1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. 'MERKEZ ÜSSÜ MERSİN'
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

'MERKEZ ÜSSÜ MERSİN'

A+A-

MERKEZ ÜSSÜ MERSİN...

-MERSİN'DE SKANDAL ‘AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞI’ İDDİALARI-

İHBARCIYI BİLE DEŞİFRE ETTİLER!

MERSİN'İN ZAT-I MUHTEREMİ

 

Artık alışır oldum bende. Ne zaman bir ihbar gelse, bir bilgi yahut bir telefon, bir iddia ile ilgili mail, hemen Mersin'den geldiğini anlayabiliyorum. Çünkü Mersin'de sadece kaçakçılığın en büyüğü değil aynı zamanda skandal olanı da yaşanıyor. Evet..! Sevgili okurlarım, anlayacağınız bu yazımda Mersin'den.. Skandal kaçakçılık ve bu kaçakçılığın skandal gelişmelerinin adresi ise Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü. Kaçağın merkezi ise, bir antreponun 1 numaralı tankı. Sizlere konunun en ince detayını da yazmak istiyorum çünkü konu hakkında çala kalem bir şey yazmadığımızı anlasınlar bazıları diye...

GELELİM HEMEN KONUMUZA…

Söz konusu iddiaların adresi Mersin’de faaliyet gösteren bir petrol şirketinin antreposudur. Yurt dışından ithal amaçlı büyük miktarda motorin getiren şirket, söz konusu motorinleri 1 ve 21 nolu tanklara alırlar. Ancak 1 nolu tankta bulunan motorinin standart dışı yani yüksek miktarda kükürt içermekte olduğu ve EPDK’nın belirlediği oranların çok üzerinde olduğu ve bu durumun firma yetkilileri tarafından da bilindiği ancak buna rağmen motorinden numune alıp özel laboratuarda tahlil yaptırmaktadırlar.

O ZAT-I MUHTEREME DE BİLDİRİLİR!

Bu arada Mersin’deki duyarlı bir vatandaşımız, bütün bu olup bitenleri yaşananları yakından izlemekte ve şirketin 30.04.2018 tarihli serbest dolaşıma giriş beyannamesi ile ithalat başlatır. Bu beyanname için alınan numunenin 21 nolu tanktan alındığı ve 1 nolu tanktan alınmadığı da iddiaların arasındadır. Bu durumu öğrenen duyarlı vatandaşımız, motorinin KDV tutarının bankaya yatırıldığı an soluğu Orta Akdeniz Bölge Müdür Yardımcısı Tuncay Özverinin odasında alır. İhbarı hem sözlü, hem de kayıt altına alınması için yazılı olarakta ihbarın kayda alınarak bu beyanname hakkında gereğinin yapılmasını ister. Söz konusu amir, durumu bölge müdürüne söyler; aynı zamanda da motorinlerin çıkış işlemlerinin yapılmaması için Akaryakıt Gümrük Müdürü Muharrem Canik’e talimat verir. Aynı anda da duyarlı vatandaşımızın ihbarının kayda geçirilmesi için Mersin Gümrük Muhafaza Kaçak İstihbarat Müdürlüğü’ne yönlendirmesini yapar. İşte bu noktaya kadar, her şey olması gerektiği gibi yürümektedir. Yani gümrük görevlileri tam anlamıyla işin başındadır.

Duyarlı vatandaşımızın ihbarından sonra, işler biraz garipleşmeye başlar. Onları da bana gelen mailin içerisinden aktaralım:

İhbarın yapıldığı tam bir gün akşamüstüne kadar motorinin bulunduğu depoya gidilmez, hâlbuki olay çok büyüktür. Burada uygunsuz olduğu iddia edilen miktar 9.700.000 litredir. (tam tamına 400 tanker dolusu) İhbar anında ilk iş söz konusu ihbarın doğruluğu için hiç vakit kaybedilmeden 1 nolu tanktan numune alınması gerekirken, bu iş için ihbarın üzerinden 24 saat geçmesi beklenmiştir.

Tabi ki bu kısım çok bir şey değildir! Daha dahası var. Hatta çok ötesi var. İhbar çok açık ve net olmasına rağmen, söz konusu beyanname yer gibi tüm unsurlar bildirilmişken, gümrük görevlileri sadece 1 nolu tanktan numune alması gerekirken aynı zamanda 21 nolu sağlam tanktan da numune alırlar. Çünkü işte bir ağırlaştırma ve görünmez el yaklaşımda bulunmaktadır.

Gümrük görevlileri, 1 nolu tanktan numune alırken de çok dikkatsiz ve özensiz davranırlar. İşletme müdürü ve ekibi onca gümrük görevlisinin yanında numuleri uygun olan diğerleri ile değiştirirler. Tabii ki ayakları dolaşacak ya unuttukları bir şey vardır. O anda kameralar kayıt altındadır! Değişen numune laboratuara tahlile gönderilir ve sonuç doğal olarak uygun ve normal çıkar tabi bunun üzerine yazımda adı geçen bölge müdür yardımcısı ihbarı yapan duyarlı vatandaşımızı makamına çağırtarak odada bulunan Mersin Gümrük Muhafaza Kaçak İstihbarat Müdürü, bir gümrük görevlisi, numuneyi alan heyetin başkanı, akaryakıt gümrük müdür yardımcısı ve laboratuar müdürünün de bulunduğu ortamda ismi saklı kalması gereken duyarlı vatandaşımızın kimliği ve şahsı ifşa edilir. Bölge müdür yardımcısı kendinden emin bir tavırla ve hiç hoş olmayan bir üslupla ‘utanmıyor musun müfteri asılsız ihbarda bulunmaya bir sürü insanı lekelemeye ahlaksız…’ gibi ithamlarda bulunarak tahlil raporunu eliyle sallar. Konu bu aşamadan sonra daha da ilginçleşiyor ve renkleniyor.

Duyarlı vatandaşımız yaptığı ihbardan o kadar emin ki konuyu MERSİN EMNİYET KOM’a taşır.

Mersin Emniyet Kom Müdürlüğü ekipleri, ilgili Cumhuriyet Savcısı’na haber vererek söz konusu firmanın 1 nolu tankından numune almaya giderlerken Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık Ekipleri durumu öğrenerek numune alma işlemine iştirak etmek istediklerini belirtirler. Ne olmuşsa o ana kadar çok ilgili olmayan gümrük devreye yeniden girmiştir. Mersin Emniyet Kom Müdürlüğü ve Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık Ekipleri, birlikte ilgili şirketin tesisin deposundaki 1 nolu tanktan numune alarak gümrük laboratuarına teslim ederler. Analiz raporu çıktığında görülür ki, duyarlı vatandaşımız haklıdır. İthalatı yapılmak istenen motorin standart dışıdır.

İHBARI YAPAN DUYARLI VATANDAŞIMIZ HAKLI ÇIKMIŞTIR. Ve deşifre edilmiştir. Artık herkes Mersin’de ihbarcıyı tanır duruma gelmiştir. İlk numuleri alan gümrük görevlileri, sadece idari açıdan görevlerini ihmalden aylıktan kesme kademe ilerlemesi ve uyarma gibi disiplin cezaları istenir. Peki, her şey ortaya çıkınca bozuk standart dışı motorin ilgili firmaya ve bu duruma kayıtsız personele ne olmuştur? İşte her zaman olduğu gibi bir takım güçler devreye girmiştir. Numune alan ve idari açıdan ceza teklif edilenler görevlerinin başındadır.

Yani anlayacağınız değerli okurlarım;  gümrükte ve aynı sorumlulukta işlerinin başındadırlar. Zahmet olur diye yerleri bile değiştirilmemiş! Bunca olay yaşanmasına rağmen, ne ses var ne de bir işlem var. Olay apaçık ortada ancak kimsenin kılı kıpırdamıyor. Aslında bunlarla ilgili bilgi halen tarafımda bekliyor.

Daha birçok ayrıntı var Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nde hangi idareciler konuya dâhil olmuş? Gümrük işlemlerini takip edenlerin verdikleri bazı dilekçeler uygunsuz talepler konuşmalar antreponun kameralarının sökülmesi kayıtların verilmek istenmemesi gümrüğün bu durumlara kayıtsız kalması ve daha neler neler?

YAZARDAN BU KONUYLA İLGİLİ DİP NOT : İddia odur ki, buna benzer bir akaryakıt gemisi açıkta bekleyip daha sonra niçin yok olmuştur?

 

- YAZARDAN FLAŞ NOTLAR -

1-) Yazım sonrası, ORTA AKDENİZ GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ Bağlantısı Mersin Akaryakıt Gümrük Müdürlüğü’nde neler oldu?

2-) İzmir Gümrüğü’ne gelen 16 konteynırın sırrı ne?

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
23 Yorum