1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. İŞTE ETKİHABER’İN GÜCÜ
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

İŞTE ETKİHABER’İN GÜCÜ

A+A-

İŞTE ETKİHABER’İN GÜCÜ

ETKİHABER YAZDI POLİS GÜMRÜĞE DALDI!..

GÜMRÜK TEŞKİLATI, İSTANBUL OPERASYONUYLA SARSILIYOR!!

İSTANBUL GÜMRÜKLERİ’NDEKİ RÜŞVET ÇARKI ANKARA’YA UZANACAK MI?

Sevgili yol arkadaşlarım, değerli okuyucularım. Gündem çok hızlı, gündem çok yoğun, önümdeki dosyalar ise biriktikçe birikiyor. Bu nedenden dolayı inanın köşe yazıma ne koyacağımı, hangi kaçakçılık yolsuzluk ve rüşvet dosyasına öncelikle yer vermem gerektiğini bilemiyorum. Evet! Gerçekten de gümrüklerde yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ardı arkası kesilmiyor..

AYLAR ÖNCE YAZDIM!

Şöyle geriye dönüp baktığımda, bu köşeden sizlere neler olduğunu adeta aylar önce belgeleriyle ortaya koymuşum. Yazılarımda özellikle bana gelen ihbar mektuplarına geniş şekilde yer vermişim. Örneğin; daha dün polisin operasyon yaptığı Atatürk Hava Limanı Kargo Gümrüğü’ndeki iddiaları ben 30 Mart 2010’da ki yazımda, orada çalışan bazı dürüst görevlilerinin ağzından aynen şöyle aktarmıştım: ‘Mermi Gibi İddialar’ başlıklı yazımda bakın ne demişim?

Bir görevlinin ağzından;

‘Sevgili Aykut Bey. İnanın sizinle ve sizin gibi dürüst insanlarla gurur duyuyoruz. Artık herkes şunu bilsin ki, namuslular namussuzlardan fazla. Size AHL Kargo Gümrük Müdürlüğü'nde dönen dolaplarla ilgili olarak çok önemli bilgiler vermek istiyorum. Burada tabiri caizse kaçakçılığın babası yapılmakta.. Adı kaçakçılığa karışmayan yok gibi! İşin içerisinde muayene memurları ise ön plandadır. Kaçakçılığı, eşyayı muayene yetkisi dolayısıyla kendilerine hak görmüşler. Tabi ki hepsi değil, çok dürüst olanları da var aralarında..

Bu muayene memurlarının üstlerinin yani müdürlerinin amirlerinin kısacası yaşanan bu olaylardan hepsinin haberi var. Yani kaçakçılığa göz yumuluyor açıkça. Bu olaylar sadece AHL kargo ile sınırlı da değil!. Ambarlı, Halkalı, Haydarpaşa, Erenköy kısacası hepsinde olmakta.. Müfettişler gitti hemen başladılar malları sallamaya özellikle AHL kargoda iki antrepo var (adları bende saklı). Bunlara eşya Dubai ve Singapur üzerinden geldiğinden kaçakçılık kolay yapılır. Her türlü eşya gönderiliyor. Cep telefonu, aksesuarlar, batarya, deri çanta ve telefon bordları. Telefon hazır gelirse, 50 milyon ÖTV var. Bord olarak sokarlarsa hiç bir şey yok! Bunu da aksam olarak veya şarj cihazı olarak beyan ederler. Diğeri telefonun kıymeti üzerinden vergi ödeyerek yapılan kaçakçılık’

Yalnız bununla mı kalmış yazılarımız elbette ki hayır!! Örneğin,  Ambarlı Gümrüğü’nü de yazmışız. Bazı firmaların plastik pencere kapı (PVC) gönderiyoruz diye konteynırların içerisine kâğıt peçeteler koyup devleti nasıl zarara uğrattıklarını; hayali ihracatları nasıl yaptıklarını da belgeleriyle ortaya koymuştuk ve her yazımızda da demiştik ki; ‘Gümrüklerde kaçakçılık yolsuzluk rüşvet iddiaları çok. Ancak siz devletimize güvenin. Devlet gereğini yapar. Evet, gerçektende ‘Devlet gereğini yapar’ tıpkı dün gece olduğu gibi.. 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM), dün çok önemli bir operasyona imza attı.

Başmüdürün odası arandı!!

Ekipler 6 ay sürdürdükleri teknik ve fiziki takipleri sonucu, aralarında (bakın bu çok düşündürücü) İstanbul Gümrüklerinin kaçakçılık olaylarından sorumlu müdürü Coşkun C., Atatürk Hava Limanı Gümrük Müdürlüğü Kargo Terminal Müdürü Hayrettin E.’ nin de bulunduğu 35 kişiyi gözaltına aldı.

Polis bununla da yetinmeyip İstanbul Gümrükler Başmüdürü Lütfi Ekinci’yi de dün uçaktan iner inmez ‘buyur kardeşim emniyete anlat bakalım şu işleri’ dedi. Ekinci’nin makamında 2,5 saat süren bir arama yapıldı. Ekinci’nin makamındaki bilgisayarlar hard diskleri incelenmek üzere emniyete götürüldü!..

50 milyon TL’lik yolsuzluk

Yolsuzluğun boyutunun ise, 50 MİLYON TL olduğu ifade ediliyor. Yolsuzluğun ana konusunun, ithalat yapan bazı firmaların yurda soktukları yüksek vergili ürünleri, düşük vergili ürün olarak göstererek büyük miktarlarda devleti vergi kaybına uğrattıkları öne sürülüyor. Örneğin, basında da yer alan iddialarda şebekenin tanesi bin 500 ile 5 bin dolar arası değişen NİKON makineleri 50 ile 100 Dolar arası dijital kart olarak yurda soktuğu belirtiliyor.

İŞTE www.etkihaber.com FARKI

Ancak takdir edersiz ben yine bir gazetecilik başarısı daha gösterip, size operasyonun ana konusu yazacağım. Değerli okurlar, bu operasyonun ana konusu, yani yapılmasının önemli nedeni cep telefonu kaçakçılığıdır. İddiaya göre; aralarında üst düzey gümrük görevlilerinin, memurların, bir kargo ve bir yer hizmeti veren şirketin (adları bende saklıdır) yöneticilerinin de bulunduğu şebeke en son tanesi bin 200 ile bin 800 TL arası değişen 13.817 adet cep telefonunu, tanesi 25 Dolar olan ‘main board-bilgisayar ana kartı’ olarak yurda sokmuşlar!!

Halen Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takibindeki bu soruşturma da ele geçirilen telefonlar, bugüne kadar bir defada ele geçirilen en büyük cep telefonu yakalaması olarak kayıtlara geçti. Söz konusu firmayla bağlantısı olduğu belirlenen D.G., T.E. ve T.İ. unvanlı firmalar da incelemeye alındı. Firmaların bugüne kadar 13 milyon 846 bin lira değerinde kaçakçılık yaptıkları da kulağıma gelen bilgiler arasında..

İşte böyle sevgili okurlarım. Dün olduğu gibi yarın da en önce bendeniz Aykut kulunuzdan okuyacaksınız bu haberleri.. Sizlere bu satırları yazarken, Gümrük Müsteşarlığını sarsan İstanbul Gümrüğü’ndeki operasyonlar son sürat sürüyor. Soruşturmanın sonucu ise, hepimizin merak konusu.. Şimdilik izninizi istiyor ve bu soruşturmayla ilgili olarak sizlere taze bilgiler sunmak için minik kuşlara gitmem gerekli. Yeni yazımda görüşmek üzere..

YAZARIN NOTU:

İstanbul Gümrükleri’ndeki operasyon Ankara’ya kadar uzar mı bilemem ama benim duyumlarıma göre bazılarının eteklerinde şimdiden ziller çalmaya başlamış bile.. Şu kargaşa hele bir geçsin; onlara bu köşeden soracağım çok önemli sorularımda var haberleri ola..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum