1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. Sayın Nurettin Canikli'ye Sorularım Var!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Sayın Nurettin Canikli'ye Sorularım Var!

A+A-

SAYIN NURETTİN CANİKLİ'YE SORULARIM VAR!

O İKİ BÖLGE MÜDÜRÜ NEDEN GÖREVDEN ALINDI?

ROTASYON SADECE ANKARA - İSTANBUL BÖLGE MÜDÜRLERİNİ Mİ KAPSIYOR?

ROTASYON MU? YAPMAYIN SAYIN BAKAN...

Anlayan anlamıştır ama ben anlamayana illaki anlatmak istiyorum. Bugünlerde gümrükler cadı kazanı gibi kaynıyor. Bir yanda Edirne Valiliği ve Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sürdürdüğü ve ucu Ankara ve İstanbul'a kadar uzanan rüşvet soruşturması, bir yandan da iki önemli kentte görevden alınan bölge müdürleri. Birçok iddia, birçok söylenti havalarda uçuşuyor. Ha! Birde unutmadan Ankara'da Gölbaşı'nda 17 dönüm araziyi evraklarda cüzi bir miktara kapatan bürokratı da unutmamak lazım tabi...

PEKİ, DEVLET NE DİYOR?

Ancak dilerseniz ben bu yazımda sizlere, o iki önemli şehrin yani Ankara ve İstanbul gümrük bölge müdürlerinin neden görevden alındığını anlatmak istiyorum. Önce bu konuda devlet ne diyor onu bir aktarmak istiyorum sizlere. Konunun en yetkili ağzı olan Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Nurettin Canikli'nin bu konuda neler dediğini, yaptığı açıklamayı  noktasına virgülüne dokunmadan aşağıda sizlere aktarıyorum.

ROTASYON MU? YAPMAYIN SAYIN BAKAN!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İstanbul ve Ankara gümrük bölge müdürlüklerindeki görev değişikliğine ilişkin, "Bizim Bakanlıkta rotasyon zorunludur. Belli görevdeki, unvandaki, pozisyondaki arkadaşlarımız o süreyi tamamladığında mutlaka başka bir bölgeye tayin edilmek zorundadır'' dedi.

Giresun'un merkeze bağlı Alınca köyünü ziyaret eden Canikli, vatandaşlarla sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha sonra Çaldağ köyü karayolundaki çalışmalar yerinde inceleyen Canikli, yetkililerden bilgi aldı. Bakan Canikli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul ve Ankara gümrük bölge müdürlüklerindeki görev değişikliklerinin özel bir nedeni bulunmadığını söyledi. “Spesifik olarak bir cezalandırma çerçevesinde ya da bu anlamda bir görevden alma ya da görevlendirme değil” ifadesini kullanan Canikli, bürokraside her kademede zaman zaman bu tür rotasyonların, değişikliklerin yapılması gerektiğini belirtti.

Görevde uzun yıllar kalındığında başka bazı sorunların ortaya çıkabildiğini belirten Canikli, şunları kaydetti: ''Bizim Bakanlıkta rotasyon zorunludur. Belli görevdeki, belli unvandaki, belli pozisyondaki arkadaşlarımız o süreyi tamamladığında mutlaka başka bir bölgeye tayin edilmek zorundadır. Çünkü orada uzun süre kaldığında mahallileşme dâhil başka bir takım problemler gündeme gelebiliyor. Öngörülmeyen, arzu edilmeyen bir takım oluşumlar, yapılanmalar olabiliyor. Bunlar her kurumda olabilir. Bunların önceden engellenmesi ve muhtemel bir takım mahallileşmenin ortaya çıkaracağı sıkıntıların giderilmesi amacıyla, bu tür rotasyonlar birçok kurumda, Bakanlığımız dâhil zorunlu olarak yapılır.''

Görev değişikliklerinin tüm pozisyonlar için geçerli bulunduğunu anlatan Canikli, yapılanların bundan ibaret olduğunu, değişikliklerde özel neden aramamak gerektiğini söyledi.

ROTASYON DİĞER MÜDÜRLERİ KAPSAMIYOR MU?

Sayın bakanın açıklamalarından sonra şöyle geriye çekilip bir düşündüm. Düşünmek zorundaydım çünkü bu açıklamaları yapan bu işlerin en başı, koca bakanlığın en yetkilisi kişisiydi. Durum böyle olunca yani açıklamayı bakan yapınca kusura bakmayın ama benimde sayın bakana bu açıklamasından sonra soracaklarım var. Sayın Canikli, Sayın bakan siz herhalde bakanlığı fazla tanımadığınız için böyle açıklama yapıyorsunuz. Çok değerli bakan size bir tavsiyem var. Bence keşke bu açıklamayı yapmadan önce  personelden sorumlu müsteşar muavininizden halen görevde olan bölge müdürlerinin göreve başlayış tarihlerini bir isteseydiniz. Oradaki belgelerde görecektiniz ki, birçok görevlinizin rotasyon tarihi neredeyse ikinci aşamaya gelmiş!

ÖRNEK Mİ İSTİYORSUNUZ?

Örnek mi istiyorsunuz Sayın Canikli, bakın ben size naçizane bir kaç örnek vereyim:

Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Murat KAHRAMAN kaç yıldır orada çalışıyor? Ben söyleyeyim, yaklaşık 5 yıl. 'Sizinde açıklamanızın en önemli kısmında belirttiğiniz gibi uzun süre kalındığında mahallişme dâhil başka bir takım problemler gündeme gelebiliyor. Öngörülmeyen arzu edilmeyen bir takım oluşumlar yapılanmalar olabiliyor. Bunların önceden engellenmesi ve muhtemel bir takım mahallişmenin ortaya çıkaracağı sıkıntıların giderilmesi amacıyla, bu tür rotasyonlar birçok kurumda bakanlığımız dâhil zorunlu yapılır.'

Sayın Bakan Canikli, sizin bu açıklamalarınız beş yıldır Mersin'de görev yapan Murat Kahraman'ı kapsamıyor da, yalnızca bir buçuk yıl görev yapan İstanbul ve Ankara’daki bölge müdürlerini mi kapsıyor?

Yani sözün kısası Antalya, Edirne, Tekirdağ, Malatya, İzmir, Gaziantep, Hatay gibi illerimizi kapsamıyor anlaşılan. Sizin açıklamalarınızdan anlaşılacağı üzere Mersin'de Murat KAHRAMAN bir hayli mahallişmeye uğramıştır sanırım. Ne dersiniz?

-YAZARDAN BİR SON DAKİKA NOTU DAHA-

- HAYDARPAŞA GÜMRÜĞÜ'NE BAHREYN'DEN GELECEK OLAN GEMİDE ACABA NE VAR?

Bekleyin!...

 

- YAZARDAN SON DAKİKA FLAŞ İSTANBUL NOTU -

AMAN MÜDÜR BEY DİKKAT!

İSTANBUL'DA ‘HOŞGELDİNİZ DOLARLARI’

MÜŞAVİRLER ATAĞA KALKTI!

Bakın daha habere geçmeden peşin peşin söylüyorum. Biraz sonra yazacaklarım tamamen iddia, tamamen kulis haberleridir. Ancaaaakkkk iddia dediysek, kulis bilgisi dediysek de es geçecek halimizz yok tabii. Bu küçük yazı belki de, İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne atanan yeni müdüre de uyarı niteliğinde olacak. Efendim! Lafı hiç uzatmadan, sağa sola çatmadan, kimseyi de karalamadan girelim o iddialara. Tarafıma gelen bilgilere göre; İstanbul'daki bazı müşavirler, çarkçıbaşıları ya da adı ve görevleri herkesçe malum bazı kişiler, yeni bölge müdürüne 'HOŞGELDİN' demek için Ambarlı, Haydarpaşa, Atatürk Havalimanı Kargo vs. atağa kalkmışlar. İşlerini alengirli yollarla sürdüren bu tosunlar yeni başmüdüre 'HOŞGELDİNİZ' demek için kendi aralarında çalışma başlatmışlar. Artık başlatılan o çalışmayı da açıkça yazmayalım. Bildiğiniz çalışmalardan işte ya, tövbe tövbe. Konu yine yakın takibimde! Herkese duyurmak isterim. Ama şunu da söyleyeyim gönlüm ferah. Çünkü bu hoşgeldinin geri tepeceğini ya da girişimde kalacağını biliyorum, buna inanmak istiyorum. Aman! Sevgili müdür dikkat. Bu çakalların çirkin tuzaklarına düşmeyin aman ha, aman...

 

(ZİRVE TOPLANTILARINA KATILAN ŞİRİNEVLER SAKİNLERİ, ZİRVENİN BİR AYAĞINI DA ATAKÖY'DEN KALAMIŞ YAT LİMANI'NA TAŞIMIŞ! BEKLEYİN!..)

 

-YAZARIN NOTLARI-

1-) İstanbul’daki 70 Konteynır çocuk mamasının akıbetini hem köşemde, hem de Ulusal Kanal’daki YOLSUZLUK GÜNDEMİ programımda belgeleriyle açıklayacağım.

2-) İstanbul’da hangi gümrük müdürünün bir kargo şirketiyle bağlantısı var? Bekleyin! Onu da çatır çatır açıklayacağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum