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunur, savcılıkta hazırladığı iddianameyi Bakırköy 1. Ağır Ceza’ya gönderir, 50’ye yakın kişi hakkında davalar açılır ve bu dava halen sürmektedir. Ortada dâhilde işleme kapsamında, hayali ihracata adı karışan hiç bir şirket yoktur ve hepsi sırra kadem basmıştır. Olan kime olmuştur? Ee tabiî ki iş takibi yapan gümrük müşavirlerine niye diye soracak olursanız onu da açıklayalım; soruşturmayı yapan müfettişler olaya adı karışan gümrük müşavirlerinin geçici olarak mesleki faaliyetten alı koyma cezası ile tecziyelerinin uygun olacağını hazırladıkları raporda belirtirler. Bu konuyla ilgili olarak, gümrük müşaviri Ö. Ö.’un Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Merkez Disiplin Kurulu’na gönderdiği 11.10.2013 tarihli savunmasından çarpıcı bölümleri ise şöyledir:

GBS A.Ş. firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kirişçi ve BGS firmasının sahibi Bülent Sunay önderliğinde hareket eden iki grup olduğundan ve bu firmalar hakkında yapılan teknik takipler-dinlemeler-operasyonlardan bahsedilmiş ayrıca vergi tekniği raporu ile vergi suçu raporlarından bahsedilerek kendileri ile örgüt bağı kurularak organize olarak hareket ettiğimiz kanaati oluşturulmuştur. Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davalarımızda referans gösterilmiştir.

Ö. savunmasının bir bölümünde, GBS A.Ş.|firmasının yönetim kurulu başkanı Bekir Kirişçi’yi hiç tanımadığını ve çalışmadığını yani diğer bir deyişle gümrük müşavirliğini yapmadığını belirtiyor adamcağız daha ne desin! Ö., BGS firması ile ilgili olarak da şunları söylüyor: 08.04.2008 tarihli 26841 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak dış ticaret müsteşarlığı tarafından 2008 yılında bile dış ticaret sermaye şirketi olarak ilan edilmiştir. Hal böyle iken bugün aradan 7 yıl geçtikten sonra bu soruşturmaların muhatabı olmamız manidardır.

Ö.’un bakanlığın merkez disiplin kuruluna bu ilk savunması da değildir; Ö.’un daha önceki savunmalarında Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davalarıyla ilgili olarak, Merkez Disiplin Kurulu’na 13.09.2012.54433 15.05.2012 31777 ve 13.03.2013.17739 sayı ve tarihli savunma isteme talepleri doğrultusunda savunmalarını verir, vermiş olduğu tüm savunmalar merkez disiplin kurulunca kabul edilir. Gümrük müşavirlerinin bir organizasyonlar içerisinde bulunduğuna, firmalarla fikri ve eylem birliği yaptığı konusunda herhangi bir tespit yapılamadığı dolayısıyla gümrük müşaviri Ö. Ö.’un suçlanmasını gerektiren durumun somut delillerle ortaya konulmadığı, bu nedenle 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 6 / 2c maddesi uyarınca geçici olarak mesleki faaliyetten alı koyma disiplin cezası ile cezalandırılmasına ilişkin önerinin reddine katılanların oy birliğiyle karar veriliyor ve tabi bu karar Ö.’un dışındaki gümrük müşavirlerini de kapsıyor!

Yazımın başında da söylediğim gibi, traji-komik bir ihracat savında anlattıklarımdan sonra haksız mıyım Allah aşkına siz söyleyin? Bundan önceki raporu hazırlayan gümrük müfettişleri değil mi, gümrük müşavirlerinin geçici meslekten çıkarılmasını isteyen yine onlar değil mi, peki netice ne olmuştu? Bakanlığın merkez disiplin kurulu bu karara uymamış ve talebi reddetmiş! Peki, ne oldu da bu konu ile ilgili başka bir müfettiş görevlendirir? Oda bir rapor hazırlar ve raporunun sonunda gümrük müşavirlerinin geçici meslekten çıkarılmalarını ister, söyleyin Allah aşkına traji-komik bir durum değil mi bu iş? Kısaca hep beraber neler olacağını bekleyip göreceğiz!!

İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü’nün ortaya çıkardığı hayali ihracat

Şimdi ise size yepyeni bir hayali ihracat teşebbüsünü belgeler ile aktaracağım. Bu konuya geçmeden önce, geçtiğimiz hafta gazeteci yazar Halk TV’de ‘SİSLER BULVARI’ programının yapımcısı Sayın Saygı Öztürk’ün programına konuk olmuş, İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü ekiplerinin son yılların en büyük şeker kaçakçılığını ortaya çıkardığını programda ayrıntılarıyla anlatmış, operasyonu gerçekleştiren tüm ekibi kutlamış ve başarılarının devamını dilemiştim. Onlarda boş durmamış A.A. unvanlı firma Birleşik Arap Emirliklerine 420 koli 5040 adet beyan edilen cilt bakımı için maden suyu cinsi eşyayı ihraç etmek üzere İzmir Gümrüğü’ne başvururlar, Ege Gümrük Ticaret Bölge Müdürlüğü ve İzmir Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü görevlilerince planlı risk analizi doğrultusunda beyan edilen eşyaların muayenesinde eşyaların konduğu kolilerin büyük kısmının tozlanmış eskimiş ve yıllanmış olduğu görülür,  görevliler koliler açılınca da 5044 adet sprey tüplerden 1717 adet tüpün boş olduğu ve az miktarda sprey içerdiği, 3327 adet sprey tüpün büyük kısmının dolu olduğu ve spreylerin standart ağırlıkta olmadığı, bazı spreylerin sızıntılar ve kapaklarının kırık olduğu tespit edilir;  firma bu eşyalar ile ilgili gümrüğe beyan ettiği kıymetin 271.500 dolar olduğu, görevlilerin tespitinde bu rakamın çok abartılı olduğu tespit edilir ve firmanın amacı KDV ve benzeri parasal iadelerden yüksek oranda faydalanmak için ihracat rakamının yüksek tutulduğu operasyonu yapan görevlilerce tespit edilir. Olaya adı karışan firma için, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunurlar..

Yazarın Son Dakika Notları:

1-) Atatürk Hava Limanı Yolcu Salonu’nda C terminalinde özel fatura bölümünde, uzunca bir süredir çalışan muayene memurları K.T. ve S.K.’nin dışında, başka muayene memurları bu görev için uygun değiller mi niçin onlar görevlendirilmiyor? Bilindiği üzere bölge müdürlerinin yayınladıkları iç tamimlerinde belirli aralıklarla değişikliğe gidileceğinden söz edilmekte.. Niçin bunlar gözardı ediliyor? Buradan ilgilisine duyurulur!

2-) Zeyport Limanı’nda muayene memuru olarak çalışıpta istifa eden kimlerdir? Niçin istifa etmişlerdir?

3-) Bir iddiada, İstanbul’un büyük bir gümrük müşavirlik şirketinin MASAK tarafından incelemesi yapılıyor mu? Geçmişte bu büyük müşavirlik firmasının soruşturmalarını yapan gümrük kontrolörü bundan önceki bakan döneminde mükafat olarak hangi ile başmüdür yapılmıştır? Peki neyin karşılığında?

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum