1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. İhracatta 500 milyarlık hedef tutar mı?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

İhracatta 500 milyarlık hedef tutar mı?

A+A-

İHRACATTA 500 MİLYARLIK HEDEF TUTAR MI?

... DAVUTOĞLU VE ZEYBEKÇİ'NİN ORTAK SÖYLEMLERİ ...

ET VURGUNU’NDA ARAŞTIRILMASI GEREKENLER

BURSA'DA ANTİDAMPİNG SIKINTISI

-33 KONTEYNIRIN SIRRI-

İŞ ADAMLARIMIZA BİRAZ İNSAF EYLEYİN BEYLER!

 

“Değerli Okurlarım, Sizlere Bu Haftaya Başlarken Bir Müjdeyi De Vermek İstiyorum. Bundan Böyle Yazılarımla Olduğu Kadar, Yeni TV. Programıyla Da Sizlerle Buluşacağım. 20 Kasım 2014 günü saat 23:00’te ULUSAL KANAL’DA Gazeteci Arkadaşım Ceyhun Bozkurt İle Beraber Hazırladığımız ‘GÜNDEM YOLSUZLUK’ Programıyla Da Artık Karşınızda Olacağız. Bu Yeni Yayın Döneminde, Yepyeni Olaylar Konular ve Özel Dosyalarla Sizlerle Birlikte Olmaya Devam Edeceğiz..”

Başbakan Davutoğlu'nun bugünlerdeki söylemlerini yakından izliyor musunuz?  Sayın Davutoğlu konuşmalarında, önümüzdeki süreçte yaşanabilecek ilginç gelişmelerden söz ediyor. Sakın yanlış değerlendirmeyin; Başbakan Davutoğlu'nun söylemleri ne Suriye meselesi ne de çözüm süreci. Davutoğlu konuşmalarından sanki bazı bakanlıkların kapatabileceği sinyalini veriyor.

ZEYBEKÇİ MESAJI VERDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu yoğun mesaisinin bir bölümünü bakanlıklara ayırdı bugünlerde. Bakanlık yetkilileri, Başbakanlığa gelerek Davutoğlu'na brifingler veriyor. İşleyişler, kamu içerisindeki rollerini başbakana anlatıyorlar. Benim siyasi kulislerden aldığım bilgiye göre; Davutoğlu'nun bakanlıklardan brifing almasının altında işte size yukarıda söz ettiğim 'bazı bakanlıklar ve uzantıları kapanabilir' bilgisi yatıyor.

Bu konuyla ilgili somut sayılabilecek bir gelişmede, 2015 bütçesinin görüşüldüğü T.B.M.M.  Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaşandı. Komisyonda konuşan Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi, kamu içerisinde çok sayıda bakanlık ve uzantısı olduğunu, bunun da devlete ek maliyet getirdiğini vurguladı.

Özellikle ekonomi alanında kurulmuş çok sayıda kamu teşkilatının olduğunun altını çizen Zeybekçi kendi bakanlığından da örnekler vererek, İhracat Genel Müdürlüğü, Yatırım Teşvik ve Teşvik Genel Müdürlüğü, Serbest Bölgeler ve Dış Yatırım Genel Müdürlüğü gibi uzantıların dört - beş bakanlık içerisinde de yer aldığını ve bu nedenle bunların iki bakanlık şemsiyesi altında toplanabileceğini söyledi.

Zeybekçi'nin bu düşüncesinin yerine gelmesinde siyasi iradenin düşüncesinin önemli olduğunun altını çizmesinden hemen sonra ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan beklenen açıklama geldi. Davutoğlu konunun seçim sonrası gündeme gelebileceğini sinyallerini verdi.

NEDENİ BU GELİŞME Mİ?

Yaşanan bu sıcak gelişmelerden dolayı mıdır bilinmez ama kamu kurum kuruluşları içerisinde hem işlevsellik, hem de kadro bakımından önemli bir yere sahip olan Gümrük Teşkilatı'nda atamalar bıçak gibi kesildi. Atamalar sanki bu işin sonucunu bekler hale geldi. Okurlarımı fazlaca merakta bırakmadan şunu da söyleyeyim. Eğer bakanlıklar ve bazı uzantıları kapatılmazsa da, çok yakın süre içerisinde de atamaları duyabiliriz. Ancak bu atamalar gerçekleşmezse bilin ki, ardında bu sıcak gelişme var. Atamaların esrarı şuan için şu da unutulmamalıdır ki, koca gümrükte bir Emin Zararsız dönemi yaşanmıştı. Başta müsteşar olmak üzere genel müdürler, bürokratlar koltuklarını kaybetmişti. Bu örnekten Sayın Nihat Zeybekçi'nin açıklamalarında yatıyor.  Şayet gerçekleşmezse bilesiniz ki, bunun sırrı Zeybekçi’nin açıklamalarında gizli. Bu konuyu bir dip notla bitirelim; Gümrükte bir ZARARSIZ dönemi yaşanmıştı ve başta Müsteşar olmak üzere genel müdürler ve diğer bürokratlar koltuklarını kaybetmişlerdi. Verdiğim bu örnekle neyi anlatmaya çalıştığım herhalde anlaşılmıştır.

UYANIN SABAH OLAAAA….

Mersin'de ortaya çıkartılan et vurgunu yerel ve ulusal basında epeyce yer aldı. Bu konuyu yeni yazımda işlemek istemiyorum. Nedeni ise açık ve net. Sakın yanlış yorumlamayın, ya da böbürleniyor bu adam demeyin. Çünkü ben bu işi daha olay açıklanmadan, yazılarımın altında yer alan  'Yazarın Notu' adlı bölümde duyurmuştum.

Olay daha sonra Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Nurettin Canikli tarafından açıklandı. Yalnız yazımda şunu mutlaka ama mutlaka hem de yüksek sesle sormak istiyorum. 'BU ANTREPO KİMİN?', devam ediyorum 'ANTREPOYU AÇMA İZNİNİ KİM VERMİŞTİR?', ANTREPO KİMİN DENETİMİ ALTINDADIR?, ETLERİ ANTREPODAN SÜNNET ŞÖLENİ AYARINDA KİMLER ÇIKARMIŞTIR? ETLER ÇIKARKEN ORADA GÖREVLİ TOSUNLAR NEREDEYDİNİZ? HERHALDE KAMERALARDA YİNE BOZUKTU! Hadi var mı bu sorulara cevap verebilecek baba yiğit. Bence olayda sorgulanması gereken bunlar. Haksız mıyım?

BURSA'DA ANTİDAMPİNG SIKINTISI

Vallaha ben 'Minik Kuş'un yalancısıyım. Kafamın etini yiyor inanın. Havada zor tutup al aşağıya ettim kendisini. Sonra da başlattım anlattırmaya. Efendim, 'Minik Kuş'un iddiasına göre; İstanbul Şirinevler'deki bir  firma ile Bursa’da iki firma 5903-5407-5515 GTİP'li  eşyaları,  3921-3810-3926 GTİP ile çekmiş. Şirinevlerdeki firmanın yaklaşık 22 beyannamesinin incelemeye alındığı da iddia edilmekte..Beyannamelerdeki imza ise cazcı kardeşlere ait değil, firmada çalışan A karneli bir bayana aittir. Şimdilik bu kadar.

UÇTU, UÇTU KUNDURALAR UÇTU......

Sevgili okurlar; bugünlerde İstanbul semalarında çifter, çifter ayakkabı görürseniz sakın şaşırmayın. Saçmalamayın Aykut Bey demeyin. Bakın sağlam bir kaynaktan aldığım bilgiye göre;İstanbul TASİŞ'ten 140 bin çift ayakkabı sırra kadem basmış. İstanbul TASİŞ İşletmeleri'nin Erenköy şubesine gelen beş kamyon ayakkabının yerinde şuan yeller esiyormuş. Hırsızlar bunu yaparken de ilginç bir yol izlemiş. Yetim hakkı çalanlar sağlam ayakkabıların bulunduğu kutulara eski ayakkabılar koyarak işlerini kamufle etmek istemiş. Konuyla ilgili soruşturma başlatılmış ammaaa atı alan Üsküdar'ı çoktan geçmiş. Bilgilerinize sevgili okurlar...

GELELİM 33 KONTEYNIRIN SIRRINA...

Bu 33 konteynırı kafama iyice taktım. Araştırınca da ortaya bakın neler çıktı sevgili okurlarım:

- 14 konteyner zift beyan edilmiş, nemi çıkmış deniz motorini.

-  13 konteyner solisyon beyan edilmiş, nemi çıkmış madeni 10 numara yağ.

-  2 konteyner reçine beyan edilmiş, nemi çıkmış gazyağı.

-  3 konteyner reçine beyan edilmiş, nemi çıkmış madeni 10 numara yağ

-  1 konteyner reçine beyan edilmiş, nemi çıkmış White Sprit.

Eyyy!..  Şirinevler'dekiler bakın görün. Konteynerler geçmişte birçok defa olduğu gibi kanatlanıp uçmamış. Namuslu düzgün gümrük çalışanlar tarafından yakalanmış!!Şimdilik bu kadar.

İHRACATTA 500 MİLYAR DOLAR HEDEF

Hükümetin ‘2023’ olarak hedef koyduğu 500 milyarlık ihracatı yakalayabilme şansımızın olup olmadığını aşağıda aktarmaya çalışacağım. Anlatımımı yaşanmış bir olayla süsleyip değerli bürokratlarının takdirine bırakacağım.

Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nde Kırmızı Hatta bulunan bir ihracat beyannamesinin tırı ihracat işlemlerinin yapılacağı gün gelemiyor, ertesi gün geliyor. Tır geldiğinde o gün orada görevli muayene memuru ise, ihracat işleminden alınıp Çatalca ve Hadımköy'de bir antrepoda görevlendiriliyor. 

Böyle olunca da, ihracatçının o muayene memurunu alıp ihracat sahasına getirmesi başta zaman kaybı ve külfete neden oluyor. Gümrük İdaresi eğer isterse bu konuyu şöyle çözebilir. İdare amiri tarafından havale değişikliği ve yeni kuruldaki muayene memuruna havale verilmesi. Bu işleme idare izin vermiyor, gerekçeli bir karar varsa onu ihracatçıların bilmesi gerekmez mi?

İhracatçıların özellikle de son günlerde yaşanan diğer bir sıkıntısı da  en ufak uyuşmazlıkta muayene memurlarının tam tespit yapmak istemeleri. Halkalı ve Ambarlı Gümrüğü’nde tam tespitin ihracatçıya ne gibi külfet getirdiği, ürünleri kısıtlı koşullar altında tır konteynırdan indirmenin komple açıp muayene etmenin ve tekrar yüklemenin ne kadar zarara mal olduğu çok açık ve net.  Tablo mu istiyorsunuz:

Buyurun size tablo

1- İhracatçının en az 1500-2000 TL ek maliyet olur.

2- Tır bekler ve işlem uzarsa bekleme yazar bu arada gemide gidebilir.

3- Ürünler zarar görür ihracatçı zarar gören ürünlerden (Reklamasyon) ceza alabilir.

4- Sürekli sevkiyatlarda sipariş iptali olabilir.

Tam tespit için ambara boşaltırım ya da ( anlayamadık) gibi tehditler ihracatın önünde ciddi problemlerdir.

DİR OPERASYONLARI

Son günlerde DİR Operasyonları yaşanıyor. Gümrüklerde OKSB sahibi sanayici tüccar denilmeyip ihracatlar kırmızı yoğun hatta yönlendiriliyor. Muayene sisteminde de, sürekli yönlendirilmesi ve tam tespit yapılması OKSB sahibi firmaların yapmış oldukları ihracatlar DİR kapsamında ciddi oranda kırmızı hatta ve ayrıca kimyagerliğe yönlendiriliyor. Bende şirket ismi olan ihracatçı 10.000 TL civarında kimyagerliğe yolluk muayene ücreti vs. yatırmış.

Yapılan işlemlerde gümrük idarelerinin her zaman denetim hakkı bulunmaktadır. Ancak bu işlemler can damarımız olan dış ticareti engellemeyecek, kişilerin ve kurumların güvenini sarsmayacak özellikle ve takdir edersiniz ki insaf noktasında olması gerekmektedir. Elindeki yetkileri kendi çıkarları için kullanan 3-5 memur, havale değişikliği bile yapmayan idare amirleri,  OKSB verdiği firmalara bile güvenmeyen sistemle nasıl başaracağız 2023 hedeflerini? Sizce de böyle giderse bu hedefin tutması mümkün mü?

-İSTANBUL'A MÜFETTİŞ AKINI-

Allah'a şükürler olsun ki, Mersin'de et olayı oldu. Yoksa külliyen herkes sıcacık koltuklarına gömülmüş öylece oturuyorlardı… Duyumuma göre, İstanbul'a 17 müfettiş görevlendirilmiş. Hayırlısı. Ama bendeniz Aykut kulunuzun bir dileği var. O da şu; İstanbul'a gönderilen müfettişler inşallah Halkalı Gümrüğü'nün yeni atanan müdüründen önceki dönemi de mercek altına alırlar. Nasıl dilek ama! Sizce de iyi olmaz mı?

Yetkililer bu habur mailine dikkat:

haburda bitmeyen çile habur

aykut bey merhaba..haburla ilgili olumsuz bir durumda kaplan kesiliyorsunuz..ancak aylardır haburda çektiğimiz çileyi gündeme getirmiyorsunuz.!gümrük lojmanları sürekli saldırı altında. gümrük yolu ölüm yolu oldu...gümrük servis aracları yol boyunca saldırıya uğruyor.. meslektaşlarımızın psikolojisi bozuldu.maalesef çoğu depresyon tedavisi görüyor.24 24 nöbet sistemi eklenince habur cehenneme döndü..

FLAŞ! YAZARIN SON DAKİKA NOTU!..

İZMİT DERİNCE LİMANI'NDAN TRANSİT OLARAK BURSA GEMLİK GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ'NE GÖNDERİLEN 10 KONTEYNIR MAZOTA NE OLDU?

CEVABI VE AYRINTILAR İÇİN ULUSAL KANAL'DAKİ PROGRAMIMI BEKLEYİN!!

...........................

 

YAZARIN NOTU

       İddia odur ki; Bakanlıkta bir üst düzey bürokratın Ankara’da yeni yapılmaya başlayan bir sitede tam 250 Bin TL peşin vererek lüks bir daire satın aldığı söyleniyor.. Araştırmalarım bitince, tv programında ve yeni köşe yazımda bu konuyu da işleyeceğim. Bekleyin!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum