1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. YOLDA ANGUS GÖREN BENİ ARASIN!
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

YOLDA ANGUS GÖREN BENİ ARASIN!

A+A-

BREZİLYALI ANGUSLAR MERSİN’DE KAYBOLDU!

-YOLDA ANGUS GÖREN BENİ ARASIN-

SİGARA KAÇAKÇILIĞI SORUŞTURMASI BİTTİ Mİ?

YAZARIN NOTU’NA DİKKATTT…

Değerli okurlarım; hele hele işi Akdeniz, Güneydoğu illerine düşen ve bu yazımı okuyan saygı değer vatandaşlar, sağda solda yol güzergâhınız üzerinde tarlada, bağda veya bahçede Angus görürseniz ya beni ya da Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nü mutlaka arayın.

Çünkü Brezilya’dan gelip, Orta Akdeniz Ticaret ve Bölge Müdürlüğü beraberinde Habur’dan Irak’a transit götürülecek 2 bin baş Angus sır oldu. Hani serçe kadar ufak olsa birilerinin cebine girer ama adı üzerinde Angus kantarda çekeri nereden baksan 700-800 kilo. Diyeceksiniz ki; ‘nasıl kaybolur bu hayvanlar?’ anlatayım da bir görün.

KOLCU NEREDE?

Adı devletin resmi evraklarında saklı bir firma, Brezilya’dan 2 bin baş kesimlik hayvanı bir gemiye yükleterek Mersin Limanı’na getirtir. Firma, Angusları Mersin’den karayolu ile Irak’a götürmek için gümrüğe başvurusunu da yapar. Ancak firmanın Angusları Irak’a götürmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 17 Aralık 2011 tarihli 28145 sayılı yönetmeliğine göre hareket etmek zorundadır. Yani firma ve ilgili gümrük bölge müdürlüğü (şu bizim meşhur Mersin Gümrüğü’nden söz ediyorum) yönetmelik gereği Angusları kolcular nezaretinde Irak sınırına kadar götürmek zorundadır.

Peki! Öyle mi olur? Dedik ya ‘Angusları gören ya bana ya da Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne haber versin’diye.. Tabiî ki olmaz!!

Refakatçi gönderilmemiş!

Peki! Ne yapılmıştır bu tosunlarla ilgili ona da açıklık getirelim hemen. Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, konuyu Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne bir yazı ile bildirir. Genel müdürlükten gelen cevap üzerine de, bölge müdürlüğüne vekâlet eden bir bölge müdür yardımcısı konuyu gümrüğün ilgili birimine gönderir. Bizim Anguslar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Gıda Genel Müdürlüğü’nün 06.12.2012 gün ve 039825 sayılı yazılarına rağmen 2 bin baş Angus refakat görevi verilmeden işlemleri yapılarak Habur Gümrüğü’ne gönderilir.

Peki! Gönderildiği doğru mudur? Bilinmez. Peki! Anguslar şuan Irak’ta mıdır? Allah bilir!.. Dedim ya ‘işi Akdeniz, Güneydoğu illerine düşen ve bu yazımı okuyan saygıdeğer vatandaşlar sağda solda yol güzergâhınız üzerinde tarlada, bağda veya bahçede Angus görürseniz ya beni ya da Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nü mutlaka arayın’ diye aman unutmayın sevgili okurlarım.

Neden yazı yazdınız?

Şimdi sormak istiyorum bu işin içerisindeki kişilere, madem bu hayvanları refakatsiz bir şekilde gönderecektiniz niçin genel müdürlüğünüze yazı yazdınız? Neden vekâlet verdiniz? Bu soruların bir cevabı var mıdır?Sayın Hayati Yazıcı’nın dediği gibi Mersin Gümrüğü’nde gerçekten de ciddi bir zafiyet var. Mersin Gümrüğü başta Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı olmak üzere devletin başını daha çok derde sokacak bir yapıya sahip. Bence bu Angus iddiası hemen soruşturmaya dönüştürülmeli!.. İddiaların doğru olup olmadığı sıkı şekilde araştırılmalı!..

Soruşturma bitti mi?

Hatırlarsınız Türkiye’de geniş çaplı ve başarı operasyonlara imza atmış, devletin malını çarçur edenleri çetelerin ve uyuşturucu tacirlerinin tozunu atmış Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Mersin’de sigara kaçakçılığı operasyonu yaptı. Mersin’de faaliyet gösteren EUROPEAN TOBACCO adlı sigara firmasının adının karıştığı hatta Genel Müdür Mehmet Hulusi Kaymaz’ın tutuklandığı gelişmeler de yaşandı.

EGM KOM Daire Başkanlığı’nın 1,5 yıl önce başlattığı soruşturma kapsamında 33 kişi hakkında Ankara 14. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklama kararı verildi. Peki! Bu kadar önemli ve ülke ekonomisini zarardan kurtaran soruşturmanın devamında ne oldu? Yeni tutuklamalar, yeni gelişmeler yaşanmadı mı? Bana gelen iddialar göre kocaman bir HAYIR.

Yani devletin polisinin aç ve uykusuz kalarak günlerce belge hazırlayıp operasyona döktüğü bu soruşturmada ne yazık ki gelişme yaşanmadı. Örneğin tutuklanan fabrikanın genel müdürünün ifadesi oldukça önemli. Çünkü genel müdür ifadesinde, şirket ortaklıklarını, işleyişi ve bu işleyiş içerisinde kimlerin olduğunu açık açık anlatıyor. Peki! Bu konuda başka tutuklamalar ve ilerlemeler kaydediliyor mu? Maalesef hayır. Yapılan yapanın yanında kar kalıyor.

NE KADAR SİGARA GÖNDERDİNİZ?

Fabrika yetkilileri ‘bizim bu kaçakçılıkla herhangi bir ilgimiz yok’ diyor. Allah aşkına güldürmeyin insanı o zaman devletin savcısı ve hâkimi size yanlış mı yapmış oluyor? 1,5 yıl gecesini gündüzüne katan poliste sizce hatalı değil mi? Bu fabrikanın değerli yetkililerine soruyorum; hep savunmadasınız ‘biz ihraç ettik ama o adı geçen ülkeler sigaraları soktular’ diyorsunuz. İyi güzel de acaba sigaraları gönderdiğiniz ülkelerin bu kadar sigaraya ihtiyacı var mı? Buna bir cevabınız olacak mı? Hiç zannetmiyorum. Bence bu soruşturmanın en önemli ayağı ihracatın yapıldığı ülkelerdeki ithalatçıların mercek atına alınması. O zaman zaten bu firmaların Türkiye yakalamaları da ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.

-YAZARIN NOTU-

1-) İzmir polisi, İzmir limana bir daldı pir daldı. 1,5 Milyon Ton Kaçak Akaryakıta başta İzmir olmak üzere bazı illerde eş zamanlı operasyonlarla el konuldu. Peki! Milyonlarca ton akaryakıt işinden İzmir Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün haberi var mıydı? Gerçi ilk operasyonu onlar yaptı ama kaçak akaryakıt soruşturmasında sonu yine polis getirdi. Neden? Bu konuyla ilgili araştırmaların devam ediyor.. Önümüzdeki haftaya kadar yazısını yetiştirmeye çalışacağım. Bilginize..

2-) Hayalcileri yazdım ya, gocunmuşlar ve soluğu savcılıkta almışlardı. Efendim ‘kendilerinin suçu yokmuş ve ben gizliliği ihlal etmişim’ diye şikâyet üstüne şikâyette bulunmuşlardı. Ha! İşte o şikâyette YÜCE TÜRK YARGISI kararını verdi. Karar aynen şöyle: KOVUŞTURMAYA YER YOKTUR! İşte davayı açanlara ya da açma niyetindekilere duyurulur. Devletimi, milletimi, vatandaşımı kim mağdur ediyorsa bu köşeden yazmaya devammmm…

3-) Gümrükte üst düzey bir bürokratın adını kullandığı iddia edilen ve deri ihracatıyla uğraşan ORE..N firmasının yetkilisi Z.D. midir? İSTANBUL Gümrükleri’nde bunlar ne gibi faaliyetler içerisindeler? Bekleyin!

4-) Etkihaber.com sitesinin video bölümünde yer alan ‘ETKİTV’ köşesinde HRT AKDENİZ TV’de katılmış olduğum ‘SON GÜNDEM’ programını izleyebilir; görüş ve önerilerinizi [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum