1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. YANDI GÜLÜM KETEN HELVA
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

YANDI GÜLÜM KETEN HELVA

A+A-

-YANDI GÜLÜM KETEN HELVA-

HAYALİ VURGUN BAŞKENTE DAYANDI!!

SAVCI GÜL, KAÇAKÇILIĞIN ANKARA AYAĞI İÇİN HAREKETE GEÇTİ!..

İDDİALAR ARASINDA HAYALİ İHRACATÇILARLA GÜMRÜK GÖREVLİLERİNİN BİRLİKTE YEDİĞİ YEMEKLER VE ALINAN UÇAK BİLETLERİ DE VAR!

Merhaba sevgili okurlar. Bu haftaki yazıma, İstanbul Gümrükleri’ndeki hayali ihracat soruşturmasında kaldığımız yerden devam ederek başlamak istiyorum. Bir önceki yazımızda da belirttiğim gibi, bu köşemizin başlığı ‘YANDI GÜLÜM KETEN HELVA’ olacak!! Niye derseniz, buyurun hemen yazımıza geçelim.

Hayali vurgun ANKARA’ya uzandı!

Değerli okurlarım! İstanbul Gümrükleri’nde devam eden hayali ihracat soruşturması deşildikçe içerisinden yeni bilgiler, araştırılması gereken yeni iddialar ortaya çıkıyor. Bu iddialardan en somutunu ve büyüğünü ise, hayali ihracat vurgununun Başkent Ankara’ya uzaması oluşturuyor. Soruşturmayı derinleştiren Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Gül, önceki hafta bu konuda bir adım atarak soruşturmanın Ankara ayağıyla ilgili eline geçen belgeler ışığında bir dosya oluşturdu.

Dosya da neler yok ki?

Bu dosyalar içerisinde ‘neler var?’derseniz. Ben size söyleyeyim hemen. Bana ulaşan bilgilere göre; soruşturmanın Ankara ile ilgili kısmı için hazırlanan dosyada somut ve çok önemli bağlantılar var. Örneğin, hayali ihracatçılar ile bazı gümrük görevlilerinin iç içe girdiğini gösteren bilgi ve belgeler var. Yine örnek gösterecek olursak, işi kaçakçılıkla mücadele olan bazı görevlilerin hayali ihracatçılar tarafından kendilerine defalarca alınmış uçak biletleri var!!

Birlikte yemek fotoğrafları

İsterseniz uçak firmalarının adlarını da yazıvereyim size Pegasus ile THY. İddiaya göre, hayali ihracat zanlıları tarafından alınan biletlerin bir kısmı o görevlilerin yakınlarına ait. Peki, nereye mi gidilmiş? Vallahi yine duyumlarıma göre,  İstanbul başta olmak üzere nereye gidilmemiş ki.. Bir de tabiî ki birlikte yenilen yemekler var. Bu konuda bana ulaşan bilgilere göre, bu yemeklerin bir de fotoğrafları var. Düşünebiliyor musunuz? Hayali-Gümrükçü aynı masada tıkınıyor. Soruşturmanın kilit zanlılarının ev ve işyerlerinden elde edilen bu belgeler, yakında gereğinin yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecek. Tabii ki gelişmeler yine bendeniz Aykut Onur Kalaycı’nın köşesinde olacak!..

Bir önemli gelişme de İstanbul’da..

Sevgili okurlar, aynı soruşturmayla ilgili olarak bir sıcak gelişmeyi daha sizlere vermek istiyorum. O gelişme İstanbul’da yaşandı. Hem de ne gelişme!. Geçen yıl rüşvet iddialarına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Lütfi E.’nin yerine atanan İstanbul Gümrükler Başmüdürü Tevfik Usta’nın soruşturma kapsamında savcı Mustafa Kemal Gül tarafından şüpheli olarak ifadesi alındı. Başmüdür gibi hayali ihracatların olduğu dönemde Ambarlı Gümrük Müdürlüğü görevini yürüttüğü öğrenilen Nihat Kınık adlı gümrük müdürü de savcıya ifade verdi. Usta ve Kınık’a kaçakçılık zanlıları ve gümrük görevlileri arasında geçen telefon kayıtlarının içeriğinin sorulduğu belirtildi. Her iki üst düzey görevlinin de ifadelerinde, gümrük ile iş yapanların her kesimden bireyle konuştuklarını, bunun da normal bir davranış olduğunu ve kim olsa aynı şeyi yapar dedikleri öğrenildi.

ŞOK DİNLEMELER:

900 milyon TL’lik hayali ihracatın gerçekleştirildiği soruşturmada, bir ayrı dosyada hayali ihracatçılar ile işbirliği içerisindeki gümrük görevlileri hakkında hazırlandı. Fezlekeye eklenen bu dosyada, zanlılar ile gümrük görevlileri arasında dinlenen telefon konuşmaları ve fiziki takip görüntülerinin yer aldığı görüldü.

Rüşvet alış verişleri dosyaya şöyle yansıdı:

Gümrük memuru:Haftaya olur mu hacı ne yapıyorsun?

09.03.2011 tarihinde, hayali ihracat zanlısı H.G. ile gümrük memuru M.Y.’nin yapmış olduğu görüşmede;

“-M.Y:O firma da sonunda kazık attı bize. Kesmiş, ödeme yapmayacağız demişler. Hiç uğraşmadan belli bir oranı veriyorlardı. 0.25 veriyorlardı. Onu da kesmişler.

-H.G:Sen şimdi bu malı muayene ettin tutmadı!

-M.Y:Tutmayınca hepimize sıkıntı.

- H.G:Nasıl işler yaramaz bir şey yok.

-M.Y:Bir şey kalmıyor işte..

-H.G:Yine mi kalmıyor?

-M.Y:Sizin o 18’likler olmasa cepten gidecek. Sizin 18’liklerle nefes alıyoruz. Haftada 4 milyon dolarlık iş yapmıyorsun seninkiler dâhil. Şimdi o firma var. O firmayı düştüğün zaman 4,5 de hadi. 4 milyon dolara denk geliyor. Ortalama yüzde 7 aldığını düşün. 28 bin dolar yapıyor.20 bini zaten kendine ayırıyorsun. Kaldı 8 bin. B.’ye vermen lazım, bazen O. imzalıyor evrakları, , e müdür var, müdür muavini var, kolcular var.

-H.G:Sen ödeme isteyeceksin, sana haftaya Çarşamba günü

-M.Y:Bir hafta olur mu hacı ne yapıyorsun?

-H.G:Bu hafta çeklerim var. Çarşamba günü en geç öderim. İçeride de var ya hepsini birlikte kapatacağım. Çarşamba günü sen onları yanına al, ben sana ödememi yapayım evraklarımı alayım.”  şeklinde konuştuğu anlaşılmıştır.

GAZETE ARASI RÜŞVET

Polisin soruşturma kapsamında, zanlıları uzun süre fiziki takipte bulunduğu da fezlekeye girdi Fezlekede bu fiziki takip sırasında kameraya çekilen görüntülerin içeriği de yer aldı. Fezlekeye bir gümrük memurunun gazete arasında rüşvet aldığı iddiası ise şöyle yansıdı;

“Zanlılardan A.K.’nin M.Y. isimli gümrük memuruna hitaben ‘Müdürünle konuş olmazsa, bir durumu yokla sen’ Şeklinde hitap ettiği duyulmuş ve daha sonra A.K.’nin bir gazetenin içerisine bir şeyler bıraktığı; gazeteyi M.Y.’nin katlayarak aldığı ve şahısların ayrıldıkları görülmüştür. Bu kişilerin gerçekleştirmiş oldukları kaçakçılık eyleminde, bir kamu çalışanı olan M.Y.’nin defalarca yasal olmayan yardımlar aldığı belirlendiğinden gizli verilen bu paranın rüşvet olduğu kanaati oluşmuştur.”

Evet! Değerli okurlarım, yol arkadaşlarım. Görünen o ki, İstanbul Gümrükleri ile ilgili hayali ihracat soruşturması daha çok konuşulacak!! Soruşturma dosyasına başta gümrük camiasının ve kamuoyunun yakından tanıdığı isimler eklenecek!! Soruşturma devam ettikçe ise, vurgunun boyutu büyüyecek. Hep birlikte bekleyip göreceğiz. Yeni haftanın her birinize şans ve mutluluk getirmesi dileğiyle hoşça kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.