1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. UYUŞTURUCU DOSYASINI AÇALIM MI?/1
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

UYUŞTURUCU DOSYASINI AÇALIM MI?/1

A+A-

UYUŞTURUCU DOSYASINI AÇALIM MI? / 1

 

DEVLETİN UYUŞTURUCUYLA SAVAŞI

 

 

 

Terör kadar önemli, bir ülkenin bekasını diğer bir anlatımla geleceğini yok eden uyuşturucu dosyasını açalım mı?

 

Konu uzun, raporlar korkutucu ama bir o kadar da sevindirici. Şöyle girelim konuya. Önce devletin uyuşturucu ile yaptığı mücadeleyi sayfaya dökelim. Uyuşturucu ile mücadele ülkeler bazında, o ülkenin coğrafi yapısı, uyuşturucu güzergahındaki yeri veya önemi vs. değerler baz alınarak çeşitli birimlerle yapılır. Örneğin ülkemizde uyuşturucu madde imal ve ticaretiyle mücadele, karadan aynı zamanda denizden yapılır. Bu mücadele için kurulan birimler ise İçişleri Bakanlığı bünyesinde Emniyet Genel Müdürlüğü ve bağlı birimi (KOM), Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü personeli ile yapılır. Söz konusu kurumlarla birlikte Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Adli tıp kurumu Mali Suçları Araştırma Kurumu ve Türkiye İlaç ve Tıbbi İlaç Cihaz Kurumu gibi kurumlarda uyuşturucuyla mücadelede önemli görevler üstlenir.

 

İŞTE O ÇARPICI VERİLER

 

Peki, bu kolluk neler yapar ya da son yılda uyuşturucu ile yaptığı çalışmalar nelerdir? Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, hemen bilgilendireyim siz okuyucularımı.

 

Emniyet terör örgütü PKK ile mücadeleyi uyuşturucu ile mücadele de eşdeğer olarak görür. Yani polise göre PKK=uyuşturucudur. Bu bağlamda Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı birimlerce 1980-2020 yılları arasında terör örgütü PKK/KCK/PYD'ye karşı gerçekleştirilen 464 operasyonda bin 497 şüpheli gözaltına alınmış.

 

Bu operasyonlar kapsamında yapılan uyuşturucu taramalarında, 96 bin 178 kilogram esrar, 5 bin 450 kilogram eroin, 4 bin 315 kilogram baz morfin, 9,4 kilogram kokain, 137 bin 851 adet ecstasy, 72 captagon, 28 bin 348 litre eroin yapımında kullanılan asetik anhidrit ve 121 milyon 524 bin kök kenevir bitkisi ele geçirmiştir.

 

JANDARMADA DURUM ŞÖYLE:

 

İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Jandarma Genel Komutanlığı'nda ise durum elimdeki rapor ve bilgilere göre şöyle:

 

Aynı yıllarda PKK'nın yasadışı uyuşturucu ekimlerinde gelir etmesine karşı yürütülen 193 operasyonda 975 şüpheli yakalandı. Bu operasyonlar sonucunda 244 bin 835 kilogram esrar ve 222 milyon 945 928 kök kenevir bitkisi ele geçirdi. 2021 yılında ülkemizin çeşitli illerinde gerçekleştirilen operasyonlarda rekor sayıda uyuşturucuya el konulması başta İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu olmak üzere diğer yetkililerce kamuoyuna açıklandı.

 

Peki, neydi bu Cumhuriyet Tarihine Geçecek Yakalamalar derseniz şöyle ki;

 

22.TON 234 KİLOGRAM EROİN

 

2.TON 841 KİLOGRAM KOKAİN

 

5.TON 518 KİLOGRAM METAMFETAMİN

 

8. MİLYON 454 BİN 308 ADET SENTETİK ECZA

 

70 MİLYON KÖK KENEVİR Ele Geçirildi!

 

Rakamlar da açık ve net söylüyor ki; Türkiye uyuşturucu ile mücadelede diğer devletlere oranla üzerine düşeni fazlasıyla yerine getiriyor. Kolluk kuvvetleri özellikle ülke gençliğini hedef alan uyuşturucu baronlarına karşı amansız bir savaş veriyor.

 

BİZİM MUHAFAZANIN ÇALIŞMALARI DERSENİZ?

 

Yazımın başında saydım. Türkiye’de uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele eden birimlerimizi. İşte en az İçişleri Bakanlığı bünyesindeki birimler gibi Ticaret Bakanlığı'na bağlı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü de bu mücadelenin içerisinde. Peki derseniz ki Ticaret Bakanlığı'na bağlı birimler nelerdir. Bir kaçını sayalım sizlere.

 

Örneğin İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, Doğu Akdeniz Gümrük Ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, Trakya Gümrük Ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, Gürbulak Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, Orta Akdeniz Gümrük Ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü vs.

 

‘Neden bu beş birimin adını verdiniz?’ diye soracak olursanız,

 

Bu beş bölge müdürlüğümüz 2021 ve 2022 yılında büyük çaplı operasyonlara imza attı.

 

Biliyorum şimdi bu beş bölge müdürlüğümüzün yakalamalarının detaylarını da isteyeceksiniz. Olur...!

2. yazımda görüşmek üzere...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
93 Yorum