1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. GÜMRÜKLERDE 7 YILLIK VEKALET DÖNEMİ SONA ERDİ!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

GÜMRÜKLERDE 7 YILLIK VEKALET DÖNEMİ SONA ERDİ!

A+A-

‘Bakan Yazıcı’dan Başarılı Başmüdür Atamaları’

Gümrük Müsteşarlığı’nda uzunca bir dönemdir yapılamayan Başmüdür değişiklikleri geçen hafta nihayet gerçekleştirildi. Bu atamaların geçmiş öyküsünü ise, siz sevgili okurlarıma  kısaca anımsatmakta yarar görüyorum.

AK Parti iktidarında, Gümrükten ve Dış Ticaretten Sorumlu Bakan olarak görev yapan Kürşad TÜZMEN döneminde 18 gümrük ve muhafaza başmüdürlüğü vekaletle idare edilmişti. Daha sonra ise, hazırlanan kararnameler köşke gönderilmişti. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER tarafından kararnamelerin büyük bir kısmı da veto edilmişti. Bunun gerekçesi ise, başmüdürlüğe atanacak kişilerin İmam Hatip kökenli olmaları idi ve bu konu basında da sıkça yer almıştı.

Kabinede yapılan bir değişiklikle Kürşad Tüzmen’den gümrükler alınarak, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati YAZICI’ya bağlanmıştı. Yazıcı döneminde de, bir süre vekaletle idare edilen başmüdürlüklere geçen hafta yapılan son atamalarla  İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne Lütfi Ekinci, Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne Kaptan Kılıç, Antalya Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne Fevzi Gülcan, İskenderun Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne Ömer Ersoy, Mersin Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne Süleyman Tosun, İzmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne Faruk Töremiş, Gürbulak Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne Hasan Demirci, Habur Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne Rifat Bolat’ın asaleten atamaları gerçekleştirildi.

Ben bu atamalardan geçmişte tanıma fırsatı bulduğum iki başmüdürle ilgili olarak, kısaca yorumumu siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum.

Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’ne atanan Kaptan Kılıç; Gümrük Baş kontrolör kökenli olup, Tüzmen döneminde Ankara Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’ne vekaleten görevlendirilmişti. Asaleten atanması için köşke gönderilen kararnamesi ise, veto yemişti. Veto gerekçesi ise oldukça garip!.. Kendisi aslında Ticaret Lisesi mezunu olmasına rağmen, İmam Hatip Mezunu olarak gösterilmişti. Benim bildiğim kadarıyla Kaptan Kılıç, günün 16 saatini çalışmaya ayıran iş kolik bir şahsiyettir. Ankara’da görev yaptığı dönemde, çalışanların mesailerini iyileştirme adına yaptığı çalışmalar halen çalışanları tarafından takdir edilmektedir. Ben yeni görev yerinde de, çok başarılı çalışmalara imza atacağı kanısındayım ve kendisine başarılar dilerim.

Habur Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’ne atanan Rıfat Bolat ise, gümrük kökenli olup, daha sonra Muhafaza Müdürü olan bir kişidir. Ankara Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürü olarak başarılı çalışmalar gerçekleştirmiş olan ve daha sonra da Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü’nde Kaçakçılık Şubesi Müdürü olarak görev yapmış deneyimli bir isimdir. Yeni görevinde, kendisine de başarılar dilerim.

Son olarak İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü görevine atanan Lütfi Ekinci ile ilgili olarakta şu bilgileri vermek istiyorum: Kendisi müfettiş kökenli bir isimdir. Ankara, Mersin gibi şehirlerde başmüdürlük yapmıştır. Sayın Yazıcı döneminde, vekaleten yakın çalışma arkadaşlarının desteği ile  İstanbul’a atanmış bir isimdir. Birde vekalet döneminde, kendisinin bu göreve gelmesinde yardımcı olan arkadaşlarına sırtını dönmüş olması da kurum içerisinde konuşulan bir kişiliktir.  Benimde  yaptığım tv. programlarımda kendisine kısmen destek olduğum, zaman zaman da eleştirdiğim, son zamanlarda  ise haklı olarak eleştiri dozunu artırarak yazılarıma konu ettiğim bir kişidir.

Başmüdüre buradan sesleniyorum: Tüm icraatlarınızın yakın takipçisi olmaya devam edeceğim. Özellikle Karaköy, Halkalı ve Ambarlı Gümrük Müdürlüğündeki tüm işlemlerinizi de titizlikle mercek altına alacağım. Birde unutmadan, Trabzon Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’ne atanması yapılan sık sık başmüdürlük vekaletini bıraktığınız Başmüdür yardımcınız  Sabahattin Altıkardeş’in İstanbul’da kalması için Ankara’da aramadığınız kimse kalmamış! Bu tayini durdurmak için harcadığınız mesaiyi, kurumunuz için harcasanız daha doğru olmaz mı?..

Ayrıca, diğer başmüdür yardımcılarına karşı yaptığınız bu girişim biraz ayıp olmuyor mu? Onlarda pekala bu işin üstesinden gelebilirler; sizce de öyle değil mi? Devlette ‘devamlılık’ prensibi esas değil midir?

Tüm bu Başmüdür atamalarından dolayı, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’yı kutluyorum. Diğer başmüdürlere de, yeni görevlerinin getirdiği sorumluluk bilinciyle başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum