1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. MASAMDAKİ GÜNDEMİM... 'YGM'
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

MASAMDAKİ GÜNDEMİM... 'YGM'

A+A-

MASAMDAKİ GÜNDEMİM... ‘YGM’

 

- YGM'NİN DÜNÜ ve BUGÜNÜ -

 

NEDİR ŞU YETKİLENDİRİLMİŞ GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ?

 

BAKIN NE DİYOR MÜFETTİŞLER YGM'LER İÇİN?

 

BAKAN CANİKLİ’Yİ TEKRAR GÖREVE Mİ ÇAĞIRSAK?

 

Hecelersek YE-GE-ME. Kısa hali YGM. Tamamı ne derseniz? 'Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri' ..Breh..breh..breh..YETKİLENDİRİLMİŞ.. Ne için?.. Bakalım önümüzdeki dosyaya, sıradaki yazımıza anlayalım..

 

NEŞTERİ ‘CANİKLİ’ VURMUŞTU!

 

09.2014 - 11.2015 tarihler arasında Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı yapan Sayın Canikli döneminde 6 (altı) evet tam 6 defa gümrük yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Değişiklikler arasında devrim niteliğinde olan biri vardı ki çok önemli, altı çizilecek cinsten ANTREPOLAR.

 

Gümrük yönetmeliğinde antrepolar 338-348 maddeler, 518-559 maddeleri arasında ekinde 63, 70/1, 80, 81, 83 maddelerinde değerlendirilmektedir. Gümrük üst yönetimi bir şekilde 2007-2014 yılları arası antrepo denetimlerini; kendilerinin emekliliği ve ayrılışlarını kolaylaştırıp gelir elde etmelerini sağlayacak şekilde bir organizasyon, sistem oluşturmuşlar. Adeta koza yapan ipek böceği misali bu sisteminin içinde 7 (yedi) yıl keyif içinde yaşamışlardır.

 

DENETİM DE GÖZETİM DE KENDİLERİNDE..

 

Anayasaya göre, benzer olaylarda denetim unsurunun eskisinin devri hukuken ve fiilen mümkün bulunmamasına karşın gümrük üst yönetimi antrepoların denetimini ve gözetimini kendilerinde olan YGM Sistemi oluşturmaya çalışmışlardır. Yani ne yapılırsa yapılsın sorgulamayın, ellemeyin, dokunmayın.. YE-GE-ME.. Breh, breh, breh..

 

VURALIM SAZIN TELLERİNE

 

Tespit edilmeyenler, edilemeyenler ya da üzeri örtülenleri sinemize çekerek YGM’lerde tam yedi (yazıyla), 7 (rakamla) yıllık sürede neler olmuştu şöyle bir bakalım, sazı elimize alıp vuralım tellerine. Hani antrepo yazacağız ya, o zaman kambersiz düğün olmaz diyerek bizim meşhuuurrr Mersin'den, Mersin Gümrüğü'nden başlayalım. Hani bazı sığırların, koca koca sığır etlerini buharlaştırıp, 'sığır eti' diyerek tavukları kırmızıya bulayan şebekenin o filmlere konu olabilecek müthiş et kaçakçılığından başlayalım. Geriye dönük yazılarıma baktığınızda Mersin Gümrüğü’nün denetimindeki antrepolardan kırmızı etlerin nasıl uçtuğunu, antrepolardan 'kırmızı et' diye transit olarak tavuk etlerinin kırmızıya boyanarak, sallanması emniyet güçlerinin çalışmasıyla ortaya çıkarıldığını tüm detaylarıyla okuyabilirsiniz.

 

Davaya halen Mersin'de ilgili mahkeme tarafından görülmeye devam etmektedir. YE-GE-ME'de yaşanılanlar yalnız et kaçakçılığıyla mı sınırlı? Elbette hayır..! Örneğin bir başka vurgunda akaryakıt işlerinde patlamıştı..

 

İzmir-İzmit-Samsun’da gaz ve akaryakıt antrepolarında teminat, evrak ve ölçüm sahtekârlıkları antrepo çıkışlı. Transit evrak ve eşya değiştirme sahtekârlıkları da ne yazıktır ki, 7 yıl boyunca yapılan hırsızlıkların arasında.. Yukarıda örneklerini okuduğunuz ve yüzlerce daha örnek verebileceğim antrepo ve transit sistemi uzantılı eşya sahtekârlıklarını, 2007 - 2014 arası hırsızlıklara gözlerini kapatıp üç maymunu oynayan, devlette görevi bittikten sonra emekliye ayrılıp bu oluşum içerisindeki şirketlere yönetici atanan çok saygıdeğer zatların düzenini Bakan Canikli sistemi kaldırarak alaşağı etmişti. Antrepolara, kamera, kantar, teminat, ölçüm sistemleri, sayaç zorunluluğu getirmiş; denetim görevini de kamu personeline iade etmişti.

 

FETÖ OLMAZ MI HİÇ!

 

Unutmadan satırlara dökelim. 2007-2014 yılları arası YGM sistemini kim oluşturdu derseniz? Ben yazayım sizlere...

 

15 Temmuz 2016’da bu gerçek ortaya çıktı. Gümrüğün sırtından para kazanma arzusunda olan FETÖ yapılanması olduğu açıktır. Bunlar kimlerdi? Aslında o da apaçık ortada. Ben size tüyoyu vereyim.

 

Bu cambazlardan küçük bir kısmı açığa çıktı. İçerdeki kalanlar ise, ayrılıp firmalara VE BAŞKA KAMU GÖREVLERİNE SIĞINDILAR. Yaklaşık 3 yıl kadar kamu personeli antrepoların denetimini sürdürdü. Ancak aç kalan kurt misali FETÖ uzantıları bir süre sonra yeniden antrepo sistemi üzerine çöreklenmek istedi. Bir karar çıkartıp Sayın Canikli'nin haklı nedenlerle kaldırdığı sistemi içerideki ortakları ile yeniden gümrüğün sırtına kambur olarak çıkardılar. 2017 - 2020 geçmişte yapılanlar aynen devam etmekte.. Ne yazık, ne ızdırap verici..

 

BAKIN ŞİMDİ...
 

Neden mi? Bakın şimdi...! Tarih bu vakit diyerek bakıyoruz antrepo sistemine. Mersin'den başladık, Mersin'den devam edelim. Mersin'de petrol, kükürt hesaplamalarında sahtekârlıklar (bundan önceki bölge müdürü döneminde yapılanlarla ilgili arşiv yazılarımda bulabilirsiniz) Mersin’de antrepodan iplik değişiklikleri, transit sahtekârlıkları, hırsızlıklar, farklı uygulamalar ve göz yummalar. Türkiye’de, Ankara'nın yazılı talimatı ile tekstil ürünlerinin geçici depolama yeri limanlarda ithaline izin veren yazı ile yeterli kontrol ve denetim yapılmadan ithalatları... Hani yazı uzun olmayacak olsa örnek vermeye devam edeceğim ama... Ne yapsak acaba bu işlerin antrepolardan yapılmasını engellemek için Bakan Canikli'yi geri mi çağırsak?

 

SON SÖZÜM ŞUDUR Kİ:

 

YGM sistemi kadüktür. Denetim görevi kamu personeli eliyle yürütülür. Maaşını kamudan almayan bir denetimci hiçbir denetim ve gözetimi; maaşını aldığı yerin aleyhine kullanamaz, kullanmaz. İbn-i Haldun'un dediği gibi: 'Geçmişler, Geleceğe Suyun Suya Benzemesinden Daha Çok Benzer'

 

Takriben 650 yıl önce söylenen bu söz antrepo uygulamalarına 2007-2014 arası 15 Temmuz'ların oluşturduğu sisteme benzemektedir.

 

Bir de naçizane önerim var Ticaret Bakanlığı’na yazmadan edemeyeceğim. Bu tür olayların tekerrür etmemesi için TCDD'nin yaptığı gibi kötülüklerin defini sağlamak üzere toplu halde kurban keselim. Ama en çok kurban Mersin için kesilmeli bunun da altını kırmızıyla çizelim.

 

Değerli okurlarım, gümrüklerimiz için çok önemli gördüğüm YGM düzeninin kapağını araladım sizler için. Ama bilirsiniz ki, ben belgesiz bırakmam hiçbir yazımı.

 

Şimdi de bakanlığın 2 müfettişinin YGM’ler üzerine hazırladıkları raporu EK yapayım yazımın altına...

Hadi bakalım buyrun, buyrun...

belge1.jpgbelge2-001.jpgbelge3-001.png

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
71 Yorum