1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. YANLIŞ KULİS KELLE GÖTÜRECEK!!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

YANLIŞ KULİS KELLE GÖTÜRECEK!!

A+A-

YAZICI BAKAN OLMAZ’ DİYEN GÜMRÜKÇÜYE ROTASYON GELİYOR!..

GÜMRÜKÇÜ ARKADAŞ İŞTE YENİ ADIN!

ADIN BUNDAN BÖYLE DENETMEN OLACAK.

-İŞTE SON ANKARA KULİSLERİ-

Değerli okuyucularım; adı üzerinde kulis haber. Ama her söylentinin altında bir gerçek olduğunu düşünürsek kulis haberlerin birçoğunun gerçeği yansıttığını görürüz. Kulis haberin önce dedikodusu çıkar, sonra da ‘bak söylenilenler oldu’ denilir. İşte yeni yazımın ilk bölümü de Ankara’da gümrük koridorlarında dolaşan böylesi bir kulis haber. Şimdi size bir yandan Ege’nin Karaburun İlçesi’nde denizin ve kekik kokularını içime çekerek ve azda olsa dinlenmiş bir beyinle bu kulis haberi aktaracağım.

Lüks Otelde 'Bakan Kim Olacak?' Toplantısı

Kulis haberin baş aktörü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ustalar kabinesinde yer alan ve başbakanın bizzat güvenini kazanmış Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı. Ancak ne yazıktır ki bu haberin diğer kahramanları da bazı gümrük üst düzey bürokratları, İstanbul gümrüklerinde at oynatamayan mamaları kesilmiş bazı gümrük komisyoncuları ve işadamları. Gelelim kulis haberin içine. Kabinenin açıklanmasından önce başta Ankara ve İstanbul’da Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı ve yeni adıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na kimin getirileceği yönünde yoğun söylentiler başlar. Söylentiler yerini giderek özellikle TBMM’nin karşısında bulunan bir lüks otelde toplantı haline bırakır.

Başbakan toto oynamayı sevmez!!

Başkent’in göbeğindeki otelde başta bazı gümrük üst bürokratları gümrük ve ticaret bakanının kim olacağını masaya yatırır. İşini gücünü bırakan bürokratların ortak görüşü ise aynen şöyledir‘Hayati Yazıcı artık bakan olmayacak’ Yazıcı’nın bakan olmayacağına kanaat getiren kâhin bürokratlar yeni bakan içinde ‘bakan toto’ oynamaya başlar. Kimi a der kimisi ise b. Amma gelin görün ki Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın hiç mi hiç totoya ayıracak zamanı yoktur. Yüzde 50 ile tarihi zafer kazanan Erdoğan kabinesini ustalardan yani deneyimli bakanlardan, çalışkanlığı ve dürüstlüğü ile kalbinde taht kuran bakanlardan seçer. Gümrük ve Ticaretin Bakanı yine HAYATİ YAZICI olur.

KULİS ROTASYONU GELİYOR..

İşte ne olursa bundan sonra olur. Hayati Yazıcı bakan olduktan sonra o lüks oteldeki bakan toto toplantıları kulağına gider. Ankara’da konuşulan iddialara göre, Yazıcı o lüks oteldeki toplantılara katılan bürokratların adlarını teker teker öğrenir. Sayın Yazıcı bununla da kalmaz. İstanbul gümrüklerinde at koşturan ama Bakan Yazıcı’nın engeline takılan bir takım işadamları ve gümrük komisyoncularının da bakan olmaması için kulis faaliyetleri yürüttüğünü de öğrenir. Eee dolayısıyla şimdi sıra Yazıcı’da.. Yine Ankara kulislerinde dilden dile kulaktan kulağa yayılan haberlere göre, Hayati Yazıcı kendisi hakkında bakan olamaz faaliyetleri yürüten üst düzey gümrükçüleri rotasyona tabi tutacağı yönündedir. Peki! Yazıcı haksız mıdır? Hiç de değildir. Çünkü Sayın Yazıcı, kapanması bile gündeme gelen Gümrük Müsteşarlığı’nı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı haline getirilmesinde alın teri dökmüş, Bakanlar Kurulu’nda Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün İçişleri Bakanlığı’na devredilmemesi için cengâver gibi mücadele vermiştir. Yazıcı aynı zamanda Maliye Bakanlığı’ndan gayretleri sonucu 5 bin gümrük personel kadrosu almış, bunun bin 200 kişilik ataması da gerçekleştirilmiştir.

