1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. UÇTU UÇTU DOSYALAR UÇTU
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

UÇTU UÇTU DOSYALAR UÇTU

A+A-

UÇTU UÇTU DOSYALAR UÇTU!

-BAKANLIKTA DEĞİŞİM RÜZĞARLARI-

Her hafta olduğu gibi bu yazımda da sizlere yeni ve sıcak haberler vermenin, doğru kulis bilgilerini yazıma taşımanın mutluluğu içindeyim sevgili okurlarım. Yazıma Cumhuriyet Tarihi’nde benzeri yaşanmamış, tabiri caizse ‘yuh’ dedirten, düşündüren hatta üzen ama ilginizi çekecek bir hırsızlık olayını anlatarak başlamak istiyorum izninizle..

Hayalicinin Dosyaları Çalındı!

Yer İstanbul Gümrük Teftiş Kurulu’nun Karaköy’deki ek binası. Günlerden ise, geçtiğimiz haftanın Pazarı. Pazar günü gece yarısından sonra bakanlığın bu stratejik binasına gelen hırsızlar camları kırarak içeri girerler. Her nedense hırsızların istikameti bellidir. Doğruca Türkiye’deki gümrüklerde yaşanılan hayali ihracat, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının yapıldığı daha doğrusu soruşturulduğu bölüme giderler.

Laptoplar da gitti!...

Hırsızlar hemen işe koyulurlar. İddiaya göre; raflardaki hayali ihracat, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları bulunan dosyaları çuvallara doldururlar. Hırsızlar bununla da yetinmezler! Soruşturmaların kaydedildiği müfettişlerin masalarında duran 20 laptopu da yanlarına alarak sırra kadem basarlar. Nasıl soygun ama?

İnsan bu olaydan sonra düşünmeden edemiyor. Şayet laptoplardaki bilgiler başka bir yere yüklenilmediyse şimdi ne olacak? Soruşturmalar nasıl açılacak? Devam eden soruşturmalara ne olacak? Bu binanın koruması yok mu? Bu bina kamera ile izlenmiyor mu? Binanın özellikle hedef seçilmesinin amacı nedir? Var mı bu sorulara cevap verecek bir yetkili? Hiç zannetmiyorum.

BÜTÜN BUNLARIN HEPSİ ACİLEN CEVAPLANMASI GEREKEN SORULARDIR VE SORUŞTURMANIN SONUNDA NEYİN NE OLACAĞINI ZATEN HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ AMA İNSAN İSTER İSTEMEZ ACABA BÜYÜK SORUŞTURMALARIN ÖNÜNÜ KESMEK İÇİN Mİ BÖYLE BİR YOLA GİDİLDİ DİYE DÜŞÜNMEDEN EDEMİYOR! HAKSIZ MIYIM?

Göreceksiniz dediğim çıkacak!...

Değerli okurlarım, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda yeni bir yapılanmaya doğru gidileceğini bundan önceki yazılarımda sizlere belirtmiştim. Müsteşar Ziya Altunyaldız ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı’nın aralarının limoni olduğunu kulis bilgilerimle sizlere aktarmıştım. Bakanlık bünyesinde çalışan bazı bürokratlar, böylesi bir durumun olmadığını ve benim gündem yaratmak için böyle yazıları kaleme aldığımı söylediler. Olabilir bu da onların söylemleri... Ancak sizlere şunu önemle hatırlatmak isterim. Beyler; bundan önceki müsteşar Maksut Mete’nin de ayrılışını yine ilk olarak ben duyurmuştum; ona da ‘yok böyle bir şey’ demiştiniz. Hatırladınız mı? Peki! Ne olmuştu sonra? Maksut Mete 6 ay içerisinde müsteşarlık koltuğundan gitti. Niye gittiğini herkes biliyor!! Uzun uzun anlatmaya gerek yok. Halen bakanlıkta aktif görevde olan bir görevlinin gazı ile gitti. Aman sakın yanlış anlamayın -gezi parkı gazı değil- dedikodularıyla gitti.

SIKINTI YARATTI

Bir firmaya yönelik yaptıkları operasyon, bu şahıslar üzerinde sıkıntı yarattı. Çünkü olay, bir firmadan ibaret  değildi. Soruşturma birçok firmayı kapsıyordu.. Ve sonunda da, dönemin İstanbul Küçükçekmece Kaçakçılık Savcısı’nın bakanlığa yazı yazması ile konu müfettişlere bırakıldı. Böylece o dönemdeki müsteşarın ismi de tozlu raflara kaldırıldı. Hiçbir şey eskisi gibi olamayacağından çok kısa bir süre sonra Mete görevinden alındı.

Şu Sıralarda Neler Yaşanıyor?

Peki! Şu sıralarda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda neler yaşanıyor? Şunu açıkça ve bilerek yazmak istiyorum. Bugünlerde, bakanlıkta ilginç bir takım görev değişikliklerine gidiliyor. Bakanlığın kritik görevleri ve özellikle de personel atamalarının başına bir müsteşar yardımcısı getirildi. Risk Kontrol Genel Müdürlüğü’ne vekâleten de olsa bir atama yapılıyor. Bunlar bundan sonra olacakların açık bir işareti…

Onları da siz değerli okurlarımla paylaşıyorum; yalnız paylaşmadan önce burada kulağıma gelen bilgileri de söylemek istiyorum. Bakanlığa gelen müsteşarlar ne yazık ki kendilerini bakanın üzerinde görüyor veya görmeye çalışıyorlar işte zaten sıkıntının esas kaynağı bu!

ANKARA KULİSLERİ

Bundan sonra merkez teşkilatında da geniş çaplı değişikliğe gidileceği; Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü’ne, Personel Dairesi Başkanlığı’na da sürpriz atamaların olabileceği; taşrada ise Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerinde başta İzmir Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü ve Trakya Gümrük Ticaret Bölge Müdürünün yerlerini koruyacağı; İstanbul olmak üzere geniş çaplı bir değişikliğe gidileceği; buralara da sürpriz atamaların gerçekleştirileceği Ankara kulislerinde gündeme getirilmekte… Bekleyip hep birlikte yazdıklarımın doğru mu yanlış mı olduğunu göreceğiz.

-KIRMIZI VE SARI HAT-

Sevgili okurlarım, yazımızın bu bölümünde özellikle İstanbul Gümrüklerinde yaşanan bir durumdan da sizlere bahsetmek istiyorum. Her gümrük müdürlüğünde bir gümrük müdür olduğuna göre, kırmızı hat ve sarı hat ve de antrepoda görevlendirilecek gümrük muayene memurlarını nöbet esasıyla seçmeleri gerekirken; İstanbul’da bir bölge yardımcısının bu görevlendirmeleri bizzat gerçekleştirdiği bana gönderilen mailde açıkça anlatılmaktadır. Benim bilebildiğim kadarıyla da, bu görevlendirmelerin Ankara merkezden yapıldığı yönündedir. Eğer mailde bahsedildiği gibi ise, bu durum oldukça vahimdir ve o bölge müdür yardımcısı hangi kriterleri göz önüne alıyor da bu görevlendirmeleri yapıyor?

YAZARIN NOTU

1-) Ambarlıda esen endüstriyel vantilatörün rüzgarı bana Ankara’ya kadar geldi.. Millet enayi mi beyler! İhtisas diye Erenköy Gümrüğü’ne kadar gidiyor siz üşendiniz mi? Aman tembellik etmeyin, malum 235 madde kesiverir rüzgârınızı… (Bu vantilatörleri getiren firmaların kim olduğunu da çok iyi biliyorum)

2-) İstanbul Ataşehir’in lüks lokantalarından biri olan SAHAN adlı lokantada, bir minik zirve yapıldığı; benim minik kuşumun da o saatlerde orada olduğu; bu zirveye katılanların ise İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Tevfik Usta-Muavini Fahri Paslı-Eski İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Selahattin Aldemir-İzmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Şükrü Keleş’in olduğu; çok hararetli konuşmaların geçtiğini duydum. Minik kuşumun bana anlattıkları şimdilik bende kalsın diyorum. Bu arada unutmadan geçen hafta perşembe günü imiş bu yemek duyurulur!

3-) Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile ilgili çok sayıda mail alıyorum. Gazetecilik mesleğinin etiği açısından, bu mailleri gönderen arkadaşlara şunu söylemek istiyorum. Mailleri yayınlamıyorum, çünkü adli yönden sizlerin sıkıntı yaşamamanız ve çok zor durumlara düşmemeniz için! Basın etiği ve ahlakı gereğince de, tüm sorunlarınızı elimden geldiğince yetkililere buradan zaten ileteceğimi bilmenizi isterim. Her zaman sizlerin yanınızdayım.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum