1. YAZARLAR

  2. Baki ŞİMŞEK

  3. AÇ KÖPEK FIRIN YAKAR!
Baki ŞİMŞEK

Baki ŞİMŞEK

ETKİHABER
Yazarın Tüm Yazıları >

AÇ KÖPEK FIRIN YAKAR!

A+A-

AÇ KÖPEK FIRIN YAKAR

Beslenmek yaşamanın temel kuralıdır. Tüm canlılar hayatlarını devam ettirmek için besin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırlar, zorda kalan her canlı kendisinden beklenmedik davranışlar ortaya koyabilir, zorlukları aşabilir. Sonunda da istediğini elde eder.

Atasözleri hayatımızın bir parçasıdır. Günlük yaşantımızda oldukça sık kullanırız. Atasözleri hayatımıza yön veren sözlerdir. Özellikle anlam bakımından yol gösterip, nasihat niteliği taşımaktadır.

“AÇ KÖPEK FIRIN YIKAR” atasözünü geçmişten günümüze değin sık sık kullanırız. Bu atasözü bir kişinin ne kadar azimli, istikrarlı olduğunu ve kafaya koyduğu şeyi yapana kadar mücadele edişini anlatmaya çalışmaktadır.

“Aç köpek fırın yıkar” atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şu şekilde açıklanmıştır;

 “Aç kimse karnını doyurmak için önüne çıkan engellerin tamamını aşar ve isteğini elde eder.”

Bu atasözüne örnek bir cümle verecek olursak;
 - “Evi soyan hırsızı görenler aç köpek fırın yakar” derler. Aslında hırsızlık yapmak istemediği halde zorda kalan kişinin yaptığı bu eyleme belkide “APARMAK” derler.

İş bulamadığı için evindeki çocuklarına ekmek götüremeyen bir kişi, fırıncıdan iş ve karşılığında sadece iki ekmek ister. Fırıncı iş vermez ve adamı kovar. İş bulamadığı için çocuklarına ekmek alamayan adam fırından iki ekmek alarak kaçmaya başlar. Açlıktan dermanı kalmayan adamı fırıncı yakalar. Kadıya giderler. Kadı olayı dinler ve fırıncıya dönerek “sen bu adama yapacağı iş karşılığında ekmek verseydin ekmekleri alıp kaçmazdı. Çaresiz kaldığından alıp kaçmış. Bunun adına hırsızlık denmez “APARMAK” derler. Seni bu adamı fırınına alıp çalıştırmaya ve parasını ödemeye mahkum ediyorum” der.

İşte, sosyal adalet bu değil mi?

Hiçbir hamaset, nutuk, mehter marşı, Bozkurt işareti, grup toplantılarındaki “bağırarak kükremeler”, bizi ekonomik  bunalımdan çıkartmaz. Kim, ne, ne zaman, nasıl yapacaksa toplumdaki bu güven ve ekonomik politikaları iyileştirme sorununu derhal ele almalıdır.

Ülkeler artık asker postallarıyla işgal edilmiyor. İktisaden kuşatılıyor. Yetti gayrı VESSELAM.

ŞU TÜRK ATASÖZÜ UNUTULMAMALIDIR:

“AÇ KÖPEK FIRIN YAKAR”

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.