1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. İŞTE YENİ HAYALİ DOSYASI
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

İŞTE YENİ HAYALİ DOSYASI

A+A-

-İŞTE YENİ HAYALİ DOSYASI-

ANGUSLARI KİM GÖTÜRDÜ?

GÜMRÜK GÜMRÜK OLALI BÖYLE REZİLLİK GÖRMEDİ

ÖLÜLERİ BİLE TAYİN ETTİLER!..

Biriktikçe birikti önümde dosyalar.. Hepsi birer özel haber, hepsi ayrı bir vurgun, yolsuzluk ve şaşırtan gelişmeler.. ‘Hangisini yazayım, hangisi çok okunur?’ diye düşünürken, hadi hiçbirinden mahrum etmeyeyim okuyucularımı dedim kendimce. Önümde biriken, içine baktıkça insanı umutsuzluğa sürükleyen şu bizim meşhurrrr gümrük camiasını derinden ilgilendiren dosyalara bir dalış yapalım dedim. Kötü de etmedim. Bakın bizim camiada neler oluyor, neler bitiyor. Başlayalım mı? Buyurun sevgili okurlarım…

ÖNCE HAYALİ İHRACAT

Önce bu köşenin olduğu gibi, son zamanlarda gazete ve televizyonların değişmez haberlerinden biri de olan hayali ihracat konusuyla başlamak istiyorum izninizle..  Bu konuyla ilgili önemli bir dosyanın kapağını aralamak istiyorum yazımın ilk bölümünde..

Yer malum hayali ihracatın odak merkezi Halkalı Gümrüğü. Soruşturmaya konu olan şirketler ise, başta S.K Teks.Oto.Gıda San. Ve Tic.Ltd.Şti. olmak üzere bazı firmaların ihracat rakamlarının yani beyanname değerlerinin yüksek olması incelemeye tabi tutulur. Kıymetleri yüksek bulunan beyannamelerin incelenmesi için de 2 gümrük müfettişi görevlendirilir. Müfettişler yaptıkları çalışmalar sonucunda konuyu rapor haline döker. Müfettişlerin raporu Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edilerek olaya adları karışan firmaların yetkilileri ve gümrük müşavirleri haklarında suç duyurusunda bulunulur. İş bununla da kalmaz; ayrıca 50’ye yakın gümrük müşaviri hakkında da karnelerinin alınması hususunda İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne yazı yazılır.

İşte tespitlerim:

Olaya adı karışan firmalar ve gümrük müşavirleri ile ilgili olarak davalara açılır. Dava halen savcılığın ilgili mahkemelerinde devam etmektedir. Yazıma konu olan bu dosyayı başından sonuna kadar iyice inceledim. Sonuçta fikir sahibi oldum. Fikirlerimi de sizinle paylaşmak istiyorum. Şunu açık bir dille söylemek isterim. Müfettişler raporlarında, hayali ihracata konu olan gümrük beyannamelerinde kullanıldığı iddia edilen imalatçı faturalarının sahte olduğundan bahisle gümrük müşavirlerinin adlarına beyanda bulundukları firmaların suç teşkil edebilen ve bu neviden tutum ve davranışlarını sergileyen firmalar olup olmadığı konusunda veya faturalarının sıhhati konusunda beyanda bulunmadan önce gerekli araştırmayı yapma noktasında görevlerinin gereklerini yerine getirme bakımından kusurlu davrandıkları; sahte belgelere dayanılarak Gümrük İdareleri’ne yapılan gümrük beyanlarında bu belgelerin gerçeği yansıtmadığının gümrük müşavirinin kendi bilgisi dâhilinde olduğunun düşünüldüğü ve bu nedenle adı geçen firmanın vergi denetim raporları ile usulsüz oldukları tespit edilen ihracat beyannamelerinin tescil edilmesinde kendileri tarafından kullanılan bu belgelerin gerçeği yansıtmadığını bildikleri; böylelikle de dolaylı temsilci sıfatıyla gerçeği yansıtmayan belgeleri kullanarak Gümrük İdareleri’ne gerçeğe aykırı beyanda bulunarak birden fazla kez bu firmalar adına kendilerini şahsı kullanıma mahsus şifreler ile ihracat beyannamesi tescil eden gümrük müşavirlerinin bu şekilde bu tür firmalara yardımcı oldukları kanaati hâsıl olduğu iddiasıyla TCK’nın ve Kaçakçılık Kanunu’nun ilgili maddelerince haklarında işlem yapılması istenmiş; rapora konu beyannamelerin tamamı ihracat rejimi gümrük kanunu ve gümrük yönetmeliğine göre düzenlenmiş olup, ilgili ihracat beyannamelerinin beyana uygunluğu ihracat faturası, tarife, kap, kilo, eşya cinsi vs. konularda Gümrük İdareleri’nce bilge sisteminin istediği verilere göre ve de çoğunluğu kırmızı hat kriterlerine göre muayenesi yapılıp tespit edilmiş fiili ihracatı gerçekleşmiş eşyalardır. İhracat faturaları, ihracat eşyası ile gümrük beyannameleri arasındaki fark bulunamamıştır. İsnat edilen suça ilişkin hiçbir belge olmadan, varsayımlara dayalı kanaat oluşturulmuştur.

Gerçekten Gümrük Müşavirlerinin bu ihracatta sorumlulukları acaba ne kadardır?

1-)Benim yaptığım geniş çaplı araştırmada; bir gümrük müşavirinin yetki ve sorumluluk alanı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün

27.09.2004/26892 sayı ve tarihli tasarruflu yazısı,

05.01.2006/00504 sayı ve tarihli tasarruflu yazısı,

03.04.2006/09243 sayı ve tarihli tasarruflu yazısı,

04.05.2009 tarihli 2009/30 sayılı genelgesi ile gümrük idareleri defalarca talimatlandırılmış, imalatçı ve tedarikçi faturaların inceleme ve araştırılması ise vergi müfettişleri-vergi müfettiş yardımcıları-ilin en büyük mahal memuru ve vergi dairesi tarafından yapılır denmesine rağmen olaya adı karışan gümrük müşavirlerinin bu konuda sorumlu tutmak ne kadar etiktir?

2-)Bir gümrük müşavirinin, bir vergi denetimi elemanı gibi araştırma yapmak için bilgi ve teknik donatını mevcut değildir!

3-)Ankara Bölge İdare Mahkemeleri’nin muhtelif sayı ve tarihli kararlarında, gümrük müşaviri işini takip ettiği firmaca ibraz edilen fatura ve ilgili belgelere uygun bir şekilde gümrük beyannamelerini düzenleyerek iş takibi yapma yetkisine sahip olup; faturaların ve diğer ilgili belgelerin sıhhati konusunda herhangi bir şüphe ihbar veya şikâyet olmadan gümrük işlemlerinde kullandığı belgelerin gerçek olup olmadığını araştırmakla yükümlü bulunmamaktadır.

Bu konuya yeni yazımda devam etmek üzere şimdilik ara veriyorum. Bugün size ilk bölümünü aktardım. Ancak daha sonra bölümler halinde yazmaya devam edeceğim.

İKİNCİ DOSYA MERSİN’DEN..

Mersin’den ilginç bir olayı aktarmak istiyorum sizlere.. Adliyelik olmuş bir kara mizah örneği. Davacı şirket Fırat Elektronik Bil.Bil.Aks.İhr. İth. Ltd.Şti. hani şu cafelerde eğlence yerlerinde gördüğümüz Langırt adlı eşyayı ithal etmek ister. Ancak Mersin Gümrük Müdürlüğü ise, serbest dolaşıma giriş beyannamesi muhteviyatı eşyanın 1072 sayılı yasa kapsamında ithali yasaklanan oyun makinelerinden olduğu belirtir. Firma bu kararla neye uğradığını şaşırarak soluğu Türk Adaleti’nde arar.

Görülen mahkeme sonucunda, MERSİN 1.İdare Mahkemesi bu konuda 2012/500 sayı ile yürütmenin durdurulması kararını verir. Mahkeme kararında her ne kadar davacı şirket tarafından ithale ilişkin olarak yapılan beyanda söz konusu eşya masa futbolu olarak beyan edilmiş ve eşyanın sistem tarafından Kırmızı Hat’a yönlendirilmesi üzerine hatta görevli muayene memurunun talebi doğrultusunda müdürlükçe oluşturulan heyet marifetince inceleme yapılmış ve neticede eşyanın 1072 sayılı yasa kapsamındaki LANGIRT olduğu sonucuna varılmışsa da, bahsi geçen incelemenin ithali istenen eşyanın niteliği de göz önüne alınarak tüm yönleriyle değerlendirilmek üzere konusunda uzman kişi veya kişilerce yapılması ister.

Aynı kararda açıklanan nedenlerle davanın durumuna ve uyuşmazlığın niteliğine göre, dava konusu işlemin açıkça hukuka aykırı olması ve yürütülmesi durumunda davacının ithal edememesi nedeniyle telafisi imkânsız zararlar doğuracağı mahkeme kararıyla açıkça belirtilir. Ancak davacı şirket bu karara karşın hala istediğini alamamıştır. Şirket mağdur olmuş zarara uğramıştır! Buradan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Mersin Gümrük yetkililerine sesleniyorum. Allah aşkına “SİZ MAHKEMENİN ÜZERİNDE BİR KURUM MUSUNUZ?”

ANGUSLAR NEREDE?

Mersin Gümrüğü demişken, ilerideki yazıma konu olacak bir detayın da altını çizmek istiyorum. Ne oldu şu bizim ANGUS DOSYASI. Koca Angusları biri pantolon cebine koyup götürdü mü? Yazacağım şu Angus olayını önümüzdeki hafta hem de angus kadar büyük olacak yazdığım haber ilgili ilgisiz herkesin bilgisine…

ÜÇÜNCÜ KONU DİLUCU

Ya şu Dilucu’nda neler oluyor? Sakın ha yok bir şey her şey normal demeyin. Bakın burada memurlar darp ediliyor. Tehdit ediliyor. Bana ulaşan bilgiler çok üzücü ve düşündürücü. Tüm bu olanlara karşın maalesef bakanlıkta olayı seyrediyor. Soruyorum şimdi size Dilucu’ndaki kaçak akaryakıt işlerinde neler oluyor? Akaryakıt işine ne kadar el atılıyor? Kapıdan giriş-çıkış yapan araç sayısı % 100 artarken, tahsil edilen vergiler ise neden yerinde sayıyor? Hadi buna bir de örnek verelim: Nisan ayı 1622 kamyon 2001 tır tahsilât 636.740 TL. Temmuz ayı 3296 kamyon 2881 tır tahsilât 793.780 TL. Hadi açıklayın bu çarpıklığı da kamuoyunun içi rahatlasın!!

Sevgili okurlar, bu konuyla ilgili elimde müthiş belge ve bilgiler var. Lütfen biraz sabır bombayı enselerinde patlatacağım!..

DÖRDÜNCÜ KONU BİLİRKİŞİ RAPORU

Dördündü konuyu anlatacağım bakın o gümrükçülere ne cezalar verildi sizlerde okuyup ister gülün ister ağlayın. Biliyorsunuz yaklaşık bir yıl önce İSTANBUL KARGO GÜMRÜĞÜ’NDE operasyon yapılmış; başta İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü L.E. KARGO gümrük müdürü H.E. ve çok sayıda gümrük görevlisi ile muayene memuru gözaltına alınmış ve daha sonra tutuklanarak haklarında Bakırköy’de davalar açılmıştı..

Görev eksikliği yokmuş!

Bu konuyla ilgili olarak Bakırköy 1.Ağır Ceza Mahkemesi bilirkişiler tayin etmiş. Bilirkişide oturup raporunu yazmış. Bilirkişilerin 25.05.2012 tarihli raporu elimde mevcut. Ancak rapor bence oldukça şaşırtıcı! Neden mi? Bakın raporda neler diyor.

Rapordan;

Raporda gümrük muayene memurları E.U. ve Ö.Y.’nin görev eksikliğinin bulunmadığı ve gümrük mevzuatına uygun davrandıkları belirtilerek yapılan işlemlerden de sorumlu tutulamayacaklarının altı çiziliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin İstanbul Kargo Gümrüğü’nde yapılan operasyonla ilgili olaya adları karışan görevliler için hazırladıkları raporda, başmüdür L.E. hakkında maaş kesme cezası verildiği; diğer görevlilerle ilgili de memurluktan ihraç edilmesi istendiği belirtiliyor. Raporlar doğrultusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nun nasıl bir karar vereceği hem tarafımdan hem de kamuoyu tarafından merakla bekleniyor..

Birde bu konuya, bağlantısı olduğu için anlatma gereği duyuyorum sizlere.. İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Tevfik Usta’nın yaptırdığı operasyonda tutuklanan 2 muayene memuru ile ilgili Yüksek Disiplin Kurulu acaba ne karar verdi?

Muayene memurlarının birinin masasının yanında 6000 dolar seri numarası alınmış para bulundu. Ben cevap vereyim isterseniz; bu iki muayene memuruyla ilgili olarak memuriyetten çıkarma cezası uygulanmadı. Yani kısacası, kargo gümrüğündeki operasyonla ilgili Yüksek Disiplin Kurulu’nun alacağı kararı gerçekten de çok merak ediyorum doğrusu.

BEŞİNCİ KONU TAM FİLMLERE KONU

Beşinci konu tam filmlere konu olabilecek bir film senaryosu. Bakın anlatayım bunu da sizlere değerli okurlarım. Zamanında yapılamayan Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı atamalarına değinmek istiyorum izninizle.. Biliyorsunuz geçen hafta atamalar tamamlandı. Bilgisayar ortamında bildirildi. Ancak çok acı bir tablo ile karşılaşıldı!

Süresi dolmayan personelin başka yerlere tayinleri yapıldı; kaçakçılık şubelerinde çalışan personellerin çoğu dağıtıldı; kısacası ortalık yangın yerine döndü. Peki! ‘Bu nasıl oldu, niye bu noktaya gelindi?’ derseniz onu da duyduğum kadarıyla söylenenler kadarıyla aktarayım sizlere..

Soylu gitti iş bitti!..

Ne olduysa dört yılı aşkın süredir Personel Dairesi Başkanlığı yapan Abdullah Soylu’nun Gümrük Muhafaza Genel Müdür Yardımcılığı’na atanmasından sonra oldu. İddiaya göre, başta gümrük müsteşarı ve diğer yetkililerinin adeta yalvararak göreve getirdikleri şimdiki Personel Dairesi Başkanı Bünyamin Özgür işi çorbaya çevirdi. Soylu’nun 4 yıllık görevi süresince atama yükselmelerde bakanlıkta hiçbir sıkıntı yaşanmaz, hiçbir dedikoduya mahal verilmezken şimdi durum arapsaçına döndü.

Ortalık toz duman

Gerçekten de ortalık toz duman. Bakın birde atama komisyonunun başına getirilen Müsteşar Yardımcısı Mehmet Güzel’in de personel konusunda yeterli deneyimi olamaması ve kendisinin direk genel müdür yardımcılığından müsteşar yardımcılığına getirilmesi de bu işlerde sıkıntılara neden olmuştur diye düşünenlerin sayısı bir hayli fazla. Çok acıdır ki, bu tayinler döneminde ölüleri-emeklileri-kurum değiştirmiş kişilerin de tayinleri yapılmış. Yanlış duymadınız ölüler, merhumlar bile tayin edilmiş gümrük kadrolarına güler misin ağlar mısın?

Bu tayin rezaletinin sorumluları, üzerilerine düşen görevlerini biran evvel yerine getirirler umarım. İstifalarını basıp giderler! Ha unutmadan şunu da söyleyeyim; ben de bu kurumdan 6 yıl önce emekli olmuş bir insanım. Benim de sakın ola tayinimi yapmış olmasınlar. Hey Allah’ım güler misin? Ağlar mısın? Koca gümrüğün düştüğü hale bak… Esen kalın,sevgiyle kalın!

“Yazarımız Aykut Onur KALAYCI'nın yazısını izinsiz kullananlar hakkında, yasal işlem başlatılacaktır!! Ayrıca, yazarımıza [email protected] mail adresinden ve de 0312- 473-66-08 nolu faks numarasından da ulaşabilir; her türlü istek görüş ve önerilerde bulunabilirsiniz!!”

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
43 Yorum