1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. ÇİN-MISIR-TÜRKİYE ŞEYTAN ÜÇGENİ HATTI
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

ÇİN-MISIR-TÜRKİYE ŞEYTAN ÜÇGENİ HATTI

A+A-

KUMAŞ VURGUNU’NDA ÇİN-MISIR-TÜRKİYE ŞEYTAN ÜÇGENİ HATTI

KUMAŞIN ARDI YOLSUZLUK...

O VATAN EVLADI MEMURUN İBRETLİK KUMAŞ ÖYKÜSÜ

 

KAHPE TERÖRE KARŞI ORTAK TAVIR

SAYIN TÜFENKÇİ ZAMAN DARALIYOR... BİLGİNİZE

Acı ve kanın ardı kesilmiyor. İçimiz yanıyor, yüreğimiz dağlanıyor. Kahpe terör genç yaşlı demeden hunharca can almaya devam ediyor. Biliyorum acımız büyük bu konuda fazla söze gerek yok! Ancak es geçmekte olmaz. Benim yaşanılan şu süreçte naçizane tavsiyem ya da yazacaklarım şudur.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN  KORKTUĞU ŞEY ŞUDUR..

Terörle mücadelede şüphesiz birlik ve beraberlik çok önemlidir. Çünkü çok iyi biliyorum veya biliyoruz ki, terör örgütleri yaptıkları eylemin diğer bir başarısını da eylem sonrası ülkede yarattıkları kaosla ölçerler. Terör örgütlerinin çok korktuğu, tek korktuğu şey ise yapılan eylem sonrası o toplumun birbirlerine kenetlenmesi ve bunun sonucu olarak eylemin ters tepmesidir. İşte yaşanılan süreçte insanımızın yapması gereken budur.

DİĞER ÜLKELER KENETLENEREK TERÖRÜ YOK ETTİ

Terör olaylarını önlemek için işi sen, ben, şu parti, bu parti ortamına dökmeden ne yapabiliriz, nasıl kenetlenebilirizi düşünmek ve düşündüklerimizi uygulamak zorundayız. Teröre karşı yapılması gerekenler olarak sıraladığım şeyleri terörle mücadele eden pek çok ülke başarmıştır. Örneğin İrlanda'da İRA veya İspanya'da ETA adlı terör örgütleri halkın tek vücut olarak teröre tepki vermesi sonucu eylemlerinden vazgeçmiştir.. Türk insanı da tıpkı İrlandalı veya İspanyollar gibi bunu başaracak sağduyu ve anlayışa sahiptir.

KUMAŞIN ARDI YOLSUZLUK

Kumaş vurgununun ardı arkası kesilmiyor. Türkiye - Mısır ve Çin üçgeninde yaşanan yolsuzluk her gün yeni bir boyut alıyor. Alın size yeni, taptaze bir örnek. İstanbul’dan gelen gümrük müşavirimiz, Adana Havalimanı’na iner ve hemen soluğu Mersin Gümrüğü’nde alır. Yanında getirdiği kumaş  ile ilgili ithalat evraklarını onaya sunar... Her şeyin normal seyir ettiği durum onaylanan beyannamenin Kırmızı Hat’a düşmesiyle bir anda değişir. Kumaşların muayene havalesi K…… adlı muayene memuruna düşer. Söz konusu gümrük çalışanı evrakları inceler ve ancak işlemlerin öğleden sonra olacağını belirterek karşı tarafı bilgilendirir. Memur daha sonra gümrük müşavirine 'Liman ARF’sini düzenle, eşyayı muayeneye hazırla, eşyadan numune alalım, eşyayı kimyagerliğe atalım' der. Bu söylemler bizim gümrük müşavirini allak bullak eder. Müşavir bu sözleri duyunca hemen harekete geçerek rotayı Mersin'e çevirir.

NEDEN Mİ? BAKIN DİNLEYİN...

Biliyorum diyeceksiniz ki 'Hayrola, rota neden Mersin'e döndü?' ..  Açıklayayım sevgili okurlarım. Malum kişi kumaşın yani eşyanın kimyagerliğe gitmesini istemez. Hemen devreye ikinci planını sokarak, Mersin’de hatırı sayılı bir mükellefi devreye sokar. Hatırı sayılı kişi oraya telefon açar, buraya telefon açar, onun yanına gider, bunun yanına gider ama işi bir türlü nihayete erdirip, kılıfına sokamaz. Bizim müşavir bunun üzerine istikameti gümrüğe çevirir. Bizim müşavir tıpış, tıpış  gümrüğe gelir. Ancak gelin görün ki yine bir problem çıkar kendisine. Eşya muayeneye hazırdır ama muayene memuru ortada yoktur. İşi yapacak memur amirlerinden izin almış, izne ayrılmıştır. Durum bu hale bürünürken izin alan muayene memurunun yerine E…… adlı gümrük muayene memuru görevlendirilir. O memur da aynen bir önceki memur gibi evrakları inceler, 'Eşyadan numune alalım kimyagerliğe atalım’ der. Memur bunu söylemesinin ardından tam bir prese alınır. Memura baskı ardına baskı gelir. Ancak helal süt emmiş, vatan evladı memur kararından dönmez. Eşyayı aynen yönetmeliklere uygun olarak kimyagerliğe atar. Ancak yapılacak daha çok işlem vardır. Söz konusu vatan evladı memur evrakları inceler. Yaptığı incelemede menşe ispat belgesi onaylıdır. Ancak evrakların içinde zorunlu olmayan konsolosluk onayı yapılmıştır. Aynı onayın üretici belgesinde olması vatan evladı memurumuzun dikkatinden kaçmaz. İster istemez eşyalarla ilgili şüpheye düşer. Tüm bu aşamalarda bizim gümrük müşavirini bir telaş alır, hırçınlaşır bizim kumaşçı müşavir. Sesini yükseltmeye başlar... 'Gümrüğün istediği tüm belgeleri verdik. Eşyaların işlemlerini tamamlayın' artık diye seslenir gümrük çalışanlarına. Ama vatan evladı gümrükçü kararlıdır. Dik duruşunu bozmaz bu müşavir karşısında. Yapılacak işi kurcalamaya, araştırmaya da kararlıdır bizim vatan evladı gümrükçü...

MISIR'DA BÖYLE FİRMA VAR MI ARAŞTIRIR!

Çok basit bir araştırma yapar kendisi. Milyonlarca insanın kullandığı arama motoru 'Google' girerek üretici firmayı araştırır. Karşısına dikey bir bina çıkar bizim memurun. Sonra düşünür 'üretim yerleri yatay olur' diye. Devam eder bizim vatan evladı gümrükçü araştırmasına... MISIR’daki firmayı bulur. Hemen telefona sarılarak başlar karşısına çıkan kişilere sorularını sormaya. Soruların cevapları ise bombanın patlamasına neden olur. Çünkü karşısında ki yetkili bizim vatan evladı gümrükçünün 'Siz kumaş üretiyor musunuz? ' sorusuna 'Hayır bizim üretimimiz yok' cevabı alır. Memur ilgili beyanname ile ilgili müzakeresini yazar idareye gönderir.

BAKTI İŞ SARPA SARDI TOZ OLDU!..

İşte tüm bu araştırmalar yapılırken ilginç bir gelişme daha olur. Bizim müşavir, baktı iş sarpa sarıyor arkasına bile bakmadan sırra kadem basıyor. İdarede muayene memurundan gelen evraklarla birlikte bölge müdürünün kapısını çalarlar. Bölge müdürü bu işten haberim var der. Ya işin sonu nasıl oldu, film nasıl son buldu derseniz hemen yazayım sevgili okurlar.

Konu Teftiş Kurulu’na intikal eder. Yapılan teftiş sonrası başta Halkalı olmak üzere birçok gümrükte benzer beyannameler tespit edilir. Dürüst muayene memurumuz soluğu Mersin yolcu salonunda alır. Yakın tarihte Mersin’e gelen müfettişler menşei vurgunu ortaya çıkaran muayene memurunu ziyaret ederler; aynı zamanda çıkardığı olayla ilgili kendisine teşekkür ederler. İşte film de böyle biter. Alnından öperim seni vatan evladı gümrükçü kardeşim.

Hikâyeyi, filmi baştan sona anlattım sizlere. Ama şimdi sazı çalma sırası bende. Birkaç sorum olacak bu işle ilgili, ilgilisine...

1-) Bu firma, malı niçin İstanbul’a getirmemiş de Mersin’e getirmiştir?

2-) Bu firma, için devreye kimler girmiştir? Ankara’dan arayan olmuş mudur?

SAYIN TÜFENKÇİ ZAMAN DARALIYOR…

Sayın Bakan, Sayın Tüfenkçi bir önceki yazımda belirttim. Üzerine basa basa gümrüklerde vekâlet döneminin sona erdirilmesi gerektiğini, bu olayın koca bir teşkilata yakışmadığının altını çizdim.

Şimdi de sizi naçizane uyarmak istiyorum. Sayın bakan, Başbakanlığın 2-Aralık-2015 tarihinde yayımladığı 2015-13 sayılı genelgeyle müşterek kararnameyle atananların bu görevleri vekâleten sürdürmeleri 2-Mart-2016 günü sona eriyor. Bakanlığınızda başta Gümrükler Genel Müdürlüğü olmak üzere çok sayıda Bölge Müdürlüğü vekâleten idare edilmekte, belki sizinde bu konuyla ilgili mutlaka bir çalışmanız vardır. Yakın tarihte Resmi Gazete görürüz inşallah bizimki tamamen gazetecilik refleksiyle bir hatırlatma!

Saygı ve selamlarımla…

 

YUKARIDA BAHSETTİĞİM, 2015 / 13 SAYILI BAŞBAKANLIK GENELGESİ 22 ŞUBAT 2016 GÜNLÜ RESMİ GAZETE’DE YAYINLANARAK YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDIĞI VE BU DA BUNDAN SONRA ÜST DÜZEY KADROLAR İÇİN VEKÂLET SÜRELERİNİN DEVAM EDECEĞİ ANLAMINA GELİYOR. YANİ KISACASI GÜMRÜKTE ÜÇLÜ KARARNAMEYLE ATANACAKLARIN BİR SÜRE DAHA VEKÂLETLE İDARE EDİLECEĞİ BELKİ YAKIN BİR TARİHTE DE BİRÇOK VEKÂLETİN İPTAL EDİLEREK YENİ İSİMLERE VEKÂLETLER VERİLECEĞİ YÖNÜNDE…

 

- ŞARAP VURGUNU -

İSTANBUL AMBARLI GÜMRÜĞÜ'NDE TAM 2 MİLYONLUK ÖTV VURGUNU ORTAYA ÇIKARTILDI! AYRINTILAR ÇOK YAKINDA YENİ YAZIMDA...

BEKLEYİN!..

 

- YAZARDAN FLAŞ SON DAKİKA NOTU -

GÜMRÜKLERDE İKİNCİ İSKELE VURGUNLARI NASIL YAPILIYOR? BELGELERİYLE ÇOK YAKINDA YENİ KÖŞE YAZIMDA OLACAK! BEKLEYİN!

 

YAZARDAN FLAŞ ERENKÖY NOTU

İddia odur ki, son zamanlarda Erenköy’de zehirli madde tespiti için sistem kesin tahlil uyarısı verdiği halde belli firmaların (kurumsal olanlar gidiyor merdiven altı olanlar gitmiyor) oyuncakları tahlile gönderilmemekte; laboratuarın bir ayda yaptığı zehirli madde tespitini her ne hikmetse bazı muayeneler bakarak tespit ettikleri ve de eğer bu iddialar doğruysa sormak lazım bu muayenelere yarın bir gün bir çocuk bundan zarar görürse vebalini nasıl öderler? Bazı muayene memurlarının özellikle bu beyannameleri bekledikleri de yine iddialar arasında…

 

-YAZARIN NOTLARI-

GÜMRÜKLERDE AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞI NASIL YAPILIYOR?

PEKİ, HANGİ YOLLAR İZLENİYOR?

BELGELERLE YAKINDA KÖŞEMDE OLACAK!.. BEKLEYİN!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum