1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. FİLMİN ADI: BAK ŞU FELEĞİN İŞİNE (1)
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

FİLMİN ADI: BAK ŞU FELEĞİN İŞİNE (1)

A+A-

SAHNE: MERSİN SERBEST BÖLGE GÜMRÜĞÜ

FİLMİN ADI: BAK ŞU FELEĞİN İŞİNE (1)

 

Yüce Türk Devleti’nin hür ve bağımsızlık savaşı kurulduğundan bu yana hiç bitmez. Birisi veya birileri ülkenin bağımsızlığını, bütünlüğünü bozmak için huzura, birlikteliğe çomak sokmaktan geri kalmaz. Şehit kanıyla sulanmış ülke, dışarıda ve vatan toprakları içerisinde huzur ve güvenini bozmaya çalışanlarla amansız şekilde mücadele eder. Mücadele yalnız düşman ile değil aynı zamanda içimizdeki Fransızlarla da yapılmaktadır.

Hemen şunun altını kırmızı kalemle çizelim.

Bu savaşı yalnızca top tüfek ile yapılan savaş olarak değerlendirmeyin. Savaş dedik ya bakın geçmiş yazılarımda da vurguladığım ve örnekleriyle sıraladığım çetin bir savaşta gençliğin, vatan evlatlarının, vatandaşların korunması ile ilgili yapılıyor. Hem de ne savaş, kıran kırana, göğüs göğüse..

Bu savaşın adı uyuşturucu ile mücadele savaşıdır. Savaş zorludur en az mavi vatan, ülkenin bağımsızlığı kadar önemlidir. Size bu yazımda yine son uyuşturucu operasyonlarından ve ne yazık ki o operasyonların içerisindeki Fransızlardan örnek vereceğim. Şimdi yerlerinize oturun iki bölümlük sinemamızı izlemeye başlayın...

FİLM BAŞLIYOR!

Sahnesi: Mersin Serbest Bölge Gümrüğü Adı: 'Bak şu feleğin işine' olan film bizim gümrükteki Fransızlar (gümrük muhafaza) ile büzüktaşları kaçakçıların el sıkışıp anlaşmaları ile başlar. Fransızlar (gümrük muhafaza) ile kaçakçılar ülkeye kaçak çay sokmak için el sıkışır, öpüşür ve koklaşırlar.

Aldığım istihbarata göre; birkaç parti çayı da memleketin içine salarlar. Ancak bilmezler ki çayın demi farklıdır. Mersin KİM ve Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şube ekipleri 7-8 Fransız’ın kaçak çay sallama işlerine uyanır. Ama hem MERSİN KİM ekiplerinin, hem de Mersin KOM'un aldığı çok önemli bir istihbarat daha vardır.

Bu da çayın deminin farklı olduğu yönündedir. Gümrük muhafaza kaçak istihbarat ve polis ekipleri 'ÇAY' adı altında ülkeye sokulan malın çay değil 'PERAGABALİN' adlı uyuşturucu hap olduğunu belirler.

Hal böyle Mersin Gümrük Muhafaza Kaçak İstihbaratın bir süredir takip ettiği firmanın depolarına baskın yapar. Ama o da ne? Aynı istihbaratı alan Mersin Polisi de aynı anda depoya baskın düzenler. Hem gümrük muhafaza hem polis ekipleri söz konusu firmanın üzerine çökerler. Olay Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na intikal eder. Soruşturma ise Mersin İl Emniyet Müdürlüğü'ne verilir. Filmin oyuncuları olan bizim Fransızlar (gümrük muhafaza) ile kaçakçılar hakkında işlem başlatılır. Olay büyüktür.

Anlayacağınız 'Bak şu feleğin işine 2' çok yakında bu köşede olacak!..

 

-İŞTE GÖĞSÜMÜZÜ KABARTAN OPERASYONLAR-

Evet polisin gümrüğün askerin uyuşturucu ile mücadelesi yukarıda da belirttiğimiz gibi savaş şeklindedir. Bakın son zamanlarda cephede yaşananlar ise şöyledir.

GÜMRÜK MUHAFAZA EKİPLERİ "DUMANSIZ TÜRKİYE" HEDEFİYLE SİGARA KAÇAKÇILIĞINA GEÇİT VERMEDİ

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekipleri, "dumansız Türkiye" hedefiyle yürüttükleri operasyonlarda, 2025 yılı başından bu yana 451 milyon 588 bin lira değerinde 2 milyon 150 paket sigara ile 4 milyon 422 bin elektronik sigarayı ele geçirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; ekiplerce gerçekleştirilen başarılı operasyonlar sonucu, her yıl olduğu gibi 2025'te de gençleri bağımlılık batağına çekmeye çalışan kaçakçılara göz açtırılmadı.

Gelişmiş teknolojiden yararlanılarak düzenlenen operasyonlar sonucu yıl başından bu yana 451 milyon 588 bin lira değerinde 2 milyon 150 paket sigara ile 4 milyon 422 bin elektronik sigaraya el konuldu.

Gümrük Muhafaza ekiplerinin, gençlerin bedenen sağlıklı, zihnen berrak ve nefsen temiz nesil olmasını önlemeye çalışan odaklarla mücadelesi kararlılıkla devam ediyor.

"Dumansız Türkiye" hedefiyle gençleri her türlü zararlı ürünlerden korumayı amaç edinen ekipler, titiz ve özverili çalışmalarıyla, halk sağlığını etkilemeye yönelik kaçakçılık girişimleri ve bağımlılığın her türüyle mücadelesini 7 gün 24 saat aralıksız sürdürüyor.

………..

KAPIKULE'DE TANKERDE 3 BİN 193 ELEKTRONİK SİGARA ELE GEÇİRİLDİ!

EDİRNE -Kapıkule'de tankerde 3 bin 193 elektronik sigara ele geçirildi.

Kapıkule Sınır Kapısı'nda bir tankerde 3 bin 193 elektronik sigara, 6 bin sigara filtresi ve çok sayıda elektronik sigara aksamı ele geçirildi. Edirne Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Bulgaristan'dan yurda giriş yapan boş tankeri risk analizi sonrası X-ray taramasına sevk etti. Taramada yoğunluk tespit edilmesi üzerine tankerde yapılan aramada, kolilere gizlenmiş 3 bin 193 elektronik sigara, 6 bin sigara filtresi ve çok sayıda elektronik sigara aksamı bulundu. Tanker sürücüsü gözaltına alındı.

………….

KAPIKULE'DE 20 BİN ELEKTRONİK SİGARA YAKALANDI

Edirne'de düzenlenen kaçakçılık operasyonlarında, 29 kilo 576 gram esrar, 20 bin elektronik sigara ele geçirildi, 4 zanlı gözaltına alındı.

Türkiye'ye giriş yapmak üzere Kapıkule Gümrük Sahası'na gelen tır, şüphe ve risk analizleri neticesinde X-ray taramasına sevk edildi. Tespit edilen şüpheli yoğunluk bölgesinde yapılan detaylı aramada tırda beyan edilmeyen 20 bin elektronik sigara ele geçirildi. Olayla ilgili 2 zanlı gözaltına alındı.

Kapıkule'deki ikinci operasyonda da Kosova'dan gelen otomobil X-ray taramasına sevk edildi. Narkotik dedektör köpeği Neptün'ün de katılımıyla yapılan aramada, yolcu koltuklarının altındaki döşemelerin içerisine gizlenmiş 38 vakumlu şeffaf naylon poşette 29 kilo 576 gram esrar ele geçirildi. Bu olayla ilgili de 2 şüpheli gözaltına alındı.

……….

BAKANLIK EKİPLERİ, 4 İLDE ÇOK SAYIDA KAÇAK EŞYA VE YÜKLÜ MİKTARDA UYUŞTURUCU ELE GEÇİRDİ!

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerinin 4 ildeki havalimanı ve gümrüklerde gerçekleştirdiği operasyonlarda çok sayıda kaçak eşya ve yüklü miktarda uyuşturucuya el konuldu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ailenin, gençlerin ve vatandaşların zararlı unsurlardan korunması, her türlü bağımlılığa karşı mücadele etmek ve yasa dışı ticareti engellemek amacıyla kaçakçılıkla mücadele çalışmalarının aralıksız sürdüğü belirtildi. Gümrükler Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat birimlerince son dönemde gerçekleştirilen operasyonlara ilişkin bilgi verilen açıklamada, şunları kaydedildi:

"Ağrı-Gürbulak Gümrük Kapısı'nda yaklaşık 1 ton uyuşturucu madde, Edirne-Kapıkule Gümrük Kapısı'nda 48 milyon 622 bin lira değerinde 284 bin elektronik sigara, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yaklaşık 26 kilo uyuşturucu madde, Antalya Limanı'nda 1 milyon 430 bin lira değerinde 43 bin 108 metrik ton akaryakıt cinsi eşya ele geçirildi."

Açıklamada, başta kara, deniz ve hava gümrük kapıları olmak üzere, tüm Türkiye gümrük bölgesinde yasal ticaretin desteklendiğine işaret edilerek, "Yasa dışı ticaretin önlenmesi yönünde omuz omuza verdiğimiz kararlı mücadeleyle ülkemizin ekonomik kalkınması ve halkımızın refah seviyesinin artırılması amacıyla vazifeye sadakat bilinci, üst seviyede gayret ve çabayla çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadeleri kullanıldı.

