1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. -GÜMRÜKÇÜ İSYANLARDA-
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

-GÜMRÜKÇÜ İSYANLARDA-

A+A-

GÜMRÜKÇÜLER DERDİNE DERMAN BEKLİYOR!..

BU FERYATLARA  KULAK VERİN ARTIK!

-GÜMRÜKÇÜ İSYANLARDA-

Sevgili okurlarım; gümrüklerde meydana gelen yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili olarak bana gönderilen maillerin içeriğini anlattığım bir önceki yazımda, bu iddialara kulak verilmesini ve eğer doğruysa da yetkililerden biran evvel gerekenin yapılmasını istemiştim.  Yeni yazımda da, yine önemli bir konuya daha dikkat çekmek ve gerekenin ivedilikle gerçekleştirilmesini isteyeceğim. Gümrük Müsteşarlığı’nı uyarmak istediğim konu yıllardır çözümlenemediği için adeta kangren haline gelmiş teşkilat çalışanlarıyla ilgili sorunlardır.

Gümrük Personelinin sorunlarının neler olduğu artık ayyuka çıkmış, herkesçe bilinen, her yerde konuşulan sorunlardır. Ne yazıktır ki, herkesçe bilinen, ayyuka çıkan bu sorunlar ya halen çözümlenmeyi beklemektedir ya da yeni yeni sorunun ne olduğu anlaşılmaya çalışılmaktadır. Sorunların neler olduğunu öğrenmek için fazlaca bir zahmete gerek yoktur. Sade vatandaş bile biraz internette dolaşsa, biraz araştırsa etrafına sorsa öğreniverir koskoca teşkilatın çalışanlarının sorunlarını..

Gelin 2009 yılından bu yana hem www.etkihaber.com hem de tarafıma atılan maillerle ve çeşitli ortamlarda teşkilat mensuplarınca dillendirilmiş sorunlara şöyle bir bakalım. Gümrükçünün kendi ağzından sorununun ne olduğunu öğrenelim. Yine sorunları ilk elden Müsteşarlık yetkililerine www.etkihaber.comaracılığıyla ulaştıralım.

ATANANLAR İSTİFA EDİYOR!!

“Bu teşkilattan hiç bir şey olmaz arkadaşlar. Yeni atanan muhafaza memurlarının sadece yarısı işe başlıyor. Çünkü teşkilat içerisindeki olumsuzluklar ya kendilerine anlatılıyor ya da teşkilatın içerisine girince kendileri bizzat şahit oluyorlar. İşe başlayanların yarısı ya adaylıktan sonra istifa ediyor ya da başka bir kuruma geçiyor. Bunları görüp, önlem alacaklarına hala mesaileri düşürüp resmen istifaya zorluyorlar bizleri..  İki yıldır aynı maaşı alıyorum. Teşkilat Yasası filan da hikâye. İki yıldır bu yasayı bekliyoruz. Bakalım neler olacak?

Koyun sürüsü olmak..

Gümrük kadrolarında sınıra gelecek arkadaşlara açık uyarı! 24–24 çalışan yerler için muhafaza adaylarının uykusuzluk problemleri yaşamamaları için evlerinde göreve başlamadan önce 24–24 sistemine göre kendilerini iyi hazırlasınlar. Her türlü sosyal ortam, eğlence, sinema gibi normal insanların yapmış olduğu sosyal faaliyetleri belli bir süresi için unutsunlar. Mümkünse birkaç uzak, yakın dövüş tekniği hakkında bilgi sahibi olup eğitim alsınlar. Sınıra gelecek memurların gönlünün zengin olması, ezilmeye alışık olması, mümkünse tam bir koyun sürüsü mantalitesinde olması durumu daha da kolaylaştırır. Yapılan iş itibariyle plaka yazmak, bariyer indirip kaldırmak gibi anlamsız işlerle muhatap olmak zorunda kalacaksınız bilginize.. En önemlisi mutlu bir çalışan yok teşkilatta, bunalım takılmak için birebirdir sınırdaki gümrük kapıları..

Her Gün Hakaret

Sevgili muhafaza arkadaşlarım sınır kapılarındaki rezaleti bilmiyorlar mı sanki. Muhafaza memurlarına her gün yüksek sesle hakaret edildiğini, tehdit edildiğini bilmiyorlar mı? Çarşıya korkarak gidildiğini bilmiyorlar mı? 24 saat çalışmanın insan haklarına aykırı olduğunu bilmiyorlar mı? Aldıkları muhafaza memurlarının %80’ini bir sene sonra kaybettiklerini bilmiyorlar mı? Muhafaza memurunun özel hayatı diye bir şey olmadığını, onunda milyarlarca insan gibi etten kemikten yaratıldığını bilmiyorlar mı? Hepsini biliyorlar. Ama hiçbir şey yapmıyorlar.

Hangi Kurumun Şartları Bizim Ki Gibi?

Düşünüyorum acaba hangi kurumda vardır bu çalışma saatleri?.. Daha da acısı sabah 8 akşam 5 ayrıca 12/12, 12/24, 24/24 ve de 24/48. Kurumdaki çalışma saatleri ne yazık ki bunlar. Her amir kafasına göre bir düzen tutturmuş gidiyor. Türkiye’nin imzalamış olduğu İLO antlaşması var ve bu antlaşmaya göre özellikle limanlarda çalışan personelin haftada 48 saati geçmeyecek şekilde çalıştırılmasını hükmediyor. Özel şirketler bu kurala uyarken, yani limanı kiralayan firma ve çalıştırılan güvenlik şirketinin elemanları neden devletimiz imzalamış olduğu bu kurala uymuyor?  Merak ediyorum, idarenin personel yok demesi ya da yönetmelikte muhafaza personeli eleman yokluğunda sürekli nöbete yazılır denmesi bir kaçış yolu mudur? Çok şey istemiyoruz aslında. Sadece insan gibi yaşamak istiyoruz. Her insan gibi sinemaya gitmek, dışarıda bir parkta çay içmek, eşimizle çocuğumuzla ya da ailemizle bir piknik yapmak istiyoruz. Bunlar çok büyük istekler mi?"

Evet sevgili okurlarım, gümrük çalışanlarının belli başlı soruları bunlar.. Haykırışları, yapılmasını istedikleri de bunlar.. Umarız, en kısa sürede gereken ne ise ilgililer tarafından yapılır. Yetkililere buradan duyurulur!!

Ayrıca, bana her türlü istek-öneri ve ihbarlarınızı [email protected] adresine bildirmeniz yeterli.. Tüm okurlarımın bilgisine..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum