1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. ŞEKER KAÇAKÇILIĞI..
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

ŞEKER KAÇAKÇILIĞI..

A+A-

ŞEKER KAÇAKÇILIĞINDA İZLENEN YENİ YOL

Ülkemizde, şeker kaçakçılığında kaçakçıların izlediği birçok yol vardır. Bunların dışında diğer bir yolu ise, kısaca sizlere aktarmak istiyorum:

Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında yapılan bir anlaşma uyarınca, şekere uygulanan her türlü vergi ve fon sıfır olarak uygulanmaktadır.

Buna bir örnek vermek gerekirse; tonu 378.000.000 TL olarak ihraç edilen şekere KKTC’de çok az miktarda katkı maddesi katılarak sıfır vergi oranından yararlanıp, toz içecek halinde şekerler tekrar Türkiye’ye gönderilmektedir.

Kaçakçılar, bu işlemlerde nasıl bir yol izliyorlar?

Şeker kaçakçılığı yapan kişiler; Türkiye’den sıfır vergi muafiyetiyle KKTC’ye gönderilen şekerlerin içine standartlara uygun olarak konulan katkı maddeli şekerli toz içecek gibi ithalatını gerçekleştirmektedirler. Aslında 0 gümrük vergili şeker ithal etmektedirler!! Çünkü standartlara uygun katkı maddesi, şekerin içerisinde yoktur. Neredeyse Türkiye’den gönderilen şeker, tekrar ülkemize bu yolla geri dönmektedir.

Bu tip ithalatların artması üzerine, gümrük müsteşarlığı yetkilileri harekete geçerler. Bu konunun enine boyuna incelenmesi için, gümrük kontrolörlerini görevlendirirler. Gümrük Kontrolörlerinin Mersin Gümrüğü’nde yaptıkları araştırma ve incelemeler neticesinde ise, çok sayıda firmanın yukarıda bahsettiğim yolu izlemek suretiyle aromalı içecek yerine Türkiye’ye sıfır vergili şeker soktukları ve bu yolla da haksız kazanç elde ettikleri hazırlanan raporda açıkça belirtilmektedir.

Olaya adları karışan firmalar hakkında, Kaçakçılık Kanunu’nun ilgili maddelerince ve Türk Ceza Kanunu’nun evrakta sahtekarlık hükümleri gereğince işlem yapılması Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan raporu hazırlayan gümrük kontrolörlerince istenmiştir.

Değerli Okurlarım; hükümetlerin iyi niyetli olarak ihracata teşvik için çıkardıkları kanunlar-yönetmelikler-tebliğler bazı kötü niyetli kişiler tarafından ters bir şekilde kullanılarak Türk Ekonomisine zarar vermektedir.

Geçmişte Türkiye’nin büyük şeker üreticilerinden birinin de, başka bir kaçakçılık yolu izlemek suretiyle şekerlerin yakalandığı malumunuzdur. Hatta bu firmanın reklam filmlerinde tv. dizilerinin tanıdık oyuncusu eski Türkiye Güzeli Pınar Altuğ da yer almıştı..

Şeker Kaçakçılığı ile ilgili bir takım bilgi ve belgeler tarafıma gelmektedir. Dahilde işleme yoluyla bazı kişilerin, şeker teşviklerini kapatmak için Türkiye’nin çeşitli sınır kapılarını dolaştığı da bilinmektedir. Hatta özel olarak bu işleri yapan gümrük görevlilerinin olduğu dahi söylenmektedir. Bu çok önemli konuya, ileride ulaştığım bilgilerle birlikte değinmek üzere şimdilik ara veriyorum.

Etkihaber.com'un Notu: Sitemizde yapacağımız arşiv düzenlemesinden sonra çok yakında, yazarımız Aykut Onur Kalaycı’nın daha önce çalışmış olduğu tv., gazete ve dergilerde şeker kaçakçılığı başta olmak üzere diğer tüm konularla ilgili olarak yazmış olduğu yazılarıyla birlikte soruşturma raporlarının çok önemli bir bölümüne de bu sütunlardan ulaşabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.