BU YIL YAKLAŞIK 34,5 MİLYAR LİRALIK KAÇAK EŞYA ELE GEÇİRİLDİ!

Kaçakçılıkla mücadele çalışmalarında ilgili cumhuriyet başsavcılıklarının ve Gümrükler Muhafaza ekiplerinin yoğun mesaisiyle toplum sağlığını hedef alarak gençleri bağımlılık batağına çekmeye çalışan kaçakçılığın hiçbir türüne geçit verilmediği vurgulanan açıklamada, "Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat birimlerince yürütülen kaçakçılıkla mücadele faaliyetleri sonucu 2025'te 12 milyar 819 milyon lira ticari eşya, 21 milyar 734 milyon lira uyuşturucu madde olmak üzere toplam 34 milyar 553 milyon lira kaçak eşya ele geçirildi." denildi.

………….

EDİRNE'DE FLAŞŞ UYUŞTURUCU OPERASYONU

Edirne'de polis ve gümrük muhafaza ekiplerince Kapıkule Sınır Kapısı'nda gerçekleştirilen operasyonda bir tırda 26 kilo 120 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi, 4 kişi tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube ile İstihbarat Şube müdürlüklerince yapılan çalışmalar sonucu, sınır kapısında gerekli tertibat alındı. Ardından Kapıkule gümrük muhafaza personeliyle bir tırda arama yapıldı.

Aramada 26 kilo 120 gram olan sentetik uyuşturucu ele geçirildi. Şüpheliler A.K. ve Y.K. gözaltına alındı.

Soruşturmanın devamında, uyuşturucu maddenin İstanbul'da alıcılarına ulaştırılmasına yönelik yürütülen çalışmalarda İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile kurulan iş birliği sonucu A.A. ve M.Ç. de yakalandı.

Şüphelilerden uyuşturucu ticaretinde kullanıldığı değerlendirilen 16 bin avro ele geçirildi.

Gözaltına alınan A.K., Y.K., A.A. ve M.Ç. emniyetteki işlemleri sonrası adliyeye sevk edildi.

Zanlılar "Uluslararası Uyuşturucu Madde Ticareti" suçundan çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.

…………

GÜMRÜK MUHAFAZA EKİPLERİ ÜÇ İLDE 1,2 TON UYUŞTURUCU ELE GEÇİRDİ

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekiplerince, Edirne, Iğdır ve İstanbul'da temmuzun ilk 9 gününde gerçekleştirilen 9 ayrı operasyonda 1,2 ton uyuşturucuya el konuldu.

Bakanlıktan, bu ay gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Gümrükler Muhafaza ekiplerince Edirne, Iğdır ve İstanbul'da temmuzun ilk 9 gününde 9 ayrı operasyon gerçekleştirildiğine işaret edilen açıklamada, "Operasyonlarda 665 kilogram esrar, 344 kilogram metamfetamin, 80 kilogram khat ve 63 kilogram kokain cinsi uyuşturucu madde ele geçirildi." ifadesi kullanıldı.

"Yüzyılın küresel felaketi" olarak nitelendirilen uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yürütülen bu operasyonların, Bakanlığın etkin ve kararlı çalışmaları neticesinde başarıyla sonuçlandığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"'Uyuşturucu ticaretiyle mücadele sıfır tolerans' ilkesiyle hareket eden Bakanlık ekipleri, toplum sağlığını ve genç nesilleri tehdit eden bu suç unsurlarına karşı mücadeleyi kesintisiz sürdürmektedir. Olaylara ilişkin soruşturmalar, Edirne, Iğdır ve Gaziosmanpaşa Cumhuriyet başsavcılıkları nezdinde titizlikle devam etmektedir."

‘BAK ŞU FELEĞİN İŞİNE 2'DE GÖRÜŞMEK ÜZERE..

 

**YAZARDAN SON DAKİKA FLAŞŞ NOT**

Son dönem gümrüklerde esen ‘LABUBU’ rüzgarının anaforu gümrük/yükümlü/kim arasında onlarca kişiyi birbirine katmışken, eşyanın 73.26’dan başlayan yolculuğu, önce 95.03, sonra 63.07’lerde gezip sürerken son karar Ankara’dan 95.03’de verildi.

Bakalım bu rüzgârın mağdurları kim olacak?

Ayrıca bu marka hakkında çeşitli sektörel bazda 50’ye yakın marka tescil başvurusu yapılmışken, markanın Çinli sahibi Pop Mart firması da ülkemizdeki ofisini açıyormuş.

Şimdilik bu kadar..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum