1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. “İBRETLİK MEKTUP”
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

“İBRETLİK MEKTUP”

A+A-

AMAN DİKKAT TAYİN DÖNEMİ GELDİ!

TAYİN DÖNEMİ GELDİ PERSONEL TEDİRGİN

“İBRETLİK MEKTUP”

BU MEKTUP HEPİNİZE!...

Sevgili okurlarım, yolunuz Ankara’da Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı’na veya herhangi bir gümrüğün taşra teşkilatına düşerse bir panik bir heyecan havasının estiğini kendi gözlerinizle de göreceksiniz. Paniğin veheyecanın nedeni ise tayin, rotasyon döneminin gelip çatması.. Diyeceksiniz ki; “Aykut bey hadi heyecanı anladık, gümrük çalışanları yeni görev bölgelerine gidecek, mutlaka bir heyecan yaşıyorlardır ancak bu panik niye?” Paniğin sebebini anlatmam için önce sizi geçen yıla götürmem gerekir. Çünkü geçen yıl olduğu gibi bu yılda bilgisayar ortamında tayin talebinde bulunan personelin bazılarının tayin isteklerini sistem kabul etmemekte yani tayin yeri açılmamaktadır! Onun içindir ki, süresi dolan personelin tayin isteği eski sistemle gerçekleştirmektedir.

Bakın neler olmuştu?

Ölüyü emekliyi bile tayin etmişlerdi!..

Sahi, geçen tayin döneminde neler olmuştu? Neler yaşanmış, kimler nasıl mağdur olmuştu? Gelin bilgilerimizi tazeleyip yeniden hatırlayalım o traji-komik günleri.. O yıl gümrük tarihinde ilk defa bir şey yaşanmıştı.. Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı, tayinleri iptal etmişti! Bakanın tayin iptali gümrük camiası içerisinde adeta şok yaratmıştı. Öyle ya koca bakan yapılmış tayinleri iptal ediyordu. Bakan Yazıcı, bir süre sonra tayinlerin yeniden yapılmasını sağlamış ancak bazı idareciler cesareti nereden almışlarsa kendi bildiklerini okumuş ve işi arap saçına çevirmişlerdi. Koca gümrük atama - tayin skandalıyla çalkalanıyordu. Neyse ki iş bir süre sonra tatlıya bağlanarak kısmen halledildi.

Bakın bakalım yerinde mi?

Peki! Devlet içerisinde gerek işlevselliği, gerekse personel miktarı açısından önemli bir yeri olan gümrük teşkilatında bu skandala imza atanlar şimdi neredeler derseniz? Güler misiniz? Ağlar mısınız bilemem ama ben açıklayayım, sizler ne yapacağınızın kararını verin!

Bu kişiler ne yazıktır ki, halen deri koltuklarında ve makam odalarında oturmaktadırlar. Yaşanan tüm olumsuzluklara karşın bu kişiler istifayı bile düşünmemişlerdir. Diyeceksiniz ki, ‘bu skandala imza atanlardan önce bakanlık Personel Dairesi Başkanlığı’nda işler nasıl yürüyordu?’ Başta bakan olmak üzere, bakanlığın diğer üst düzey görevdeki kişilerine ciddi manada hiçbir sorun gitmemiş; işler tıkır tıkır ve devlet bürokrasisi ahlakıyla yürüyordu..

Sahi işleri bu denli itinayla yürüten bu çalışanların yani Personel Dairesi Başkanlığı değişikliğini bakan mı istemişti?Kocaman bir HAYIR! İddiaya göre, Sayın Ziya Altunyaldız şimdiki daire başkanını göreve getirerek daha da profesyonelce bir çalışma olacağını iddia etmesine rağmen bu olumsuzluklar yaşanmış ve koca teşkilat zor duruma düşmüştü.

Kaydırma kaydırmaca…

Değerli okurlarım, ateş olmayan yerden duman çıkmaz! Başta merkez olmak üzere, taşra teşkilatında bir müsteşar değişikliğinden sıkça söz edilmektedir. Bu iddiadır ya da kulis bilgidir bunu ben bilemem. Ben sadece duyduklarımı yazıyorum. Bunun yanı sıra İSTANBUL-İZMİT-MERSİN gibi illerin de bölge müdürlüğü değişikliğine gidileceği ve bazı bölge müdürlüklerinin de kaydırma suretiyle değişikliğe uğrayacağı Ankara’da yine sıkça dillendirilmektedir.

Kimler geldi kimler geçti?

Son 10 yılda bakanlığa çok sayıda müsteşar geldi daha sonra görevlerini bir başka müsteşara devretti. Hatırlatmak gerekirse Kürşad TÜZMEN döneminde, Nevzat SAYGILIOĞLU ile başlayan ve daha sonra sırasıyla vekâleten Rıza Tuna Turagay, rahmetli Cihan Ancın, Mehmet Şahin, Bülent Ertem göreve getirilmişlerdi. Hayati YAZICI döneminde ise, asaleten Emin Zararsız, Maksut Mete, halen görevde olan Ziya Altunyaldız bu koltuğa oturtuldular. Bu isimlerin görev sürelerine şöyle bir bakılırsa, uzunca bir süre müsteşarlık görevini yapan yok gibi bir şey. En fazla bir yıl oturmuşlar o makamda. .

5 Milyon Dolarlık İddia

Bundan önceki yazımda, bir gıda firmasının gümrük işlerinin gümrükte üst düzey bir yetkili tarafından verilmesini sizlere aktarmıştım. Bu konuyu, biraz daha açarak anlatmak istiyorum:

İstanbul’da büyük bir gıda firması, Kuzey Irak’ta alamadığı 5 Milyon Dolar için Bakan Yazıcı döneminden önceki bir yetkiliyi devreye sokarak bu parayı Kuzey Irak’tan tahsil ediyor. Bunun karşılığında da, yetkilinin bir ricası gerçekleşiyor. O da İstanbul’da iki kardeşin firması olan bir gümrük müşavirlik firmasına, o büyük gıda şirketinin işlerinin büyükçe bir kısmı veriliyor.. Nasıl yenilir yutulur gibi bir iddia değil, değil mi?

UNUTMUŞ SANMAYIN!

Sakın ha unutmuş sanmayın. Atamalar yakın bir gelecekte olacağı için, bu haftaki yazımda hayali ihracat iddianamesine yer veremiyorum. Bundan sonraki yazılarımda ise, bu konuyu kaldığım yerden enine ve boyuna işleyeceğim. Bilgilerinize sunarım.

İBRETLİK MEKTUP

Bana gönderilen yüzlerce mail, faks ve mektubun içerisinden seçtim az sonra okuyacağınız satırları.. Dilerim ki başta ilgililer olmak üzere herkes okur ve şapkasını önüne çıkartıp bir düşünür. Buyurun satırı satırına işte o mektup:

“Sayın Aykut Bey,

Öncellikle gümrükler ile ilgili yazılarınızı ibretle, hayretle ve üzülerek takip ediyorum.

İbretle çünkü; yaklaşık 20 yıllık Gümrük Müşaviriyim. Ve yaptığımız meslekte bize en ufak zerre kadar sağlanmayan tolerans ve esnekliğin bazı kişilere sonsuz ve hoyratça gösterilmesiİBRETLİKTİR.

Hayretle çünkü; Biz mesleğimizi iyi veya kötü yaparken elbette bir takım suistimaller oluyor, olacaktır ve olmuştur. Ancak bunlar olurken bize karşı MİLLİYETÇİ, ALLAH KORKUSU, VATAN SEVGİSİ,MESLEK AHLAKI ve NAMUS anlayışı ile aksiyonu bol sahneler sergileyen GÜMRÜK MEMURLARININ başkalarına ne kadar NAMUSSUZ, ONURSUZ ve İLKESİZ olabildiklerini görmek beni HAYRETE DÜŞÜRÜYOR.

Üzülerek çünkü; Bir takım kişilerin kayırılarak, el üstünde tutularak ve bir takım siyasiler tarafından desteklenerek zirveye taşınması ancak karşısında bizler gibi Küçük ve Orta ölçekli Müşavirlik Şirketlerinin göz ardı edilmesi beni ÜZÜYOR.

Ben 20 yıla yakın mesleki hayatımda hiç illegal bir Gümrük İşlemi yapmadım dersem külliyen yalan olur. Hemen hemen her müşavir gibi yaptım. Evet inkar edemem. Neden inkar edeyimki!

Neden, sokaktaki 7 yaşındaki çocuğun bile bildiği bir gerçeği neden TABU gibi gizleyeyimki. Veya neden benden daha çok pisliğe bulaşmış, yapmadığı envayi çeşit illegal iş kalmamış ama artık maddi doygunluğa ulaşınca NAMUSLU ve ONURLU gözüken meslektaşlarım gibi riya içinde olayım. Neden?

Altlarındaki son model arabalar, uçuk fiyatlı evler, zevk ve sefahat alemlerini nasıl elde ettiler? Beyanname başına 250TL+kdv fatura keserekmi? Peki devlet bunu bilmiyormu? Affedersiniz ama KÖKÜNE kadar biliyor.

Sektörümüzde 2 çeşit Müşavir var.

1: Cemaat içerisine kapak atanlar ( ki bunlar dansözdür, kim başa gelirse ona yamanırlar )

2: Safı belli olmayanlar ( benim gibi )

Aykut bey, öyle şeyler var ki gümrüklerde yazsanız değil olay, türkiye yerinde 6 defa zıplar. Ne sanıyorsunuz öyle 2 veya 3 soruşturma ile 8 - 10 dava ile bunlar bitermi. Asla

Şu an İstanbul gözden düştü, Başta Hopa olmak üzere Trabzon, Zonguldak, Samsun, Edirne ve Çanakkale revaçta. İstanbul gümrükleri sıkı takipte.. Daha düne kadar Sabiha Gökçende 200kilo altın yakalandı. Müşavir firması D…..R GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ. Sizce ne oldu. Neden hiç bu konuyla ilgili haber yok piyasa da. A…T GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ'nin nler yaptığını piyasada bilmeyen yok. Özellikle A…T GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ'ne bağlı M.S ANTREPOSUNDA. Velhasıl körün bile gördüğü birşeyi inkâr edecek kadar PİSLİĞE batmış bir toplumuz. Daha 2 yıllık taze Muayene Memuru 6 ay öncesine kadar beyanname kapatmada PARA ALMAZKEN ( ister korku diyelim, ister meslek aşkı ) şimdi ABİLERİ gibi harf hatasında temiz 300TL kopartıyorlar.

Şimdilerde ( daha 1 hafta öncesinde ) İstanbul gümrüklerine cemaatin yetiştirdiği muayene memurları ve müdürler geldi. Onlarda ayrı bir alemler :) Normalde 4/4lük olan beyannamede bu sefer vergiye takıyorlar. Adamın tüm evrakları temiz, malında sorun yok, gtip uygun, kriteri temiz. Anlayacağınız tertemiz evrak ve ürün, normal vergi, dşük fatura veya vergide yok. Ama bu sefer muayene memuru kalkıyor " neden 10,000TL vergi çıkarttınız ki 15,000TL çıkartın " diyorlar. Şimdi siz bu duruma güler misiniz ağlar mısınız ?

Sonrasında ithalatçı-ihracatçı firmalar bazı resmi GÜMRÜK veya MUHAFAZA KAÇAKÇILI'ğa bağlı abiler tarafından ziyaret edilip " ya sizi iyi firmasınız hoş firmasınız, işleriniz iyi. ama şu gümrük müşavirlik firması ile çalışırsanız daha iyi olur " gibi telkin ( aba altından sopa göstermek ) ile yönlendirilerek cemaatin gümrük müşavirlik firmalarına yönlendiriliyor.

Değerli Aykut Bey, benim anlatacak sizinde yazacak çok şeyiniz var. Ben illegal Gümrük Müşavirlerini de çok iyi biliyorum, Cuma namazından sonra MANİFESTOYU SAYAN MEMURLARIDA.

ALLAH (C.C.) yar ve yardımcınız olsun...”

 

-YAZARIN NOTU-

1-) Bazı Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürleri, gümrük müşavirleri ve yardımcıları hakkında karnelerinin geçici süreyle alınması için Bakanlık Yüksek Disiplin Kurulu’na yazılar göndermekteler.. Bu konuda, bölge müdürlerinin haklı veya haksız olup olmadıklarını da araştırmaktayım.

2-) İstanbul’da yerleşik OR..ON firmasının ihracatlarını da takip etmekteyim. Duyurulur!

3-) Zaman zaman köşemde de eleştirdiğim, Orta Anadolu Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nü son dönemlerde yaptıkları Esenboğa ve Kayseri gümrüklerindeki doping ilaçları, elektronik sigara ve cep telefonu operasyonlarından dolayı buradan kutluyor ve başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
30 Yorum