Yeni adın ‘DENETMEN’ olacak!

Yazımın ikinci bölümü ise, siz gümrük çalışanlarına ayırdım. Gümrükçü arkadaşlarım yeni bakanlığın kurulacağının Başbakan Erdoğan tarafından açıklanmasının hemen ardından beni mail yağmuruna tuttular. Maillerin içeriği hemen hemen aynıydı. Sorular ortaktı. Ne olacak bizim halimiz Aykut Ağabey. Ne olacağını hemen size aktarayım sevgili gümrükçüler. Yeni çalışmaya göre adınız bundan böyle gümrük muayene memuru, gümrük muhafaza memuru değil gümrük denetmeni olacak. Yeni unvanınız hali hazırda TBMM’de kanun hükmünde kararname şeklinde bekliyor. Büyük olasılıkla önümüzdeki hafta mecliste görüşülmeye başlanacak. Size diğer haberlerimde var. Gümrüğü yeni alınan ve alınacak olan personelle özellikle gümrük muhafazanın 24–24 nöbet tuttuğu yerler normal nöbet sistemine döndürülecek. Böylelikle artık gümrük çalışanlarına da evlatlarına, eşlerine sevenlerine daha çok vakit ayıracaklar. Çalışanların özlük haklarında iyileştirmeye gidilecek.

Başmüdürlüklerde Rotasyon

Öte yandan, yine iddialara göre yeni kurulacak Gümrük Bölge Müdürlükleri’ne de hali hazırda vekâleten başmüdürlük görevlerini yürütenler atanacak. Ancak bunun öncesi iddiaya göre, önemli rotasyonlar da yaşanacak. Kulağıma gelen kulis bilgilerine Trabzon, Gaziantep, İzmir, Bursa, İskenderun, Hakkâri de görev değişikliğine gidilecek. İşte sevgili okurlar başkentte dolaşan son kulis haberleri bendeniz Aykut Onur Kalaycı’nın kaleminden şimdilik böyle..

Kaptan’ın gemisi tam yol ileri..

Yazımın bu bölümünde, Edirne Gümrükleri’nden söz etmek istiyorum size. Kaptanını bulmuş adeta son sürat giden bir gemiden söz etmek istiyorum. Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’ne atandığından buyana soluksuz şekilde çalışan başmüdür Kaptan Kılıç yine ard arda operasyonlar gerçekleştirmiş. 27.06- 07. 2011 tarihleri arasında yapılan operasyonlarda 2 milyon 530 bin TL değerinde 50 kilo saf eroin, 2 milyon TL değerinde 622 adet kürk, 62 bin TL değerinde sigara filtresi, 595 litre kaçak akaryakıt yine 16 kilo saf eroin ele geçirilmiş. Ne diyelim yolun açık olsun Kaptan.

YAZARIN NOTU

İstanbul Gümrüğü’nde görevli bir yetkilinin söyledikleri ise akla zarar. Bakın ne diyormuş o yetkili; Kargo Gümrüğü’nde yapılan soruşturma kapsamında adı geçen ve halen Ambarlı Gümrüğü’nde aktif olarak çalışan gümrük muayene memuruna kefilmiş kendileri. Çünkü dinlemelere bile takılan o muayene memuru namazında niyazındaymış. Efendim yolsuzluğa falan bulaşacak bir insan değilmiş. İnsanın çıldırası geliyor. Peki, o gümrük memurunu iddianameye koyan savcı, polis veya bu yazıyı yazan biz namazında niyazında değil miyiz? Yok yere mi koymuşlar onun adını iddianameye. Ayıptır ayıp. İbadet niçin bu olayın kalkanı yapılıyor. Adı bende saklı olan o müdüre söylüyorum hiç ama hiç yakışmıyor bu sözler size..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum